Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pildīts spageti ķirbis

Laura Pāvila

2019. gada 18. janvāris 00:00

2448
Pildīts spageti ķirbis

Spageti ķirbis nav no populārākajiem Latvijā audzētajiem ķirbjiem, bet noteikti ir iepazīšanas vērts. Izaudzēt to ir ļoti viegli, tas neprasa īpašas rūpes, tikai regulāru laistīšanu. Tas ir arī ļoti ražīgs – no viena stādiņa var iegūt desmitiem ogu. Tā garša nav tik raksturīga kā klasiskajam ķirbim, tāpēc to var iecienīt arī cilvēki, kuriem ķirbji parasti negaršo. Tas ir īpašs ne tikai ar garšu, bet arī ar tekstūru. Izcepot tas sadalās šķiedrās gluži kā spageti.

Iespēju, kā šo ķirbi pagatavot, ir ļoti daudz. Tas var būt kā bāze pamat­ēdienam, aizstājot makaronus vai kartupeļus, to var pildīt vai gatavot no tā salātus. Šoreiz dalīšos pildīšanas receptē.

Četrām porcijām nepieciešams:
◆ 1 ķirbis,
◆ ~400 grami maltās gaļas,
◆ tomātu pasta,
◆ sīpols,
◆ burkāns,
◆ siers,
◆ garšvielas pēc izvēles

◆ Vispirms ķirbis jāpārgriež uz pusēm. Šī ķirbja miza ir ļoti cieta, tādēļ jāizvēlas ass nazis. Kad tas ir izdarīts, iztīra to no sēklām un visa pārējā, kas ir viducī. Ķirbja puses var cept gan uz cepamā papīra, gan cepamtraukā. Šoreiz mans ķirbis ir tieši tik liels, lai ietilptu cepamtraukā. Abas pusītes pārkaisa ar sāli un pipariem. Pēc tam apslaka ar eļļu un liek cepeškrāsnī vismaz 180 līdz 200 grādu temperatūrā uz 30 līdz 40 minūtēm.

◆ Kamēr ķirbis cepas, pagatavo pildījumu. Sagriež sīpolu un sarīvē burkānu. To daudzums atkarīgs no vēlamās garšas. Vispirms apcep eļļā sīpolu, tad pievieno sarīvētu burkānu. Kad mazliet apcepies, pievieno malto gaļu. Gaļu vislabāk apcept brūnu. Šajā brīdī pievieno garšvielas pēc savas vēlmes. Es pievienoju ķiplokus, piparus, sāli. Tad pielej krūzīti ūdens, lai mazliet pasutinās, un arī liellopu buljonu. Regulāri papildinot ūdeni, sutina vismaz 20 minūtes, pēc tam pievieno tomātu pastu un pasutina vēl vismaz 10 minūtes.

◆ Kad ķirbis cepies vismaz 30–40 minūtes, ņem to ārā un liek bedrītēs pildījumu un tam virsū sieru. Es izmantoju mocarellu, jo tas ir krēmīgāks, bet der arī Krievijas siers. Pēc tam liek krāsnī vēl uz vismaz 15–20 minūtēm.

◆ Ideāli gatavs ķirbis ir tad, ja tas mazliet sāk atdalīties no mizas. Bet dažreiz tas atlec nost tikai tad, kad sāk atdzist. Bet, ja tas ir bijis vismaz stundu krāsnī 180–200 grādu temperatūrā, noteikti būs gatavs. Lai labi garšo!