Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ar pieciem "Vienotības" deputātu kandidātiem tiekas 27 Gulbenes vēlētāji

Diāna Odumiņa

2011. gada 9. septembris 18:29

1466
Ar pieciem "Vienotības" deputātu kandidātiem tiekas 27 Gulbenes vēlētāji

Ceturtdien, 8.septembrī, Gulbenē viesojās pieci partijas "Vienotība" Vidzemes deputātu kandidāti 11.Saeimas vēlēšanām - 10.Saeimas deputāte Ilze Vergina (sarakstā ar 10.numuru) no Smiltenes, Apē dzīvojošais Valkas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Zariņš (23.), 10.Saeimas deputāte Liene Liepiņa (11.) no Priekuļu novada, pensionārs Jānis Siliņš (20.) no Valmieras un 10.Saeimas deputāts Andis Caunītis (12.) no Daukstu pagasta. Uz iepriekš izsludināto tikšanos ar šiem politiķiem Gulbenes kultūras centrā ieradās 27 gulbenieši, lielākoties - seniori. Saruna ritēja pāris stundas.

Lai arī gulbeniešu publiski izteiktie jautājumi brīžiem bija asi, tomēr varēja just, ka visi tikšanās dalībnieki ir domubiedri, kuri kritiski un noraidoši izturas pret "buldozeriem", "Ventspils hūtēm" un Latvijas okupācijas fakta noliedzējiem politikā.

 

J.Siliņš brīžiem centās ievirzīt sarunu par "valsts nozagšanu" un par komunistiem, kuri sagrāvuši Latvijas ekonomiku. Taču neviens tā īsti uz to neuzķērās.

 

Gulbenieši kritizē "Vienotību"

Gulbenieši arī "Vienotībai" veltīja kritiskus vārdus par laušanos uz 11.Saeimu, kaut tikko atlaisti no 10.Saeimas. Izskanēja arī replika par "tiem pašiem vēžiem", kuri 11.Saeimas vēlēšanās ir "salīduši" pa dažādām partijām, lai tikai atkal tiktu pie siltas vietas parlamentā un pie labas algas. Izvēršoties sarunai par situāciju ap "airBaltic", kāds no gulbeniešu auditorijas arī atgādināja par citām kļūdām, ko pieļāvuši "Vienotības" priekšteči, - "Jūsu tēvs Repše laikus nenovērtēja ne banku "Baltija", ne "Parex" banku!"

 

Pirmais jautājums, kas izskanēja auditorijā, bija par to, kā "Vienotība" plāno samazināt bezdarbu valstī, jo tas esot solīts jau 10.Saeimas laikā.

 

"Ja jūs paskatieties statistiku, bezdarba līmenis patiešām samazinās ražošanā, kas strādā eksportam," atbildēja A.Caunītis.

 

I.Vergina bilda, ka Valkas pusē jau sāk trūkt darbaspēka, jo daudzi cilvēki spēka gados ir devušies peļņā uz ārzemēm. Gulbeniešu auditorijā oponēja, ka cilvēkiem pusmūžā ir grūti atrast darbu Gulbenes novadā. Dažā labā kokapstrādes uzņēmumā cilvēku pirmspensijas vecumā nekad neņemot darbā. Kā pajautājot cilvēka personas kodu un saprot, ka darīšana ar senioru, tā saka: "Mēs jums piezvanīsim." Faktiski tas nozīmē noraidījumu. J.Siliņš iebilda, ka tāda darba devēju izturēšanās ir nelikumīga, diskriminējoša un netālredzīga, jo bieži vien gados vecie, bet pieredzējušie strādnieki ir paši vērtīgākie darbinieki.

 

Grib, lai bērni atgriežas

Daudz gulbenieši interesējās par Latvijas valsts politiku attiecībā pret latviešiem, kuri šobrīd ir peļņā ārzemēs, bet nākotnē plāno atgriezties dzimtenē un uzsākt šeit biznesu.

 

"Vienotības" politiķi atspēkoja daudzus mītus par to, ka ārzemēs peļņā esošajiem Latvijas iedzīvotājiem no nopelnītā jāmaksā nodokļi Latvijā. "Tas ir atcelts," sacīja I.Vergina. Viņa arī pastāstīja, ka "Vienotības" Vidzemes deputātu kandidātu saraksta līderim Valdim Dombrovskim ir ideja par kredītlīniju kredītiem ar izdevīgiem noteikumiem. Tas būtu atspaids tiem, kuri vēlas uzsākt savu biznesu Latvijā.

Iedzīvotāji viesiem stāstīja par saviem sāpīgajiem jautājumiem. Kāda Gulbenes novada iedzīvotāja satraukti stāstīja par dārgu daudzdzīvokļu mājas renovācijas projektu, kurā spiesti iesaistīties arī tie, kuri to nevēlas, jo vairums dzīvokļu privātīpašnieku, kā arī pašvaldība, kura izīrē dzīvokļus, vēlas šo renovāciju. Gulbenes novada domes deputāts Ivars Kupčs pauda sāpi par aizkavēto Stradu ceļa rekonstrukciju, jo dabas draugi pēdējā brīdī attapušies aizstāvēt dižkokus ceļa malās. Kāda gulbeniete sūdzējās, ka Gulbenes tirgū nav iespējams nopirkt zemnieku saimniecībās audzētu vistu olas un mājlopu gaļu.