Dzirkstele.lv ARHĪVS

Rudens receptes ar vīnu un rumu

Rudens receptes ar vīnu un rumu

Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu. Iestājoties rudenim, veikalos piedāvā sātīgas, radošas un gardas receptes, kuru sastāvā ir alkoholiskie dzērieni.

GAILEŅU RIZOTO AR BALTVĪNU

Sastāvdaļas (4 personām)

1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņas
2 ēdamk. olīveļļas
25 g sviesta
200 g rizoto rīsu (arborio vai carnaroli)
300 ml sausā baltvīna (Chardonnay, Sauvignon vai cita)
1 l sēņu vai vistas buljona
50 g kaltētu gaileņu
70 ml saldā krējuma
75 g smalki sarīvēta Parmas siera
1 rozmarīna zariņš (lapiņas) un rozmarīns rotāšanai
Sāls, melnie pipari pēc garšas


Pagatavošana

1. Gailenes aplej ar 500 ml verdoša ūdens un atstāj uz 30–60 min uzbriest.
2. Katlā uzvāra buljonu un atstāj vārīties uz lēnas uguns. Pannā ielej eļļu, izkausē sviestu un apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
3. Pievieno rīsus, smalki sakapātas rozmarīna lapiņas un apmaisot cep aptuveni vienu minūti, lai rīsi sajaucas ar sviestu. Pielej vīnu un maisot cep, līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis, bet palikusi burvīgā smarža. Pievieno gailenes un visu samaisa.
4. Pielej pavārnīcu buljona un atkal maisa rizoto, līdz rīsi uzsūkuši gandrīz visu šķidrumu. Atkārto šo procesu, līdz viss buljons izlietots (tas aizņems aptuveni 12–15 min).
5. Pievieno saldo krējumu un 50 g siera, sāli, piparus, visu samaisa un uzreiz pasniedz, rotātu ar atlikušo sieru un rozmarīna zariņiem.

ŠOKOLĀDES KĒKSS AR RUMU UN SĀĻO BURBONA KARAMELI

Sastāvdaļas (4 personām)

Šokolādes kēksam
220 g sviesta
120 g tumšās šokolādes
400 g cukura
4 olas
150 ml ruma vai viskija
90 g kakao pulvera
120 g miltu
½ tējk. sāls
½ tējk. cepamā pulvera

Burbona karamelei
150 g cukura
50 g sviesta
⅔ tējk. sāls
50 ml burbona
60 ml saldā krējuma


Pagatavošana

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ietauko 20 × 20 cm lielu cepšanas veidni.
2. Šokolādes kēksam lielā, karstumizturīgā traukā ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar šokolādi. Noņem no plīts, iemaisa cukuru. Pa vienai pievieno olas, kārtīgi samaisa. Citā traukā samaisa miltus, cepamo pulveri, kakao pulveri un sāli, pievieno mitrajai masai un kārtīgi samaisa. Pievieno 100 ml ruma un samaisa. Šokolādes kēksa mīklu pārlej cepšanas veidnē un cep ~30 min, līdz garoziņa ir kraukšķīga, bet iekšā kēkss ir pusmīksts. Izņem no cepeškrāsns un ar virtuves otu apziež šokolādes kēksa virsmu ar atlikušajiem 50 ml ruma, atdzesē un sagriež nelielos gabalos.
3. Gatavo karameli — katliņā ar biezu dibenu izkausē cukuru, līdz tas kļūst dzintara krāsā. Pievieno sviestu un ātri, aktīvi visu samaisa, līdz masa ir viendabīga. Pielej saldo krējumu (uzmanīgi, tā kā karamele ir ļoti karsta, saldais krējums uzreiz iztvaikos un aktīvi burbuļos) un pieber jūras sāli. Pielej burbonu, samaisa, līdz alkohols nedaudz iztvaiko, un atdzesē.
4. Pasniedz šokolādes kēksu kopā ar sāļo karameli.