Dzirkstele.lv ARHĪVS

Simtiem krāsās laistās varavīksne...

Pārsla Konrāde

2010. gada 30. oktobris 10:17

3003
Simtiem krāsās laistās varavīksne...

Šonedēļ Gulbenē bija vērojama viena no krāšņākajām dabas parādībām - varavīksne. Lai gan jau ir vēls rudens, tas nav nekas neparasts, jo varavīksne mēdz būt arī ziemā. Tad tā ir īpaši spoža, bet vērojama ļoti reti.

Varavīksni izraisa saules staru laušana un atstarošana krītošos lietus pilienos. Tātad, lai rastos varavīksne, vienlaikus jāspīd saulei un jālīst lietum. Pieņemts, ka varavīksnē jābūt septiņām krāsām (no augšas uz leju: sarkanā, oranžā, dzeltenā, zaļā, gaišzilā, zilā, violetā), lai gan man, godīgi sakot, reti kad izdevies saskatīt visas šīs krāsas. Zinātnieki gan apgalvo, ka varavīksnē ir bezgalīgi garš krāsu spektrs, kā arī toņi, kas nav saskatāmi cilvēka acīm, piemēram, infrasarkanais un ultravioletais starojums.

 

Parasti varavīksne nav lielāka par pusloku, taču, piemēram, no lidmašīnas vai gaisa balona un kalnos varot redzēt gandrīz pilna apļa varavīksni. Miglā un stiprā salā esot vērojama balta varavīksne. Varavīksni var redzēt arī pie ūdenskritumiem un strūklakām. Pat uz baltas papīra lapas var redzēt varavīksni, ja skatās caur stikla prizmu.


Dažkārt var novērot divas varavīksnes, otra varavīksne ir bālāka. Taču ne visi ievērojuši, ka otra varavīksne ir ar pretēju krāsu izvietojumu, jo rodas, kad daži saules gaismas stari atstarojas lietus pilienā divas reizes. Debesis virs bālākās varavīksnes ir nedaudz gaišākas, bet starp abu varavīkšņu sarkanajiem lokiem veidojas tumšāka josla, ko sauc par Aleksandra joslu.


Latvieši varavīksni dēvējuši par vara vīksnu, vararīksti, vararīksnu, ārarīksni, dardedzi, pērkona loku, dzervelci, saules ceļu, raudavu. Tautas leģendās varavīksne ir tilts, pa kuru dvēseles dodas uz debesīm, bet grēcīgajiem tilts salūst. Senie latvieši ticēja, ka tad, kad parādās varavīksne, veļu valstī kāzas dzer neprecēti mirušie jaunieši.


Saka, ka varavīksnes parādīšanās liecina, ka nokrišņi būs īsu laiku, taču tautas vērojumos teikts, ja parādās varavīksne, būs liels lietus. Tāpat novērojumi liecina, ka varavīksne pirms lietus ir vairāk zila vai zaļgana, uz sausu laiku - sarkana; ja zema un slīpa - būs lietus; ja augsta un apaļa - būs skaidrs laiks; pilna loka varavīksne liecina, ka vēl būs lietus; ja redzami tikai varavīksnes gali - laiks būs sauss; ja vienā dienā redz varavīksni, otrā dienā līs.