Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvokļa logā lapsenes izveido pūzni

Diāna Odumiņa

2011. gada 4. augusts 15:10

3321
Dzīvokļa logā lapsenes izveido pūzni

"Maniem dzīvokļa kaimiņiem pie loga lapsenes izveidojušas pamatīgu pūzni. Kaimiņi neko nedara, lai no tā atbrīvotos. Lapsenes lido pa logu iekšā citos kaimiņu dzīvokļos, arī manējā. Tas nav patīkami. Ko darīt, kā tikt vaļā no pūžņa?" ar lūgumu palīdzēt "Dzirksteles" redakcijā vērsās gulbeniete, kura dzīvo daudzdzīvokļu mājā Skolas ielā.

Mājas iedzīvotāju pilnvarotā persona Daiga Zvirbule "Dzirkstelei" pauda izbrīnu, kāpēc iedzīvotāji viņai nav ziņojuši par šo situāciju. "Mani mājās var sastapt katru dienu," piebilda viņa un solīja meklēt iespēju, kā tikt galā ar lapseņu pūzni. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Gulbenes daļas komandieris Vijārs Griķis "Dzirkstelei" saka, ka iedzīvotāji šādos gadījumos ir lūguši glābēju palīdzību, taču katrs šāds izsaukums tiekot izvērtēts. "Ja cilvēkam, kuram pie mājām pūzni izveidojušas lapsenes, nav neviena piederīgā, kurš varētu palīdzēt, nākam talkā. Taču parasti sniedzam konsultāciju, kā pašiem tikt galā," saka V.Griķis.

 

Daudzdzīvokļu mājā situācija vispirms esot jāizvērtē mājas pilnvarotajai personai. Arī Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Osvalds Lucāns "Dzirkstelei" saka to pašu.

 

V.Griķis bilst, ka lapseņu pūžņa noņemšana nav tik vienkārša ne tikai tāpēc, ka kukaiņi var iedzelt cilvēkam, radot alerģisku reakciju. "Jāskatās, kāds ir pūznis, varbūt tas ir ne tikai pie ēkas fasādes, bet dziļāk apšuvumā. Tad ir jālauž vaļā," saka viņš.

 

SIA "Gulbenes nami", kas pilsētā apsaimnieko lielāko daļu daudzdzīvokļu māju, "Dzirkstelei" paskaidroja - mājas pilnvarotajai personai jānāk uz uzņēmumu un jāraksta iesniegums. SIA "Gulbenes nami" nodarbojas ar insektu iznīdēšanu, ja tie iemitinājušies ēkās. Šim nolūkam tiekot izmantoti speciālie līdzekļi.