Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ķiploks kā našķis ziemā

Līga Orleana

2018. gada 15. oktobris 12:41

9880
Ķiploks kā našķis ziemā

Kad pirmo reizi manā īpašumā nonāca divi lieli spaiņi ar tikko novāktiem ķiplokiem, domāju, kā lai uzglabā un kā vispār to visu ir iespējams izlietot. Tagad es saku – var un pat pietrūkst ķiploku, jau pavasarim iesākoties.

Galvenais mērķis ķiploku sagatavošanas procesā man bija – lai tie ir kā našķis visas ziemas garumā,  ērti lietojami un tiek patērēti pēc iespējas vairāk.

Šobrīd es ar lielāko prieku pieņemu jebkuru ķiploku daudzumu, jo šis vērtīgais vitamīnu avots ir mūsu ģimenes našķis.

Kā visātrāk un efektīvāk ķiplokus notīrīt?

Vissarežģītākais visā ķiploku sagatavošanas procesā ir to tīrīšana. Esmu atradusi savu metodi. Ķiplokus apleju ar siltu ūdeni un atstāju uz 30 minūtēm. Pēc ķiploku peldes siltā ūdenī miziņas viegli tīrās nost. Kad ķiploki ir notīrīti, sadalu tos divās daļās – vienu pusi, lai marinētu, bet otru, lai saldētu.

Ķiploku marinēšana

Vajadzēs nomizotus ķiplokus. Ja kāds vēlas pikantākus ķiplociņus, burciņā var pievienot piparu vai lauru lapu - pēc katra paša garšas vēlmēm. Marinādei vajadzēs: litru ūdens, 2 ēdamkarotes  rupjā sāls (bez kaudzes), 2 ēdamkarotes cukura (bez kaudzes), 8 ēdamkarotes (120 ml) 9 % etiķa  (pievieno tikai, kad ūdens ir uzvārījies).

Ķiploku marinēšana ir elementāra, pat vienkāršāka par gurķu marinēšanu. Kad ķiploki ir notīrīti un nomazgāti, tos pilda sterilās burkās. Burkas izmēru parasti izvēlos nelielu, lai pietiktu vienai našķošanās reizei. Burku nepiepildu līdz augšai, bet gan atstāju nedaudz vietas, lai marināde varētu visu kārtīgi nosegt.

Kad ķiploki sapildīti burkās, tos pārlej ar karstu marinādi. Pēc tam burkas pasterizē 85–90 grādu temperatūrā kādas 10–15 minūtes atkarībā no burciņas lieluma. Pēc tam burkas aizvāko ar jauniem metāla skrūvējamajiem vāciņiem. Kad burkas ir atdzisušas, tās uzglabā vēsā vietā.

Ziemā marinētus ķiplokus var ēst tieši tāpat kā jebkuru marinētu produktu, tiem nav raksturīgā ķiploku asuma, bet savu kraukšķīgumu un aromātu tie saglabā. Šādi sagatavoti ķiploki ir iecienīti ne tikai mūsu ģimenē, bet pat mūsu draugu lokā.

Uzglabāšana saldētavā

Vispirms ķiplokus notīra un nosusina, pēc tam tos samaļ un  pilda mazos trauciņos, uzpilinot dažus pilienus olīveļļas, tad aizvāko un liek saldētavā.

Ķiploku masu pildu mazos trauciņos, lai pēc tam ir viegli izmantot un uzglabāt. Izņemot no saldētavas, to uzglabā ledusskapī. Jāizlieto divu mēnešu laikā.

Šādi sagatavotus ķiplokus es izmantoju veselības profilaksei un jebkuru ēdienu pagatavošanā, tie ir ļoti ērti un ātri izmantojami. Ziemā ik vakaru uz rupjmaizītes ar sviestu uzklāju šos samaltos ķiplokus. Ēdot šādu ķiplokmaizīti, atmiņā nāk bērnība, kad vecāki gatavoja šo veselīgo našķi mums – bērniem. Un kas var būt veselīgāks un gardāks par šo maizīti!