Dzirkstele.lv ARHĪVS

Velēnas karjerā noslīkst jaunietis

Diāna Odumiņa

2010. gada 20. jūlijs 09:12

2506
Velēnas karjerā noslīkst jaunietis

Sestdienas rītā glābēji saņēma izsaukumu palīdzēt atrast Lizuma pagasta Velēnā noslīkušu jaunieti, kas peldējies ūdenstilpē karjerā. Ūdenslīdējiem pirmajā dienā neveicās, bojā gājušo 23 gadus veco puisi 3,5 metru dziļumā ūdenī viņi atrada svētdienas vakarā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Gulbenes daļas komandieris Vijārs Griķis “Dzirkstelei” saka, ka traģiskās nāves iemeslus noteiks ekspertīze. Šis ir pirmais šāds negadījums šosezon, peldoties Gulbenes novadā.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka “Dzirksteli” informē, ka sestdien Vidzemes reģionā noslīkuši pavisam trīs cilvēki. Viņi neveiksmīgi bija peldējuši dīķos vai karjerā.

Cieš, lecot uz galvas ūdenī  
Statistika liecina, ka vīrieši bieži vien gūst nopietnas traumas, reibuma stāvoklī lecot uz galvas ūdenī gan pazīstamās, gan nepazīstamās peldēšanās vietās. Vīrišķības demonstrēšana nevietā pagājušajā nedēļā bijusi liktenīga ne vienam vien. S.Bračka stāsta, ka sestdien arī Smiltenē bijis gadījums, kad 29 gadus vecs vīrietis, lecot ūdenī uz galvas, guvis kakla skriemeļu lūzumus un smadzeņu bojājumus, kas izpaužas kā paralīze. Cietušais pacients nogādāts slimnīcā Rīgā, kur viņam tiek sniegta radikāla medicīniskā palīdzība.

13.jūlijā bezprecedenta gadījums bijis Madonas pusē – 29 gadus vecs vīrietis Bērzaunes pagastā uz galvas lēcis ūdenī vietā, kur bija tikai 50 centimetru dziļums. “Nav komentāru, es neizprotu, kas notiek,” saka S.Bračka. Pēc pašnāvnieciskā lēciena vīrietis no ūdens pats ir izpeldējis, taču – jau ar nopietniem skriemeļu bojājumiem.

Par savu drošību katram jārūpējas pašam
V.Griķis atgādina par nepieciešamību ievērot drošību, ejot peldēties. Analizējot statistiku valstī, viņš atgādina, cik bīstami ir uz galvas lēkt ūdenī. “To nedrīkst darīt pat pazīstamā vietā. Neviens nevar būt drošs, ka tur, kur vakar bija dziļš ūdens, šodien priekšā nav kāds šķērslis, piemēram, noslīkusi automašīna,” viņš saka. Turklāt, kā norāda V.Griķis, ūdens, kas peldvietas virspusē liekas silts kā piens, jau pāris metrus dziļāk var izrādīties ledus auksts. Peldētājam šādas ūdens temperatūras svārstības var izraisīt šoku. Tāpēc ikvienam peldētājam ir ieteicams ūdenī ieiet pamazām, saslapinot ķermeni un pierodot pie temperatūras svārstībām. Nekādā gadījumā peldēties nedrīkst iet cilvēks, kas atrodas reibuma stāvoklī. V.Griķis akcentē arī pieaugušo cilvēku atbildību, neļaujot bērniem vieniem pašiem uzturēties pie ūdeņiem un iet peldēties. Glābēji arī atgādina – kāpjot laivā un dodoties ūdeņos, cilvēkiem jābūt uzvilktām drošības vestēm.

Kopumā šogad Latvijā neparasti karsto laika apstākļu iespaidā cilvēki peldas vairāk nekā jebkad. Vairāk arī ir nelaimes gadījumu uz ūdeņiem. Šogad jau ir noslīkuši vairāk nekā 80 cilvēki. Jūlijā vien no ūdens izvilkti 33 noslīkušie. Patiesībā noslīkušo skaits ir lielāks, jo iepriekš minētais skaitlis ir tas, ko reģistrējis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, taču noslīkušos no ūdens izvelk arī policija, pašvaldību glābšanas dienesti un aculiecinieki.