Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa

Gada vistumšākajā laikā vairāk nekā 2000 publiskajās un skolu bibliotēkās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Projektā iesaistījušās 12 valstis – visas Ziemeļvalstis, Grenlande, Ālandu salas un mūsu Baltijas valstis.

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa šogad notika no 11. līdz 17.novembrim ar skaistu nosaukumu ,,Ziema Ziemeļos”. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana.

Ziema ar savu saltumu un tumsu ir gan pasaku stāstīšanas un grāmatu lasīšanas laiks vairāk, kā karstā vasaras saule un garās dienas gaisma, kas drīzāk piemērota ārējām darbībām. Ziema ir rimtumam un apcerei.

Bibliotēku nedēļai ir trīs kopējie lasījumi – Rīta stunda pašiem mazākajiem lasītājiem, Krēslas stunda pieaugušajiem, kā arī jau otro gadu tiek piedāvāts lasījums pusaudžiem.

Mazākie lasītāji bibliotēkās lasīja un klausījās Ingas Borgas darbu „Ziema pie Plupa”. Zviedru rakstniece Inga Borga dzimusi 1925.gadā, Zviedrijā. Sarakstījusi vairākas grāmatas par Plupu, kas ir maziņš „neredzamais” un var sarunāties ar dzīvniekiem. Plups dzīvo tālu starp augstajiem kalniem. Cilvēki viņu neredz, izņemot tevi un mani. Grāmatiņa pagaidām nav izdota, taču Ivetas Medvigas iztulkotais materiāls ar krāsainām un mīļām ilustrācijām ļoti patika mazajiem lasītājiem.

Lielāki lasītāji iepazinās ar norvēģu rakstnieka Tarjeija Vēsosa (1897–1970) romānu „Ledus pils”, kurš tikko ir izdots latviešu valodā. Vēsoss 1964. gadā saņēma Ziemeļu padomes literatūras balvu, tomēr no šīs un citām naudas balvām rakstnieks atsakās par labu fondam, kas apbalvo norvēģu debitantus literatūrā. Viņš atteicies arī no valsts goda balvas par mūža ieguldījumu, kā arī no Sv.Ūlava ordeņa un no valsts goda mājokļa.

Tarjeija Vēsosa poētiskā valoda var aizraut lasītāju ar lavīnas spēku. Ledus pils – sasalušā ūdenskrituma – aprakstos minēti tik daudz un dažādi skaņu, telpas un gaismas apzīmējumi, ka nevilšus rodas mūzikas, poēzijas un dejas klātesamības izjūta dabas varenības atskārtās.

Šajā nedēļā notika dažādas interesantas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem bibliotēkās arī Gulbenes novadā – Daukstu, Gulbenes, Galgauskas, Lejasciema, Litenes, Lizuma, Līgo, Staru un Tirzas bibliotēkās.

Piemēram, Līgo bibliotēkā „Rīta stundā” bērni lasīja fragmentu no grāmatas „Ziema pie Plupa”, pēc tam pēc redzētajām ilustrācijām veidoja aplikāciju „Ziema ziemeļos”, minēja krustvārdu mīklu „Leduspuķe”. Mājas darbā bija katram jāizgriež sniegpārsliņas „Ziemas putenim”.

Staru bibliotēkā notika pasākums bērniem kopā ar vecākiem „Baltā stunda vēlā rudenī”, kur notika grāmatu fragmentu lasījumi, animācijas filmiņas „Kalado” skatīšanās, bērni klausījās I.Ziedoņa „Balto pasaku” un M.Stārastes „Ziemas pasakas” portālā www.pasakas.net , tika gatavotas sniegpārslu balerīnas. Bērni kopā ar vecākiem spēlēja mēmo šovu, izmantojot vārdu „ balts”.

Gulbenes bibliotēkā notika grāmatu lasījumi un pārrunas vairākām Gulbenes vidusskolas klasēm, kopā iesaistot 110 skolēnus. Pusaudžiem visinteresantākā šķita Gerija Polsena grāmata „Ziemas deja” – pārdrošs brauciens suņu pajūgā.

Tirzas bibliotēkā bērni ar aplikācijas palīdzību ieveidoja Zviedrijas karaļa pili Stokholmā „ziemas tērpā”.

Litenes bibliotēka piedāvāja grāmatu izstādi pieaugušajiem, tematisko rīta stundu kopā ar Litenes pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, kopīgi lasot pasaku ”Sniega karaliene”, bērni skatījās multfilmu par ziemeļbriedi Rūdolfu, pēc tam bērni ar aplikācijas palīdzību izveidoja briedi Rūdolfu. 5.- 7. klašu skolēniem bibliotēka piedāvāja krustvārdu mīklu konkursu “Balta, stalta ziema nāca”.

Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija, bet Latvijā — Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā. Ziemeļvalstīs projekts norisinājās jau 17.reizi, Latvijā —16.reizi.