Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mīlnieku pāri tiesā par kaimiņmājas apzagšanu

Diāna Odumiņa

2010. gada 12. aprīlis 08:22

574
Mīlnieku pāri tiesā par kaimiņmājas apzagšanu

Apsūdzētie: "Zagām bada dēļ."
Gulbenes rajona tiesā ceturtdien nolasīja spriedumu 39 gadu vecam vīrietim un viņai mīļotajai meitenei, kas ir 19 gadus veca, par smaga kriminālnozieguma izdarīšanu - iekļūšanu kaimiņienes mājā, nozogot tur naudas maku, kredītkarti un citas mantas, kā arī par mēģinājumu izmantot nozagto kredītkarti. Tas viss noticis pērn decembrī, iekļūstot svešā, slēgtā mājā saimnieces prombūtnes laikā.

Tiesa abiem noteica nosacītu sodu un pārbaudes laiku, brīdinot, ka pietiks ar vienu jaunu administratīvo pārkāpumu, lai soda izciešana turpinātos cietumā. Vīrietim noteikta brīvības atņemšana uz pusotru gadu nosacīti ar divu gadu pārbaudes laiku, sievietei - brīvības atņemšana uz gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un četriem mēnesiem. Abiem jāpiedalās Valsts probācijas dienesta programmās.  

Zaudējumus atlīdzina mamma no Anglijas

Pēc abu lūguma un saskaņā ar iepriekš panākto vienošanos prokuratūrā šo lietu tiesā izskatīja saīsinātā procesa kārtībā bez pierādījumu pārbaudes. Tiesas sēdes sākumā pārītis cietušajai atmaksāja nodarīto materiālo zaudējumu. Vajadzīgo summu bija sarūpējusi apsūdzētā vīrieša māte, kas pašlaik atrodas peļņā Anglijā. Zaudējuma atlīdzināšanu tiesa uzlūkoja kā vainu mīkstinošu apstākli. Tāpat arī to, ka apsūdzētie savu vainu atzinuši un izdarīto nožēlo, vairākkārt arī tiesas zālē atvainojoties cietušajai. Turklāt agrāk abi apsūdzētie nav krimināli sodīti. Taču viņi šogad izcietuši administratīvu sodu par narkotisku vielu - amfetamīna - lietošanu. Abi par to informēja tiesu un arī solīja, ka vairs šādi pārkāpumi netikšot pieļauti. Vīrietis sacīja, ka narkotikas lietojis, lai aizmirstu par sadzīves problēmām, lai relaksētos.

 

Apzagtā bija mammas labākā draudzene

Apsūdzētais vīrietis pauda, ka viņa nodarījums - kaimiņmājas apzagšana - ir apkaunojošs, jo ir pievīlis kaimiņieni - savas mammas labāko draudzeni.

 

"Es ceru, ka mana rīcība neietekmēs viņu draudzību," sacīja viņš. Gan viņš, gan draudzene vienādi skaidroja kaimiņmājas apzagšanas iemeslu. Abi jau divas diennaktis nebija neko ēduši. Vecākiem palīdzību neesot lūguši, jo viņiem arī nav liekas naudas.

 

Tiesā noskaidrojās, ka apsūdzētais vīrietis ir bezdarbnieks, bet jauniete mācās vidusskolā un saņem pensiju - 75 latus, jo viņai ir miris tēvs.

 

Netic versijai par zagšanu bada dēļ

Cietusī tiesā pauda, lai vainīgie saņem tādu sodu, kādu ir pelnījuši. Viņa arī pauda bažas par savu turpmāko dzīvi blakus šādiem kaimiņiem, jo viņai jau iepriekš licies, ka viņi ne reizi vien ložņājuši pa viņas māju un saimniecības ēkām. Viņa pauda, ka arī pati jau ilgstoši ir bezdarbniece, taču tāpēc neiet zagt un neredz attaisnojumu šādai noziedzīgai rīcībai.

 

"Dzirkstelei" sieviete teica, ka netic apsūdzēto versijai par zagšanu bada remdēšanas nolūkā, jo produkti no ledusskapja un pieliekamā nav paņemti. Viņasprāt, kaimiņiem bija vajadzīga tieši nauda, lai iegādātos apreibinošas vielas.

 

Apsūdzētie "Dzirkstelei" pēc tiesas sacīja, ka tuvākajā laikā plāno braukt strādāt uz Angliju. "Tur būs vieglāk," teica jauniete.