Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mandeļu, sojas, pat kaņepju piens. Kas jāzina par šiem produktiem?

Mandeļu, sojas, pat kaņepju piens. Kas jāzina par šiem produktiem?

Govs un kazas pienam mūsdienās pieejamas vairākas alternatīvas, turklāt citādākos pienus var iegādāties ne tikai veikalos, bet arī pagatavot mājās pats.


Dzīvnieku ražotajiem pieniem un produktiem alternatīvas radušās līdz ar dažādu alerģiju izplatīšanos, īpaši laktozes un tajā esošo citu baktēriju nepanesības dēļ. Otrkārt, no augiem gatavoti pieni ir iemīļoti veģetāriešu un vegānu vidū. Tā kā šāda dzīvesveida piekritēju skaits arvien pieaug, pārtikas tehnoloģija un zinātne meklē aizvien jaunus veidus un iespējas paplašināt oriģinālu produktu pieejamību.

 
Zināmākais piens ir gatavots no sojas, kurā ir maz tauku un vispār nav holesterīna. Sojas pienā parasti ir daudz citu vērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu.


No mandelēm gatavotu pienu iesaka cilvēkiem, kuri vēlas rūpēties par savas sirds veselību. Tas arī nesatur holesterīnu, tajā ir maz proteīna, bet to bagātina ar D vitamīnu un kalciju. Piens satur arī taukskābju veidus, kas var pazemināt holesterīna līmeni asinīs, mazināt iekaisumus un uzlabot smadzeņu darbību. 


Kaņepju piens garšo līdzīgi mandeļu produktam un ir piemērots cilvēkiem, kuri nepanes laktozi vai ir alerģiski pret sojas produktiem. Tas satur vērtīgās omega taukskābes, ir vērtīgs magnija un kalcija avots.


Kokosriekstu pienu izmanto kafijas saldināšanai, biezputrām un brokastu pārslām. Speciālisti ir novērojuši, ka kultūrās, kurās uzturā lieto daudz kokosriekstu, neslimo ar sirds slimībām. Taču tas nav ieteicams cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni. Kokosriekstu produkti satur daudz piesātināto tauku.


Rīsu piens satur tikpat daudz kalcija, cik govs piens, tā sastāvā ir daudz ogļhidrātu, bet tajā ir ļoti maz proteīna, nav holesterīna un slikto tauku. Taču šis piens var veicināt sirds slimību rašanos. 


Svarīgākais visiem augu valsts pieniem, kas gādāti veikalā, ir skatīties sastāvu – lai nav pievienoti saldinātāji. Tādēļ ieteicams, ja vēlas sekot līdzi produkta kvalitātei, ir gatavot pienu mājās. Jāiegādājas attiecīgie produkti, tie jāsamaļ un jāpievieno remdens ūdens, tad jāizkāš un jāizfiltrē no biezumiem.