Dzirkstele.lv ARHĪVS

10. Saeimas deputāti visbiežāk sodīti par interešu konfliktu

2011. gada 31. augusts 16:15

991
10. Saeimas deputāti visbiežāk sodīti par interešu konfliktu

10. Saeimas deputāti sodīti par neatļautu amatu savienošanu, Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, neatļautu reklāmas izvietošanu, bet visvairāk - par interešu konfliktu.

 

Saeimas deputātu no sodīšanas sargā deputāta imunitāte, lai deputātu sodītu administratīvi vai krimināli, par viņa izdošanu sodīšanai jālemj Saeimai. Portāls www.kandidatiuzdelnas.lv noskaidroja, ka astoņu mēnešu laikā Saeima balsojusi par 19 gadījumiem, kad administratīvajai sodīšanai jāizdod deputāts. Tas ir četras reizes vairāk nekā 9. Saeimas deputāti tajā pašā laika periodā. Kraso atšķirību veido Saeimas Saimnieciskajā komisijā darbojošos deputātu sodīšana par interešu konflikta likuma neievērošanu.  

Deputāti nevērtē pārkāpuma būtību
Deputātu imunitātei galvenokārt ir divi uzdevumi - nodrošināt parlamenta pareizu funkcionēšanu, un aizsargāt parlamenta locekļus no nepamatotām un politiski motivētām apsūdzībām, to regulē Satversme un Saeimas kārtības rullis.

 

Vērtējot konkrētus gadījumus par deputātu imunitātes atcelšanu, Saeimas deputātiem nav jāvērtē deputāta izdarītais nodarījums pēc būtības vai jālemj par viņa vainu. Šis jautājums ir tiesībsargājošo iestāžu kompetencē.

 

Dažkārt Saeimas deputāti nav sekojuši šai deputāta imunitātes būtībai. 10.Saeimas spilgtākais piemērs ir deputātu lēmums neļaut KNAB veikt kratīšanas A.Šlesera dzīvesvietā. Taču arī atsevišķos gadījumos, kad deputātus lūgts izdot administratīvai sodīšanai, deputāti interpretējuši likuma normas, nevis vērtējuši apsūdzību iespējamo motivāciju.

 

Saimnieciskās komisijas deputāti nonāk interešu konfliktā
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sodījis trīspadsmit Saeimas Saimnieciskās komisijas deputātus, kuri vairākās sēdēs bija pieņēmuši lēmumu paši par sevi, lemjot par sakaru, dzīvokļa īres vai transporta izdevumu kompensācijām. Izvairīties no interešu konflikta būtu iespējams gadījumā, ja komisija lemtu par katru deputātu atsevišķi nevis kopīgu deputātu sarakstu, bet deputāts balsojumā par sevi atturētos.


Sodīti netika visi komisijas deputāti, jo daļa no deputātiem nebija iekļauti kompensāciju sarakstā, par kuru tobrīd lēma komisija, vai uz sēdi nebija ieradušies.

 

Šobrīd sodīšanai izdoti šādi komisijas deputāti: Ilze Viņķele (V), Aivars Dronka (ZZS), Vitauts Staņa (ZZS), Dmitrijs Rodionovs (SC), Klāvs Olšteins (toreiz Vienotība, tagad ZRP), Andrejs Klementjevs (SC), Ingrīda Circene (V), Igors Zujevs (SC), Guntars Galvanovskis (toreiz Vienotība, tagad ZRP), Andis Caunītis (V), Kārlis Seržants (ZZS), Sergejs Mirskis (SC) un Sergejs Fjodorovs (SC). Sods par šāda veida pārkāpumu ir no 50 - 250 latiem.

 

I. Viņķele (V) skaidroja, ka viņai nebija apzināta nodoma pārkāpt likumu, K. Olšteins (V) ievērojis "paražu tiesības un to, ka šādi lēmumi identiskā formā un veidā pieņemti iepriekšējos Saeimas sasaukumos". A. Dronka (ZZS) norādīja, ka viņam paskaidrojumu neesot, A. Klementjevs (SC) uz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu pēc KNAB aicinājuma neieradās. Savukārt V. Staņa (ZZS), kurš lēmumus par sevi pieņēmis trijās komisijas sēdēs decembrī, nepiekrita administratīvā pārkāpuma protokolā fiksētajam. "Atskatoties uz notikušo, izejot no veselā saprāta, uzskatu, ka, izskatot jautājumu pēc būtības, neesmu vainīgs, jo neesmu radījis kaitējumu Latvijas valstij," rakstīts V.Staņas paskaidrojumā.

