Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kas redzams 11.Saeimas deputātu kandidātu naudas makos?

2011. gada 8. septembris 12:40

742
Kas redzams 11.Saeimas deputātu kandidātu naudas makos?

1.Saeimas vēlēšanu kandidātiem vēl ar vien ir lieli uzkrājumi zeķē, kandidātu vidū ir arī parādnieki, kuru parādsaistības ir tuvu miljonam latu. Starp premjera amata kandidātiem nepārspējams ir ZZS kandidāts A.Lembergs, kura parādi pārsniedz 10 miljonus latu.

Deputātu kandidātu reputācijas datu bāzē, kas atrodama www.kandidatiuzdelnas.lv , apkopota informācija par 212 deputātu kandidātiem - sešu partiju - Vienotības, VL-TB/LNNK, ZRP, ŠRP LPP/LC, ZZS, SC saraksta augšgalu visos vēlēšanu apgabalos. Kandidātu, kuri līdz šim bijuši valsts amatpersonas, finanšu stāvoklim var izsekot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskajā datu bāzē. Taču par to kandidātu finansēm, kuri līdz šim nav bijuši valsts amatpersonas, var spriest tikai pēc kandidāta norādītajām ziņām Centrālajai vēlēšanu komisijai.

 

Nauda zeķē

No visiem 212 deputātu kandidātiem, kuri iekļauti kandidātu reputācijas datu bāzē, vislielākais skaidras naudas uzkrājējs ir Zatlera Reformu partijas pārstāvis - Ainis Dābols, kurš skaidrā glabā 49 598 LVL. Viņam seko 10.Saeimas deputāts, Vienotības pārstāvis Dzintars Zaķis ar 41 790 LVL un Ivars Zariņš no Saskaņas centra, skaidrā naudā glabājot 28 245 LVL.

 

Parādsaistības

Lielākās parādsaistības - nepilns miljons latu - ir Šlesera Reformu partijas LPP/LC deputātu kandidātei Marijai Vorobjovai, kurai ir pieteikta maksātnespēja. Tāpat parādnieku topa augšgalā ir Ainis Dābols no ZRP, kuram ir 712 110 LVL lieli parādi, viņam seko Imants Parādnieks no Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK ar 614 311 LVL parādsaistībām.

 

Aizdevēji

Trīs lielākie aizdevēji ir Vienotības deputātu kandidāts Aigars Štokenbergs, kurš aizdevumos izsniedzis 882 790 LVL, Rihards Eigims no Zaļo un Zemnieku savienības aizdevis 754 848 LVL, bet ievērojamās parādsaistībās esošais Imants Parādnieks ir izsniedzis arī 544 159 LVL lielu aizdevumu.

 

Premjera amata kandidātu naudas maki

Visās piecās pozīcijās - skaidras naudas, bezskaidras naudas uzkrājumi, parādsaistības, ienākumi, aizdevumi - līderis ir Zaļo un Zemnieku savienības premjera amata kandidāts Aivars Lembergs. Viņš skaidrā naudā glabā 114 600 LVL, 2010. gadā ienākumos guvis 324 000 LVL, aptuveni šādu summu arī norādījis kā bezskaidras naudas uzkrājumu. A.Lembergs ir absolūts parādsaistību līderis - 10 454 489 LVL parādsaistības pat ievērojami pārspēj visu pārējo premjera amata kandidātu parādus kopā.

Zatlera Reformu partijas premjera amata kandidāta Edmunda Sprūdža parādsaistības ir 329 977 LVL, Saskaņas centra viena no premjera amata kandidātiem - Nila Ušakova parādsaistības ir 36 000LVL.

Skaidrā naudā ievērojamu summu - 17 676 LVL glabā arī Saskaņas centra otrs premjera amata kandidāts Jānis Urbanovičs, viņam seko Ainārs Šlesers, kurš zeķē uzkrājis 10 900 LVL. Vienotības premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis norādījis, ka skaidrā naudā glabā 500 LVL.

 

Lieli skaidras naudas uzkrājumi, aizdevumi paši par sevi vēl neliecina par likuma pārkāpumiem. Galvenais iemesls, kādēļ tiem tiek pievērsta uzmanība no pretkorupcijas viedokļa, ir tas, ka rodas šaubas par šīs naudas izcelsmi. To, no kurienes gūti šādi ienākumi, ir grūti pārbaudīt, kā arī tie var norādīt uz risku, ka šādi līdzekļi var būt kā sava veida nodrošinājums pret nākotnes nelikumīgiem darījumiem.

 

Atgādinām, ka apkopota informācija tikai par partiju vēlēšanu saraksta galvgali, kopumā 212 kandidātiem. Datu apkopojumā nav aptverta informācija par pilnīgi visiem 11.Saeimas deputātu kandidātiem, tādēļ pastāv iespēja, ka kāds no sarakstu lejas galā esošajiem kandidātiem kādā no finanšu pozīcijām varētu atrasties starp līderiem.