Dzirkstele.lv ARHĪVS

Koenzīms Q10 palīdz uzturēt enerģijas līmeni

2010. gada 15. aprīlis 10:43

5863
Koenzīms Q10 palīdz uzturēt enerģijas līmeni

Daži cilvēki no dabas ir enerģijas pārpilni un spēj darboties gandrīz kā mūžīgais dzinējs. Citu kvēlākā vēlme ir kaut viņiem būtu vismaz uz pusi tik daudz spara. Tomēr arī tiem, kam ir mazāk enerģijas, ir cerība, jo zinātne ir noskaidrojusi, kas tad ir vajadzīgs enerģijas radīšanai šūnās.

Koenzīms Q10 ir vitamīnam līdzīga viela, kas šūnām ir nepieciešama enerģijas ražošanai no taukiem, ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Koenzīms Q10 tiek uzņemts ar pārtiku, kā arī to sintezē aknas. Apmēram trešdaļu šīs vielas iegūstam ar uzturu, bet atlikušās divas trešdaļas tiek ražotas organismā. Jau pēc divdesmit gadu vecuma sāk samazināties spēja sintezēt koenzīmu Q10, tāpēc mums sāk zust enerģija. Ir arī citi faktori, kas var samazināt koenzīma Q10 līmeni, piemēram, dažas saslimšanas vai noteiktu medikamentu regulāra lietošana.

 

Zems koenzīma Q10 līmenis ir novērots cilvēkiem, kas cieš no sirds mazspējas, smaganu asiņošanas, cukura diabēta, AIDS un paaugstināta asinsspiediena. Turklāt, ķīmijterapija un statīnu (zāļu, kas pazemina holesterīna līmeni) lietošana arī negatīvi ietekmē koenzīma Q10 līmeni organismā. Tādos gadījumos ir ieteicams lietot koenzīmu Q10 papildus.


Koenzīma Q10 iedarbība, palīdzot organismam saražot vairāk enerģijas, ir apbrīnas vērta. Ir pierādīts, ka koenzīma Q10 lietošana palīdz kontrolēt asinsspiedienu, nodrošina organismu ar enerģiju, stiprina sirdi, uzlabo vīriešu auglību un novērš ādas novecošanos.

 

Sirdsdarbības uzlabošana
Sirds ir apbrīnojams mehānisms, kas visu mūžu veic ritmiskas kontrakcijas aptuveni 100000 reizes dienā, un tai ir īpaši nepieciešama enerģija. Patiesībā hroniska sirds mazspēja, kas piemeklē daudzus vecākus cilvēkus, ir kā „pēc enerģijas izsalkusi sirds". Ir pierādīts, ka koenzīms Q10 uzlabo sirds darbību, padarot sirdi stiprāku, un palīdz tai strādāt efektīvāk.

 

Cīņa ar smaganu slimībām
Ir pierādīts, ka pastāv tieša sakarība starp koenzīma Q10 līmeni organismā un smaganu veselību. Smaganu asiņošana zobu tīrīšanas laikā liecina par to, ka organismā trūkst koenzīms Q10. Lai novērstu šīs vielas deficītu un vienlaikus papildinātu enerģijas rezerves, ieteicams regulāri papildus lietot koenzīmu Q10.

 

Asinsspiediena normalizēšana
Jaunākie Austrālijas zinātnieku pētījumi parādīja, ka koenzīmam Q10 piemīt spēja pazemināt asinsspiedienu. Tas ir izskaidrojams ar koenzīma Q10 spēju mazināt asins viskozitāti un tā pozitīvo iedarbību uz asinsvadu endotēliju (sieniņu iekšējo slāni).

 

Cerība neauglīgiem vīriešiem
Tāpat kā citām šūnām cilvēka ķermenī, arī vīrieša spermai ir vajadzīga enerģija, lai spētu veikt tās svarīgāko uzdevumu - apaugļot olšūnu. Daļai vīriešu izstrādājas spermas šūnas, kas pienācīgi nespēj padarīt savu darbu spermatozoīdu kustīguma traucējumu dēļ.

 

Interesanti, ka ar koenzīma Q10 palīdzību spermas šūnas veic savu uzdevumu daudz labāk - tās kļūst enerģiskākas un ātrāk nokļūst līdz olšūnai.

 

Izturības palielināšana
Pat veselīgi, jauni cilvēki var gūt labumu no koenzīma Q10. Somu pētījumi par profesionāliem distanču slēpotājiem parāda, ka sportistu rezultāti ievērojami uzlabojās pēc koenzīma Q10 lietošanas. Viņi ir spējīgi trenēties ilgāk un ātrāk atgūst spēkus pēc sacensībām un intensīvām treniņu sesijām.

 

Ādas novecošanas aizkavēšana
Jo vairāk enerģijas spēj saražot ādas šūnas, jo labāk tās pretojas novecošanās procesam. Koenzīms Q10 nodrošina ādu ar enerģiju un stiprina to, novērš noguruma pēdas, palielina ādas elastīgumu un efektīvi cīnās ar grumbiņām. Labāku efektu dod koenzīma Q10 iekšķīga lietošana nekā ārīgi lietojamā kosmētikas produkcija.


Kā izvēlēties iedarbīgu koenzīma Q10 preparātu:

 

1) Izvēlieties kapsulas ar eļļas pildījumu.
Koenzīms Q10 ir taukos šķīstošs, kas nozīmē, ka tam ir vajadzīga eļļa, lai tas varētu izšķīst. Tabletēs ir uz ūdens bāzes gatavots koenzīms Q10, bet mīkstās želejas kapsulas satur uz lipīdiem bāzēto formulu.

 

2) Pārliecinieties, ka kapsulas nav caurspīdīgas.
Gaisma ir koenzīma Q10 ļaunākais ienaidnieks, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka kapsulas no tās pasargā. Izvēlieties necaurspīdīgas kapsulas, jo tās satur elementus, kas novērš gaismas iznīcinošo ietekmi uz preparāta sastāvu.

 

3) Aprunājieties ar farmaceitu
Rodoties šaubām, labāk pakonsultēties aptiekā. Izglītoti farmaceiti zinās pastāstīt vairāk par dažādiem produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.