 

Neatļauti savieno amatus
Deputāti Vitauts Staņa (ZZS) un Valērijs Kravcovs (SC) neatļauti savienojuši vairākus amatus. Tā V. Staņa, vēl būdams Kocēnu novada domes priekšsēdētājs, savienojis Vidzemes plānošanas reģiona padomes locekļa, Vidzemes attīstības aģentūras valdes locekļa, SIA "VTU Valmiera" valdes locekļa, biedrības "Valmieras-Giterslo Reģionu sadarbībai" valdes locekļa, Latvijas Zemnieku savienības un SIA "Vidzemes slimnīca" valdes locekļa amatus, gūstot neatļautus ienākumus. Turklāt KNAB arī norāda, ka V. Staņa no 2007. līdz 2010.gadam ieņēmis aizliegtu valdes locekļa amatu SIA "Vidzemes slimnīca", kurā līdz 2007.gadam kā Valmieras rajona padomes priekšsēdētājs pildījis pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja amata pienākumus un kurā viņam bijis aizliegts ieņemt amatus līdz 2010.gadam. V. Staņa 2010.gadā kā pašvaldības kapitāldaļu turētājs pats sevi iecēlis par SIA "VTU Valmiera" valdes locekli.

 

Valērija Kravcova (SC) pārkāpumi saistīti ar Saeimas deputāta, iepriekš arī Liepājas pašvaldības deputāta, kā arī Liepājas domes Sociālo lietu komisijas locekļa amatu savienošanu ar amatiem vairākos uzņēmumos - SIA "Tonus Elast", SIA "Komandors Pluss" un SIA "NS Impekss". KNAB konstatēja, ka V. Kravcovs valdes locekļa amatus "Tonus Elast" un "NS Impekss" pildīja līdz 2011.gada 5.janvārim, bet "Komandors Pluss" - līdz 2011.gada 13.janvārim, kur saņēmis arī ienākumus.

 

Par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā sodīts Rihards Eigims (ZZS), kurš deklarācijā par 2010.gadu nebija norādījis informāciju par visiem ieņemamajiem amatiem - valdes priekšsēdētājs SIA "VK Alfa" un dalībnieks SIA "Daugavpils enerģija", tādējādi pārkāpjot interešu konflikta likumu.

 

Pārkāpj Ceļu satiksmes noteikumus un izvieto nesaskaņotu reklāmu
Deputāti Andris Buiķis (V) un Sergejs Dolgopolovs (SC) sodīti par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. A. Buiķis (V) pērnā gada novembra sākumā stāvvietā pie Saeimas ēkas saskrāpējis deputāta Raimonda Rubika (SC) automašīnu un atstāja notikuma vietu. A. Buiķis vēlāk skaidroja, ka sadursmi neesot pamanījis. Policija uz R. Rubika automašīnas atrada krāsu un ekspertīzē konstatēja, ka tā ir no A. Buiķa automašīnas.

 

Sergejs Dolgopolovs izdots sodīšanai, jo ar automašīnu šķērsojis krustojumu pie sarkanās gaismas.

Savukārt Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) sodīts par nesaskaņotas telpu īres reklāmas izlikšanu sev piederoša īpašuma logā. Deputāts skaidroja, ka viņš pārkāpumu izdarījis netīši, jo neesot zinājis, ka šāda veida paziņojums ir jāsaskaņo. Parādnieks arī rosināja apsvērt iespēju, ka Saeimai par šādiem niecīgiem pārkāpumiem nemaz nevajadzētu lemt un uz viegliem administratīvajiem sodiem nevajadzētu attiecināt deputāta imunitāti. Šobrīd Saeimas Juridiskā komisija izskata Vienotības un ZZS deputātu iesniegtos grozījumus Satversmē, kas rosina atcelt deputāta imunitāti.

 

Deputāti balso arī pret kolēģu izdošanu sodīšanai
Saeimas deputāti, lemjot par savu kolēģu izdošanu administratīvajai sodīšanai, visbiežāk balsojuši par izdošanu, taču reizēm savus kolēģus sargājuši.

Tā Andris Šķēle (PLL) lielākoties nav atbalstījis deputātu izdošanu sodīšanai, 11 reizes balsojot pret deputātu izdošanu, divos gadījumos atturējis, bet četros citos gadījumos atbalstījis deputāta izdošanu sodīšanai.

