Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbenes novadā eksāmenu svešvalodā kārto 73 divpadsmitie

Gulbenes novadā eksāmenu svešvalodā kārto 73 divpadsmitie

Arī šajā mācību gadā ir mainīta ierastā kārtība, kādā skolēni kārto valsts pārbaudījumus. 12.klases svešvalodu eksāmenu norise no marta pārcelta uz maiju. Lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, skolēniem jākārto trīs obligātie eksāmeni: svešvalodā, latviešu valodā un matemātikā.

Gulbenes novada vidusskolas 12.klases skolēni “Dzirkstelei” atzīst, lai arī gatavojas eksāmeniem pandēmijas radīto apstākļu laikā, viss ir kārtībā un no eksāmeniem viņi nebaidās.

Šodien, 11.maijā, viņi kārto eksāmenu angļu valodā. “Kad drīkstēja, atgriezos klātienes mācībās, nebija sajūtas, ka nebūtu gājusi skolā. Es pati sev diezgan labi plānoju laiku, un man bija samērā viegli iekļauties atkal ikdienas vidē skolā. Uzskatu, ka šajā mācību gadā arī skolotāji spēja labāk noorganizēt mācības attālināti,” saka 12.u klases skolniece Evita Gusāre.

12.l klases skolnieks Ņikita Trifonovs atzīst, ka mācības attālināti noteikti ir ietekmējušas viņa zināšanas. “Matemātiku un fiziku bija ļoti sarežģīti mācīties attālināti. Labi, ka varējām nākt uz konsultācijām klātienē. Burvīgs laiks, lai panāktu iekavēto! Man nepatika mācīties attālināti, jo nav kontakta ar skolotāju. Nejutos šajā ziņā ļoti labi. Klātienē ir citādāk – vari izteikties, padiskutēt, bet mājās atslēdz datoram mikrofonu un klusē,” saka Ņikita.

12.g klases skolnieks Linards Reinis Rozītis piebilst, ka arī rokraksta atsvaidzināšana bija nepieciešama. “Visu laiku bija pierasts tikai pie datora,” saka jaunietis.

Visi atzīst, ka arī pie maskām ir pierasts. “Telpas skolā vienmēr regulāri vēdina, un es neteiktu, ka ir pārāk grūti elpot ar masku. Bet redzēs, kā būs eksāmenos, jo sola karstu laiku,” saka Evita. Savukārt Ņikita uzsver, ka viņam masku lietot nepatīk, bet neesot jau variantu. “Kamēr ir iespēja, es labāk nāku uz skolu maskā, nevis mācos mājās pie datora,” viņš uzsver.

Pēc vidusskolas absolvēšanas visi nolēmuši doties studēt. Evita savu nākotni plāno saistīt ar sociālo darbu vai jurisprudenci. Linards Reinis plāno stāties Rīgas Tehniskajā universitātē, un viena no jomām, kas viņu interesē ir industriālais dizains. “Vēl gan skatīšos, tad jau redzēs,” viņš saka. Savukārt Ņikitu uzrunā juridiskās fakultātes. Visi arī atzīst, ka uzsākt studiju gaitas attālināti no mājām gan nevēlas. “Internetā lasīju joku: kurš gan vēlēsies iet pie ārsta, kurš mācījies attālināti un kādu tēmu varbūt arī nogulējis,” stāsta Ņikita.

Viņi savā ziņā ir gatavi arī vakcinēties pret Covid-19. Linards Reinis negribēja vakcinēties uz eksāmenu laiku, bet pēc eksāmeniem viņš plāno to izdarīt. Ņikita ar vakcinēšos gan nesteidzas, bet tajā pašā laikā piebilst: “Kad apstākļi piespiedīs, tad vakcinēšos. “Pfizer”vakcīna būtu tā, kurai piekristu, jo arī pazīstamie izvēlas “Pfizer”.” Savukārt Evita stāsta, ka viņas draugu lokā vairāk vakcinējušies ar “Modernu” un nevienam nav bijis nekādu problēmu pēc vakcīnas saņemšanas.


Uzziņai

Trīs obligātie eksāmeni, kas jākārto, lai 2020./2021. mācību gadā iegūtu vispārējo vidējo izglītību:

• vienā svešvalodā – no 11. līdz 14. maijam;

• latviešu valodā – 18. maijā;

• matemātikā – 21.maijā.

Ceturtais eksāmens nav obligāts, bet kārtojams pēc izvēles, ja tas nepieciešams iestājai augstākās izglītības iestādē.

Avots: Izglītības un zinātnes ministrija


Fakti

Gulbenes novadā eksāmenus kārtos 68 12.klašu skolēni (plus 5 skolēni no Ogres tehnikuma īstenošanas vietas Rankā).

Ir skolēni, kuri ir atbrīvoti no eksāmeniem veselības dēļ.

Centralizēto eksāmenu kārtošanas vietas novadā ir divas – Gulbenes novada vidusskolā un Lizuma vidusskolā.

Avots: Gulbenes novada pašvaldības