Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sporta paradīzē - Otepē Igaunijā

Diāna Odumiņa

2010. gada 11. jūlijs 09:09

2563
Sporta paradīzē - Otepē Igaunijā

Vai vēlies nedēļas nogalē pabraukt ar skrituļslidām vai rolleriem un pēc tam atpūsties kā īstens eiropietis? Nebrauc uz Somiju vai Zviedriju, bet aizbrauc tepat uz Otepē! Neķēzi naudu ceļošanai uz tālākām ārzemēm! Sēdies savā auto un stūrē no Gulbenes līdz šai igauņu mazpilsētai, kas no Gulbenes atrodas aptuveni 150 kilometru attālumā!Tur taču mūsu pašu brāļi igauņi, ar kuriem latvieši sadzīvo draudzīgi, kaut vienai tautai par otru patīk stāstīt anekdotes. Un kāds tur brīnums? Otepē iedzīvotājiem varētu būt uz latviešiem "zobs", jo 1208.gadā tur cietoksni nodedzinājuši krusta karotāji no Rīgas kopā ar saviem latgaļu un līvu sabiedrotajiem.

Pilsēta ar lauku elementiem Nonākot te, pārņem savāda sajūta. Pirmā doma - kur esmu nokļuvusi? Arhitektūra Otepē nav izaicinoša. Te nav "monstru". Viss ir neliels, kompakts. Daudz mazu viesnīcu, krogu, kuros izcila virtuve. Piemēram, ir izcils īru krogs, kuru izveidoja īsts īrs. Vēlāk viņš krogu pārdeva, bet virtuves tradīcijas ir saglabājušās. Pašās "krutākajās" viesnīcās ir baseins, vīna pagrabs, pārvietošanās liftā. Taču arī jebkurā ģimenes mājā var lūgt naktsmājas, protams, pret samaksu. Pilsētā cīnās par tīrību. Piemēslots un piegružots nav nekur. Te neļauj samazināt zaļo zonu, neļauj izcirst kokus. Ir sajūta, ka pilsēta ir mežu ieskauta un riņķī apkārt ved ideāla asfaltseguma ceļu serpentīns ar veloceliņu blakus. Pāri brauktuvei otepieši dzen govis. Viss notiek. Pa veloceliņiem virzās gan sportotāji, gan saimnieki pastaigā ved suņus. Visi cits citu ciena. Igaunijā mīl, lai visi ievēro noteikumus.

 

Kad bija „biezie laiki", zemes cenas Otepē bija tikpat augstas kā mūsu Jūrmalā. Igauņiem īpašums Otepē - tas skaitās šiki. Dzīvokļus šajā pilsētā ir iegādājušies arī cilvēki no Latvijas, runā, ka te esot dzīvoklis arī Rīgas brīvostas „šefam".

 

Gaida profesionāļus un amatierus

Otepē ir pilsēta ar 3700 pamatiedzīvotājiem. Taču vasarā te uzturas aptuveni 11 000 cilvēku. Ziemā pilsētiņu "iekaro" sezonai atbilstošo sporta veidu profesionāļi un amatieri. Te ir sena sporta bāze, vēl no padomju gadiem. Laika gaitā iegūtais nav zaudēts, bet vēl pilnveidots un attīstīts, piesaistot valsts un Eiropas finanses. Vasarā un ziemā cauri Otepē vijas gan velo, gan slēpošanas maratoni. Regulāri pilsētiņā norit treniņnometnes. Tur ir bāzes vieta gan Igaunijas distanču slēpošanas izlasei, gan mūsu novadnieka Māra Čakara trenētajai Igaunijas izlasei biatlonā. Augustā Otepē notiks Pasaules nūjotāju federācijas organizēts salidojums. Tiek plānots, ka tur ieradīsies aptuveni 5000 cilvēku. Nākamziem pilsētiņā būs Pasaules slēpošanas federācijas organizētais čempionāts junioriem. Tāpēc pašlaik Otepē intensīvi notiek gatavošanās tam.

 

Oterpē ir Tehvandi sporta komplekss ar 90 metru augstu tramplīnu, kuru sportotāji izmanto gan ziemā, gan vasarā. Ir arī skatu tornis (uzbūvēts 2007.gadā) un šautuves.


Otepē ir rollertrases - asfaltseguma aplis 15 kilometru garumā un aplis 7 kilometru garumā. Apskatot veco trasi, redzam tuvumā kādas trīs skaidu čupas. Kam tās? Izrādās, ka zem skaidām visu vasaru glabājas sniegs. Oktobrī sniegu izklās un trasē varēs slēpot.

 

Ja uz šo trasi paskriet, pabraukt ar rolleriem (ar ķiveri galvā), panūjot vasarā vai paslēpot ziemā atbrauks kāds gulbenietis, neviens projām nedzīs. Taču, ja tur nepieteikusies ieradīsies lielāka cilvēku grupa, kas turklāt nepratīs uzvesties, noteikti būs jāatbild uz jautājumu, vai par šo apmeklējumu ir samaksāts. Par rollertrases izmantošanu jāmaksā 7 lati diennaktī. Toties šī ir Eiropas kvalitāte! Sporta bāze Otepē tiek apsargāta ar videonovērošanas palīdzību.

 

Viss gan sportam, gan atpūtai

Sportošanai var izmantot arī visu pilsētu, kur, protams, ir Eiropas cienīgs ielu un ietvju segums. Tomēr tiem, kas brauc ar skrituļslidām, ar rollerslēpēm, ir jāievēro pieklājība, atrodoties uz brauktuves. Savukārt šoferiem nesagādā grūtības braukšanas ātrumu samazināt līdz 30 klometriem stundā, redzot uz ceļa kādu sportotāju. Tartu maratona distance (dažādos sporta veidos - slēpošanā, skriešanā, riteņbraukšanā) parasti sākas Otepē, jo abas pilsētas savieno asfaltēts veloceliņš, kas vijas blakus autoceļam.Veloceliņš tiek papildināts arī šodien ar jauniem posmiem pat grūti pieejamās vietās. Tam tiek tērēta balta nauda!

 

Otepieši pelna tikai ar tūrismu. Krieviski te nerunā gandrīz neviens. Tikai igauniski vai angliski. Par to nav jāuztraucas! Ja tev kabatā ir 5 lati, no tevis viņus paņems, apkalpos, neuztraucies! Apkalpos! Tūristi šurp brauc ne tikai paši sportot un atpūsties, bet arī fanot. Ja te notiek sacensības, piemēram, rallijā, sabrauc slaveni sportisti, kas piesaista lielu daudzumu skatītāju.

 

Pašā Otepē un tās tuvumā ir vairāki ezeri. Pilsētiņa lepojas ar savu zelta smilts pludmali, kurā brīva pieeja ir visiem. Blakus "dežūrē" kafejnīca. Jūties kā mazā Jūrmalā, kur patīkami būt arī ģimenēm ar bērniem. Te pieejama laivu noma. Pa ezeru peld kuģis... Krastmalā ir lielais golfa laukums ar 18 bedrītēm. Var nākt un uzspēlēt. Vajadzīgs laikus, nauda. Otepē ir arī tenisa korti.