Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbīša pamatskolas skolēni uzrāda teicamus rezultātus konkursā “Manas naudas prasmes - es krāju, man sanāk!”

Gulbīša pamatskolas skolēni uzrāda teicamus rezultātus konkursā “Manas naudas prasmes - es krāju, man sanāk!”

Lai veicinātu bērnu interesi un izpratni par naudu un uzkrājumiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aicināja 1.martā sākumskolas skolēnus piedalīties radošo darbu konkursā "Mana naudas prasme – es krāju, man sanāk!".

No Gulbenes novada Gulbīša pamatskolas konkursā teicamus rezultātus uzrādīja vairāki sākumskolas skolēni: Gustavam Korulim (4.klase) – 2.vieta, Vitai Vēzītei (3.klase) -3.vieta, Patrīcijai Orlovai (2.klase) – pateicība, Zintai Peperniecei (2.klase) – pateicība, Arvim Ormanim (4.klase) – pateicība, Kristiānai Čakšei (4.klase) – pateicība. Par to informē FKTK Komunikācijas un finanšu pratības daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Brikše.

Gulbīša pamatskolas skolotāja Aelita Blūma stāsta, ka par naudas līdzekļu saprātīgu lietošanu kopīgi ar bērniem diskutējuši jau sociālo zinību stundās, tādēļ bērnu zīmējumos attēlotie sapņi bijuši ļoti daudzveidīgi:
- krāsošanas piederumi, lai īstenotu sapni par mākslinieka profesiju,
- patversmes ēkas - bez saimnieka palikušiem dzīvniekiem,
- bērzu birzis pie Ušura ezera, sapnis par iespēju saudzēt apkārtnes dabu, ļaut to baudīt visiem, ierīkot skaistas apskates vietas Gulbenes novadā ,
- sapnis ar sakrāto naudu palīdzēt ģimenēm, kuras ugunsgrēkā zaudējušas mājas,
- sapnis ierīkot atpūtas vietu, kur būtu plašums, varētu skriet, ģimenes varētu atpūsties svaigā gaisā, 
- sapnis par sakrāto naudu nopirkt puķu sēkliņas, kuras sasēt pļavās, dārzos, lai pagalmi un grāvmales būtu skaisti visu vasaru, lai mūsu novads būtu ziedos, lai bērni un pieaugušie būtu priecīgi, lai apstātos, atskatītos un pasmaidītu.

"Esmu gandarīta  par bērnu paveikto! Tas ir iespējams, tikai strādājot visiem kopā - bērns plus vecāks plus pedagogs," saka skolotāja A.Blūma.

Konkursu FKTK rīkoja  ar mērķi mudināt  pedagogus un vecākus ar bērniem pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar naudu, naudas vērtību, nepieciešamību veidot pirmos uzkrājumus, lai iegādātos kāroto, tādējādi kopīgi soli pa solim apgūstot naudas prasmi.

Lai piedalītos konkursā, bērni tika aicināti sagatavot un iesniegt radošo darbu (zīmējumu, kolāžu vai stāstu) par tēmām “Es krāju – man sanāk!”, “Mans sapnis, kuram vēlos sakrāt” vai “Mani padomi pieaugušajiem, kā sakrāt naudu”.

Viens no FKTK uzdevumiem ir veicināt Latvijas iedzīvotāju finanšu pratību, un tieši sākumskolas laikā veidotā izpratne ir nozīmīgs pamats sekmīgai naudas prasmes attīstīšanai nākotnē. FKTK aicina runāt par personīgo finanšu jautājumiem ne tikai konkursa kontekstā, bet arī ikdienā un iesaistīt bērnus naudas jautājumu apspriešanā no iespējami agrāka vecuma. Tas būs pirmais solis, lai vēlāk bērni veiksmīgāk un atbildīgāk mācētu plānot un vadīt savas finanses, kā arī pilnvērtīgi un gudri lietot finanšu pakalpojumus.