Dzirkstele.lv ARHĪVS

Smilšu mīklas kūka ar Šarlotes krēmu. Saimnieces Sarmītes recepte

Sarmīte Ozola

2018. gada 29. augusts 15:00

2617
Smilšu mīklas kūka ar Šarlotes krēmu. Saimnieces Sarmītes recepte

Pavisam droši varu apgalvot, ka cilvēkus (tos, kuri kūkas nav izslēguši no savas ēdienkartes) var sadalīt trīs pārliecinātās grupās. Pirmie torti vienmēr pirks veikalā, otrie vienmēr ceps paši, bet trešo filozofija ir – “kā sanāk”. Ņemot vērā, ka sevi pieskaitu pie trešajiem, tad vēlos padalīties ar virtuves eksperimentu rezultātā radušos recepti, kas ļauj izpausties un našķa pagatavošanas procesu nepadara sarežģītu, un, pats galvenais, viss paveicams pavisam īsā laika posmā.


Nereti esmu dzirdējusi apgalvojumu, ka tortes pagatavošanas augstākā pilotāža esot smilšu mīklas kārta, kas papildina ierastās ola/cukurs/milti gaisīgās kārtas. 


Nezinu, kas īsti ir šā apgalvojuma pamatā, bet man personīgi smilšu mīkla tortē vienmēr šķiet kaut kas ciets, drūpošs un traucējošs, kaut gan nevar noliegt, ka, pamatkārtā izmantota, tā lieliski palīdz pildījumam neizsūkties līdz dekoratīvajam papīram, ko parasti ieklāj zem tortes, un našķis ir glīts arī vēl nākamajās dienās. 


Tad nu mana iepriekšminētā recepte, mazliet pamainot komponentu attiecības, ir lielisks kompromiss – stingri tur pamatu, bet nedrūp.

 
Pamatrecepte ir šāda. Traukā izkausē paciņu sviesta, pievieno vienu kārbu kondensētā piena (ar cukuru). Kārtīgi samaisa. Maisot pievieno divas olas, glāzi miltu un pustējkaroti sodas vai cepamo pulveri (mazo paciņu). Sodu noteikti vajag dzēst. Šim nolūkam parasti izmantoju vīnu, kas man speciāli ir raudzēts ēdienu pagatavošanai. Protams, ka var izmantot arī citrona vai kādu citu skābu sulu.


Ja vēlos pagatavot smilšu mīklas aizstājēju – ņemu 3 olas, bet miltus – divas strīķētas glāzes. 


Kad viss rūpīgi samaisīts, iegūto masu sadala trīs daļās. Vienai vai divām daļām pievieno pāris tējkarotes kakao katrai, ja vēlas gatavot raibu kūku. Savukārt, ja cep šokolādes kūku, tad 3 ēdamkarotes kakao var pievienot masai vēl pirms sadalīšanas porcijās. Katru daļu cep atsevišķi. 


Vēl ir variants, ka atsevišķi cep 2/3 un 1/3. Tad lielāko daļu pārgriež uz pusēm plakaniski, lai pildījums labāk savienotos ar cepto daļu.

 
Tortes pildījumam skābo krējumu un pūdercukuru ar mikseri saputo (apmēram 5 minūtes). 


Ja vienā no pildījuma kārtām izmanto ievārījumu (brūklenes, dzērvenes, rabarberi), tad krējums būs nepieciešams pusglāze un pūdercukurs – 2 ēdamkarotes. Ja liek tikai krējumu visām daļām – tad glāze un 3–4 ēdamkarotes cukura. 


Sakulto krējumu uz izceptajām kārtām smērē, kamēr kūka vēl silta. Dara to pakāpeniski, ļaujot krējumam pamazām iesūkties. Virskārtu pārsmērē ar atlikušo krējumu un bagātīgi nokaisa ar rīvētu šokolādi. 


Kūka lieliski garšos vēl silta, kā arī otrajā dienā, kad krējums būs pilnībā iesūcies ceptajās daļās. Ilustrācijai pievienotajās fotogrāfijās kūkas gabaliņi ir griezti tūlīt pēc pagatavošanas. Ja pildījumam izmantots tikai krējums, ievārījumu var pasniegt kā piedevu. 


Jāpiebilst, ka receptes proporcijas izmantoju parastajai cepamajai formai, kuras diametrs ir 24 centimetri. Ja izmanto cita lieluma vai formas pannu, attiecīgi jāpalielina produktu daudzums. 


Šo kūku var droši ņemt līdzi, arī dodoties ciemos, bet tad gan tā vairs nebūs gluži piecminūtes darinājums, jo būs rūpīgāk jāpiestrādā pie garnējuma un sānu malas apstrādes. 


Šim nolūkam var izgatavot Šarlotes krēmu. Sastāvdaļas: 1 paciņa svie­sta, 2 olas, 4 ēdamkarotes pū­der­cukura, 100 ml piena, vaniļa, konjaks. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Pagatavošana: olas sakuļ ar pūdercukuru un vaniļu. Pievieno pienu, samaisa. Masu katliņā, visu laiku maisot, karsē uz lēnas uguns vai ūdens peldē, līdz tā kļūst bieza. Uzmanību! Nedrīkst vārīt! Atdzesē.


Sviestu sakuļ, līdz tas pārvēršas baltā, gaisīgā masā. Turpinot kult, pamazām pievieno olu un piena maisījumu. Pašās beigās pievieno nedaudz konjaka. 


Krēmu var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī. Izmantot vajadzētu trīs dienu laikā.


Lai izdodas un, galvenais, labi garšo!