Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pie stūres sēžas reibumā

Inita Savicka

2010. gada 23. jūnijs 08:00

2859
Pie stūres sēžas reibumā

Policija aicina - līgosim gudri!
Svētdienas pievakarē daudz gulbeniešu noskatījās, kā no grāvja tiek izcelta automašīna. Pulksten 17.20 Gulbenē Brīvības ielā, 1968. gadā dzimis vīrietis, Gulbenes iedzīvotājs, vadot automašīnu "MB ML 320" un nogriežoties no Brīvības uz Vidus ielu, nobrauca no ceļa braucamās daļas, kur viņa vadītā automašīna apgāzās. Par to informē Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Kontrolēs pastiprināti Satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors Gunārs Pusts "Dzirkstelei" stāsta, ka
negadījumā cietušo nav, bet ir bojāta automašīna. "Automašīnas vadītājs bija alkohola reibumā, bet viņš atteicās no ekspertīzes, tātad viņam būs tiesa par atteikšanos no ekspertīzes. Brauca viņš lēnām, bet bija tik ļoti piedzēries, ka neiegrieza krustojumā un nobrauca no ceļa," norāda G.Pusts un piebilst, ka arī vakar, 21.jūnijā, pusdienlaikā pie degvielas uzpildes stacijas "Lukoil" Gulbenē "Volkswagen passat" automašīnas vadītājs pie stūres sēdies alkohola reibumā un iebraucis grāvī.

 

"Diemžēl ir autovadītāji, kuri turpina sēsties pie stūres alkohola reibumā. Cerēsim, kā Jāņi tāpat kā pērn būs mierīgi. Svētku brīvdienās ceļu policija pastiprināti kontrolēs kārtību uz ceļiem," uzsver G.Pusts.


Policija jau vairākkārt ir informējusi un atgādina vēlreiz, ka atteikšanās no ekspertīzes nenozīmē, ka izdosies izvairīties no soda. Policijas pieredze liecina gluži pretējo. Nereti paši šoferi, saņemot sodu, atzīst, ka atteikšanās no ekspertīzes izmaksā daudz dārgāk.


D.Jukāma aicina līgotājus būt prātīgiem un nesēsties pie stūres dzērumā. "Ja neesat iepriekš vienojušies, kurš līgotājs alkoholu nelietos un pārējos nogādās atpakaļ dzīvesvietā, tad automašīnas atslēgas labāk jau laikus nolikt tālākā plauktā, lai Līgonakts skurbumā nerastos nepārvarama vēlme sēsties pie stūres un doties tālākā papardes zieda meklējumos," aicina D.Jukāma.

 

No Līgo dienas sodi dubultojas


"Dzirkstele" jau rakstīja, ka Saeima atbalstījusi priekšlikumu dubultot maksimāli piemērojamā naudas soda apmēru par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, nosakot to līdz 1000 latiem. Vadīšanas tiesību atņemšanas maksimālais laiks palielināts līdz četriem gadiem.

 

Jaunie sodi par braukšanu reibumā stājas spēkā šodien, Līgo dienā. Turpmāk maksimālais naudas sods, ko varēs piemērot par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, būs līdz 1000 latiem, bet vadīšanas tiesības varēs atņemt pat uz 4 gadiem. Šādu sankciju ieviešanu paredz grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas šodien publicēti laikrakstā „Latvijas Vēstnesis".  

 

Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida informē, ka jaunās izmaiņas paredz, ka par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, ja alkohola koncentrācija asinīs vai izelpā ir 0,2 - 0,5 promiles, vadītāju, kura stāžs ir mazāks par diviem gadiem, varēs sodīt ar 150 - 300 latu lielu naudas sodu un atņemt autovadītāja apliecību uz sešiem mēnešiem. Ja vadītājam konstatēs 0,5 - 1,0 promili, viņam piemēros naudas sodu 300 - 450 latu apmērā un atņems vadīšanas tiesības uz vienu gadu. Konstatējot 1,0 - 1,5 promiles alkohola reibuma, vadītājam varēs piemērot 5 - 10 diennaktis administratīvā aresta, naudas sodu 600 - 800 latiem un uz diviem gadiem atņemt vadīšanas tiesības. Savukārt pārsniedzot 1,5 promiļu alkohola koncentrāciju organismā, vadītājam varēs piemērot administratīvo arestu 10 - 15 diennaktīm, naudas sodu 800 - 1000 latu apmērā un atņemt vadīšanas tiesības uz četriem gadiem. Šādi sodi attiecas arī uz vadītājiem, kuru organismā konstatē narkotiskās, psihotropās, toksiskās vai citas apreibinošās vielas, kā arī par bēgšanu no policijas.

 

Būtībā līdz šim LAPK spēkā esošie sodi par braukšanu reibumā ir palielināti gandrīz divas reizes. Pašlaik maksimālais naudas sods par braukšanu reibumā ir 500 lati. Savukārt, maksimālais termiņš, uz kādu ir iespējams atņemt vadīšanas tiesības, ir 2 gadi.

 

Lūdz informēt par aizdomīgām personām
Policija Jāņu brīvdienās visā Latvijā strādās pastiprinātā režīmā un reaģēs uz katru izsaukumu. "Tas nozīmē, ka daudzi dosies atpūsties ārpus pilsētas un īpašums paliks nepieskatīts un nosacīti pieejamāks svešas mantas kārotājiem," norāda D.Jukāma.

 

Policija uzsver - pirms dodaties atpūtā, noteikti ir jāpārliecinās, vai dzīvokļa un māju logi ir cieši aizvērti, ir jāpievērš uzmanība pagraba un šķūnīša logiem un durvīm. "Ja šķūnīša vai garāžas durvis ir slēgtas ar vienkāršu atslēgu vai arī durvis ir viegli atveramas un aiz tām var redzēt, kas atrodas jūsu īpašumā, tad vērtīgās mantas noteikti ir jāpārvieto uz drošākām telpām," uzsver D.Jukāma.


Pirms prombraukšanas, ja ir ierīkota signalizācija, tad tā noteikti ir jāieslēdz un jāinformē kaimiņi, ja nebūsiet mājās, lūdzot, lai uzrauga jūsu īpašumu un informē par aizdomīgām personām.

 

D.Jukāma arī aicina pievērst uzmanību svešiem cilvēkiem kāpņu telpās. Noteikti ir jāreaģē, ja kaimiņš pēkšņi, jums nezinot, tieši Jāņu brīvdienu laikā ieplānojis jurģus un tam nolīdzis svešus, līdz šim neredzētus strādniekus, bet pats tuvumā nemaz nav manāms. Diemžēl policijas pieredze zādzību izmeklēšanā nereti pierādījusi, ka zagļi dienas laikā kaimiņu acu priekšā iznes dzīvokli tukšu un iedzīvotāji uz to pat nereaģē.

 

Policija lūdz arī informēt par aizdomīgām personām māju pagalmos. "Var izrādīties, ka tur ienākušie "līgotāji" vairāk interesējas par automašīnu spoguļu stikliņiem, automagnetolām un tamlīdzīgām lietām.