Dzirkstele.lv ARHĪVS

Saeimas vēlēšanām piesaka trešo kandidātu sarakstu

Diāna Odumiņa

2011. gada 15. augusts 08:00

1360
Saeimas vēlēšanām piesaka trešo kandidātu sarakstu

"Zaļo" kandidāti ir arī trīs Gulbenes novada pārstāvji
11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kas notiks 17.septembrī, Centrālajā vēlēšanu komisijā ir iesniegts jau trešais deputātu kandidātu saraksts. To pasteigusies izdarīt Zaļo un Zemnieku savienība. Tās sarakstā ir arī trīs Gulbenes novada pārstāvji - litenietis, zemnieks un novada domes deputāts Gunārs Ciglis (sarakstā - 25.), jaungulbenietis, Gulbenes novada domes Tehniskās nodaļas vadītājs Alvils Pētersons (sarakstā - 24.), kā arī bijušais lizumnietis, tagad rīdzinieks ar īpašumiem Lejasciemā, Banku augstskolas profesors Jānis Grasis (sarakstā - 20.).

Gulbenes novada pārstāvju atrašanos saraksta lejasgalā G.Ciglis "Dzirkstelei" komentē tā: "Jo tālāk no Rīgas, jo tālāk sarakstā." G.Ciglis un J.Grasis jau citkārt ir kandidējuši Saeimas vēlēšanās, A.Pētersons to dara pirmo reizi.  

Sarakstā pirmais - zemkopības ministrs

Pavisam Zaļo un Zemnieku savienība 11.Saeimas vēlēšanām ir pieteikusi 115 deputātu kandidātus piecos vēlēšanu apgabalos. Vidzemes saraksta priekšgalā ir zemkopības ministrs, 59 gadus vecais Jānis Dūklavs, aiz viņa - 10.Saeimas deputāts, 45 gadus vecais Ingmārs Līdaka, bet trešais sarakstā ir pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs, 42 gadus vecais Rolands Broks.

 

Centrālās vēlēšanu komisijas interneta mājas lapā lasāms, ka J.Dūklavam ir parādi 64 900 eiro apmērā. Viņš ir citiem aizdevis 265 190,07 eiro, 63 658,71 latu un 35 500 ASV dolārus. J.Dūklavam SIA "Piebalgas alus" pieder kapitāldaļas 87 742 latu vērtībā, SIA "Tondo" - 10 540 latu vērtībā, SIA "Seldijs" - 10 500 latu vērtībā. Centrālās vēlēšanu komisijas interneta mājas lapā lasām, ka R.Broks ir parādā 93 598 eiro, J.Grasis - 49 500 latus. J.Grasim Lizuma SIA ''Brīvzemnieki'' pieder kapitāldaļas 1680 latu vērtībā. G.Ciglim ir parādsaistības 66 912 latu apmērā, kā arī viņš ir aizdevis 52 000 latus.

 

A.Pētersonam ir 34 000 latu lielas parādsaistības. SIA "Arka" viņam pieder kapitāldaļas 1000 latu vērtībā.

 

Kāpēc kandidē vēlēšanās?

44 gadus vecais A.Pētersons "Dzirkstelei" atturīgi izsakās par to, vai cer iekļūt Saeimā. Vien bilst, ka pārmaiņas parlamentā, uz kurām tik ļoti cer vēlētāji, nav panākamas vienā mirklī. "Arī tepat, uz vietas, novadā, pārmaiņas, kā redzam, ir ilgs process," saka A.Pētersons. Tomēr viņš uzskata, ka pārmaiņas ir jāpaātrina, piemēram, ar atbilstošu likumu pieņemšanu.

 

49 gadus vecais G.Ciglis šajās Saeimas vēlēšanās Zaļo un Zemnieku savienības kandidātu Vidzemes sarakstā ir pakāpies par divām vietām augstāk, salīdzinot ar 10.Saeimas kandidātu sarakstu. Viņš uzsver, ka ir Zemnieku savienības biedrs kopš pirmsākuma. "Man šajā partijā ir ilggadīgs stāžs," saka G.Ciglis. Viņam ir savi uzstādījumi, ko vēlētos realizēt, ja iekļūtu 11.Saeimā.

 

"Pirmkārt, ir jāaizstāv nacionālā uzņēmējdarbība. Nav normāli, ka mūsu zemi nopērk ārzemnieki. Latvijas zeme ir jāapsaimnieko mums pašiem," saka G.Ciglis. Viņš arī redz, kā Latvija var iziet no krīzes - tikai pelnot naudu! "Naudu mēs varam nopelnīt divos veidos. Vai nu ar darbu, vai ar darbu un kapitālu! Tas arī mums, Latvijas pilsoņiem, ir jāpanāk! Mums jāspēj pelnīt naudu gan ar savu darbu, gan ar kapitālu. Mūsu vērtīgais kapitāls, kuru nedrīkstam izsaimniekot, ir Latvijas meži un Latvijas zeme," klāsta G.Ciglis.

 

Pret populismu politikā

40 gadus vecais J.Grasis 10.Saeimas vēlēšanās Zaļo un Zemnieku savienības Rīgas sarakstā bija 24. Tātad 11.Saeimas vēlēšanās Vidzemes sarakstā viņa kandidatūra pacelta augstāk - 20.vietā.

Par to, vai ir jāliek akcents uz pārmaiņām Latvijas politikā, J.Grasis "Dzirkstelei" saka: "Populisms, ko piedāvā Zatlera reformu partija daudzos jautājumos, tas ir ārprāts!" Viņa uzstādījums ir tāds, ka, "pirmkārt, valstī ir jāsakārto nodokļu sistēma pēc maksātspējas principa, otrkārt, veidojot valsts budžetu, ir jāveic plānošana reģionos, treškārt, lemjot par izmaiņās likumus, ir jāzina, kā tas ietekmēs nodarbinātību un tautsaimniecību valstī".