Dzirkstele.lv ARHĪVS

Slovēnija: Predjamas pils alas priekšā

Pārsla Konrāde

2018. gada 21. jūnijs 15:07

1565
 Slovēnija: Predjamas pils alas priekšā

Tie, kas apmeklē Slovēniju, noteikti dodas apskatīt arī interesanto Predjamas pili, kas atrodas klintī 123 metru augstumā jau vairāk nekā 800 gadus un iekļauta Ginesa Rekordu grāmatā kā lielākā alu pils pasaulē.

Gotiskā stila celtni 1274.gadā uzbūvēja Akileijas patriarhs. Lai izvairītos no meslu maksāšanas un sadusmotā imperatora armijas, aristokrātu ģimene šo četru stāvu ēku uzcēlusi uz dabiskas kalnu terases. Pilī ir liela deju zāle un sava kapella, bet dziļāk klintīs ved nomaskēti tuneļi. Pils atrodas zem dabiskas arkas dziļi klintī, tāpēc tai piekļūt bija ļoti sarežģītu. Vēlāk pili ieguva un paplašināja Adelsbergu bruņinieku ģimene. Pils atrodas pie ieejas lielā alā (par to liecina nosaukums – pirms alas). Otra ala atrodas zem pils, pa to var nokļūt pazemes alu sistēmā, kuru var apmeklēt gida pavadībā. Alās nav elektriskā apgaismojuma, tāpēc tiek nodrošināti ar bateriju darbināmi lukturi un aizsargķiveres. Ir nepieciešams ērts apģērbs un apavi. Alu apdzīvo vairākas sikspārņu sugas, tāpēc ziemā ala ir slēgta, lai netraucētu sikspārņiem pārziemot.

15.gadsimtā Predjamas pilī dzīvoja Triestes gubernatora dēls Erazems Luegers, kuru sauca par zagļu baronu un slovēņu Robinu Hudu. Leģenda vēsta, ka Erazems nogalinājis kādu armijas komandieri, kurš aizskāris viņa mirušā drauga godu. Tā viņš nonācis konfliktā ar valdošo Habsburgu dinastiju. Kopā ar ungāru karali Matiasu Korvinusu viņš uzbrucis Habsburgu īpašumiem Karniolā. Dzimtas pilī viņš slēpies no Sv. Romas imperatora Frederika III atriebības. Imperators licis ieņemt pili un Erazemu nogalināt. Veselu gadu viņš pavadījis pilī ielenkumā un kaitinājis lejā dežurējošos sardzes vīrus, metot viņiem no pils sienām ar svaigiem āboliem, ogām vai tikko apceptām pīlēm. Izrādās, Erazems apmeklējis ciemu un piegādājis pārtiku un dzeramo ūdeni pa alu tuneļiem klintī, jo pie pils visu laiku stāvējusi sardze, lai noķertu Erazemu. Alu tuneļos arī ļoti labi varējis uzglabāt pārtiku. Visplānākās sienas pilī bijušas tur, kur atradusies tualete. Erazemu nodevis kāds no viņa vīriem, un viņš nogalināts ar lielgabala šāvienu, atrodoties tualetē. Mūsdienās augustā pilī notiek viņa vārdā nosaukti bruņinieku turnīri.

1511.gadā pili izpostījusi zemestrīce. 1570.gadā barons Filips fon Koblenzs uzbūvējis jaunu pili renesanses stilā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Pēc II Pasaules kara pils tika nacionalizēta un kļuva par muzeju. Predjamas pilī var redzēt, kā kādreiz pilī dzīvojuši tās iemītnieki. Var aplūkot seno ieroču kopijas un citus atribūtus.

Predjamas ciema vidū atrodas Slovēnijas vecākā baznīca, kas dokumentos minēta 1549.gadā. Pie tās aug veca liepa. Leģenda vēsta, ka uz bruņinieka Erazema kapa šo liepu iestādījusi kāda skaista meitene, kuru viņš ļoti mīlējis.

Tieši Predjamas pils īpatnējā izbūve un gleznainā, mazliet mežonīgā apkārtne mudinājusi šeit uzņemt arī filmas. 1986.gadā Predjamas pili apmeklēja Džekijs Čans, kad tur tika uzņemta filma “Dieva bruņas”. Savukārt 2011.gadā pili esot apmeklējis slavenais rakstnieks un scenārists Džordžs RR Martins, kas liek domāt - iespējams, pilī taps vēl kāda filma. Predjamas pils ir bijusi arī vairāku zinātnisku dokumentālo filmu filmēšanas vieta. Piemēram, 2008.gadā “Discovery Channel” komandai, kas filmējusi paranormālās aktivitātes, izdevies pilī uzņemt vairākus neizskaidrojamus vizuālos attēlus un skaņas.