Dzirkstele.lv ARHĪVS

Rosina respektēt invalīdu stāvvietu

Diāna Odumiņa

2010. gada 17. decembris 10:38

2074
Rosina respektēt invalīdu stāvvietu

Veikali ieinteresēti vides pieejamībā cilvēkiem ar kustību traucējumiem
Beļaviete Inta slavē veikalu "Beta" Gulbenē kā ērtu, plašu un ideāli pieejamu cilvēkam ratiņkrēslā. Piezvanot "Dzirkstelei", sieviete stāsta, ka ar kaimiņu palīdzību uz Gulbeni iepirkties atbrauc divas reizes nedēļā. Viņa parasti izvēlas iepirkties tieši "Betā". Kustību traucējumi Intu mudina pievērst īpašu uzmanību tam, vai viņa savā ratiņkrēslā spēs sasniegt mērķi - iekļūt veikalā un iegādāties visu nepieciešamo.

"Automašīnu pie veikala "Beta", protams, ir, kur nolikt. Taču tā vieta ir pilna ar sniegu. Nevar redzēt norādi. Tāpēc arī pārējos šoferus nevar vainot, ja viņi ignorē zīmi. Tāpēc, ja mani atved uz veikalu piektdien vai sestdien, tad ir problemātiski novietot auto pie veikala," "Dzirkstelei" stāsta Inta. Viņa saka, ka šoziem ir daudz sniega, tāpēc problēma kļuvusi aktuāla. Taču pārējā laikā tā nav.  

"Dzirkstele" noskaidroja, ka pie veikala "Beta" stāvvietas norāde invalīdiem ir iezīmēta uz asfalta. Ja to klāj sniegs un apledojums, norāde, protams, kļūst neredzama. Turpretim pie dažiem citiem lielveikaliem Gulbenē - pie "Elvi" un "Supernetto" - norādes par invalīdu stāvvietām ir labi redzamas, jo izvietotas pie veikalu fasādēm.

 

Sazinoties ar veikala "Beta" pārstāvi Initu Dzendžu, "Dzirkstele" noskaidroja, ka sniegs patiešām sagādā problēmas. Stāvvietu ir grūti notīrīt tā, lai uzreiz būtu pamanāma norāde. Pie veikala ieejas pirmās trīs autostāvvietas esot paredzētas tieši invalīdiem. I.Dzendža solīja, ka uzdos veikala apsargiem sekot, lai citi autovadītāji nenovietotu savus transportlīdzekļus invalīdiem domātajās stāvvietās.

 

"Tā ir obligāta prasība, ka invalīdiem ir jānodrošina piekļuve sabiedriskām iestādēm un veikaliem. Tāpēc jau arī tika ierīkotas invalīdu transportlīdzekļu stāvvietas. Šajās stāvvietās var novietot arī automašīnas, pie kuru stūres invalīdi paši nebrauc, taču kurās viņi tiek pārvadāti. Šim nolūkam kalpo īpaša karte, kuras ieliek automašīnas logā un tā norāda, ka šajā transpotlīdzeklī tiek vests invalīds. Tos autovadītājus, kas pārkāpj noteikumus, var sodīt ar 20 latiem," "Dzirkstelei" stāsta Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors Gunārs Pusts.