Dzirkstele.lv ARHĪVS

Veikalā liek samaksāt par sapuvušiem tomātiem

Diāna Odumiņa

2010. gada 29. jūlijs 15:00

1858
Veikalā liek samaksāt par sapuvušiem tomātiem

Veikala vadītājs padotajai darbiniecei licis samaksāt par piecām kastēm ar sapuvušiem tomātiem un tikpat lielu apjomu sapūdētu gurķu. Viņa bijusi neizpratnē, ne jau viņa uz Lieldienām pa diviem lāgiem bija pasūtījusi šo preci tik lielā apjomā, ka tā netika izpirkta. Viņas pienākums - tikai salikt preci veikala plauktos. Taču veikala vadītājs iebildumos neesot klausījies, strikti paziņojis: "Vai nu maksā vai raksti atlūgumu!" Rezultātā darbiniece uzrakstījusi atlūgumu un ar rūgtumu sirdī pametusi darba vietu, kurā bija strādājusi sešus gadus. Aizvainojums palicis liels, jo līdz pensijai sievietei atlikuši septiņi gadi.

Vai viņa rīkojās pareizi, rakstot atlūgumu? Ko citi var mācīties no šīs situācijas? Pirmkārt, darbiniecei, pirms pieņemt lēmumu, derēja piezvanīt uz Valsts darba inspekcijas konsultāciju tālruni
67186522 vai 67186523. "Dzirkstele" piezvanīja un izstāstīja šo bēdu stāstu inspekcijas darbiniecei Jūlijai Strodei, kura komentēja konkrēto situāciju. "Nevar piespiest maksāt par sabojājušos preci darbiniece, kas atbild tikai par preču kārtošanu plauktos. Ir rūpīgi jālasa šīs darbinieces amata apraksts! Vai konkrētā darbiniece rakstiski ir piekritusi attiecību kārtošanai šādā veidā? Tas nebūtu pareizi! Kas atbild par sekošanu preču lietošanas termiņiem? Ja konkrētajai darbiniecei amata aprakstā tas nav iekļauts, viņa nekādā gadījumā neatbild par to, ka neizpirktā prece ir sabojājusies. Jebkāda veida ieturējumi par sabojājušos preci no darba samaksas nav pieļaujami. Tas var notikt tikai caur tiesu. Darba devējam tad ir tiesā jāpierāda, ka zaudējumi sakarā ar sabojājušos preci ir notikusi tikai konkrētās darbinieces vainas dēļ. Tikai uz tiesas lēmuma pamata var piedzīt summas, ja tiks pierādīta darbinieces vaina," skaidro J.Strode.

 

Viņa arī uzsver, ka jebkura veikala darbinieka pienākumiem jāatbilst Latvijas profesiju klasifikatoram. Katrā darba līgumā jābūt precīzi definētam, par ko (kādā profesijā) cilvēks tiek pieņemts darbā un pretī jābūt kodam. Saskaņā ar šo klasifikatoru arī meklējams konkrētā nolīgtā darba (profesijas) raksturojums. Ja tajā nav rakstīts, ka darbinieks no sava atalgojuma maksā par sabojājušos preci, tad to arī nevar prasīt.