 

A. Šķēle 9. jūnijā balsojis pret deviņu Saimnieciskās komisijas deputātu izdošanu sodīšanai par interešu konfliktu. Debatēs A. Šķēle savu rīcību pamatoja ar argumentu, ka KNAB nepareizi interpretējis likumu, jo ierobežojumi pieņemt lēmumu par sevi neattiecas uz Saeimas deputātiem gadījumos, kad tie piedalās Saeimas lēmumu pieņemšanā par sava atalgojuma noteikšanu. Pretēji A. Šķēle rīkojies 16. jūnija Saeimas sēdē, kad viņš balsojis par deputāta Anda Caunīša (V) saukšanu pie atbildības par tāda paša veida pārkāpumiem kā citiem Saimnieciskās komisijas deputātiem, bet balsojumā par Kārļa Seržanta (ZZS) un Sergeja Mirska (SC) izdošanu viņš nav balsojis, lai gan sēdei bija reģistrējies.


Domas par deputātu izdošanu sodīšanai mainījis Sergejs Fjodorovs (SC), kurš 9. jūnijā balsojis pret astoņu deputātu izdošanu, taču tajā pašā dienā atbalstījis deputāta Igora Zujeva (SC) izdošanu. Jāpiemin, ka S.Fjodorovs nav atbalstījis savu citu partijas biedru - D.Rodionova un A.Klementjeva izdošanu. Viņš balsojis arī pret Valērija Kravcova (SC) izdošanu administratīvajai sodīšanai par neatļautu amatu savienošanu. Kad 16. jūnija Saeimas sēdē lēma par deputātu Anda Caunīša (V), Kārļa Seržanta (ZZS) un Sergeja Mirska (SC) saukšanu pie atbildības par tāda paša veida pārkāpumiem kā citiem Saimnieciskās komisijas deputātiem, S. Fjodorovs balsoja pret visu trīs izdošanu sodīšanai, bet viņa kolēģis Nikolajs Kabanovs (SC ) balsoja tikai pret K. Seržanta un S. Mirska izdošanu. N. Kabanovs balsošanā par pārējo saimnieciskās komisijas deputātu izdošanu nav balsojis, kaut balsojumam bijis reģistrējies. Lai arī abi deputāti pie identiskiem pārkāpumiem balsojuši atšķirīgi - vienus izdodot, citu izdošanu neatbalstot, viņi savu lēmumu balsot pret Saeimas debatēs nav skaidrojuši.

 

Pret sava frakcijas biedra Vitauta Staņas (ZZS) izdošanu sodīšanai par neatļautu amatu savienošanu balsojis Staņislavs Škesters (ZZS). Jāmin, ka 9. Saeimas laikā S. Škesters balsoja arī pret sevis nodošanu sodīšanai par interešu konflikta neievērošanu. Toreiz viņš tika sodīts, jo amatā par deputāta palīgu bija pieņēmis savu sievu.

 

Pret A. Buiķa (V) izdošanu sodīšanai par automašīnas saskrāpēšanu balsoja Andris Šķēle (PLL), bet atturējās - Ainārs Šlesers (PLL). A.Šķēle balsojis arī pret Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) izdošanu sodīšanai.

 

Deputātu administratīvie sodi 10. Saeimas laikā 

Deputāts

Sēdes datums

Iestāde, kas pieprasījusi sodīšanu

Administratīvā pārkāpuma veids

Vitauts Staņa (ZZS)

19.01.2011

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)

Neatļauta amatu savienošana un interešu konflikts

Andris Buiķis

(V)

02.02.2011

 

VP Galvenā kārtības policijas pārvalde Prevencijas pārvalde

Negadījuma vietas atstāšana

Sergejs Dolgopolovs

(SC)

10.03.2011

 

VP Galvenā kārtības policijas pārvalde Prevencijas pārvalde

Braukšana pie aizliedzošā signāla

Imants Parādnieks

(VL-TB/LNNK)

13.04.2011

KNAB

Interešu konflikts

Ilze Viņķele

(V)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Aivars Dronka

(ZZS)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Vitauts Staņa

(ZZS)

25.05.2011

KNAB

Interešu konflikts

Dmitrijs Rodionovs

(SC)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Klāvs Olšteins

(toreiz Vienotība, tagad ZRP)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Andrejs Klementjevs(SC)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Ingrīda Circene

(V)

25.05.2011

KNAB

Interešu konflikts

Igors Zujevs

(SC)

25.05.2011

KNAB

Interešu konflikts

Guntars Galvanovskis

(toreiz Vienotība, tagad ZRP)

25.05.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Valerijs Kravcovs

(SC)

25.05.2011

 

KNAB

Neatļauta amatu savienošana un interešu konflikts

Andis Caunītis

(V)

08.06.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Kārlis Seržants

(ZZS)

08.06.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Sergejs Mirskis

(SC)

08.06.2011

KNAB

Interešu konflikts

Sergejs Fjodorovs (SC)

20.07.2011

 

KNAB

Interešu konflikts

Rihards Eigims (ZZS)

20.07.2011

 

KNAB

Nepatiesu ziņu norādīšana