Dzirkstele.lv ARHĪVS

Novēro nelikumīgu koku zāģēšanu

Inita Savicka

2010. gada 9. aprīlis 19:19

2686
Novēro nelikumīgu koku zāģēšanu

Jau kopš 1.aprīļa kāds vīrietis zāģē kokus netālu no pilsētas stadiona, kur ir auto apmācības placis, "Dzirksteles" interneta portāla forumā informē kāda lasītāja.

Viņa novērojusi, kad koks tiek nozāģēts, vīrietis zilā vējjakā nes zāģi uz 1.Maija ielas pusi, tad nāk ar "tačku" un saliekt tajā nozāģētā koka klučus un ved prom.

 

"3.aprīlī agri no rīta atkal dzirdēju zāģa skaņas. Izgāju pagalmā un atkal ieraudzīju to pašu vīrieti zāģējot blīgznu. Tad pamanīju policiju, bet, zāģi pametis pie tā koka, vīrietis skrēja pāri laukumam. Policija tā arī viņu nenoķēra. Divi koki jau ir viņa īpašumā. Tagad zāģētājs staigā, it kā nekas nebūtu noticis. Gulbenes iedzīvotāji redz, ka var droši zāģēt, kur grib," raksta lasītāja.


Viņa vaicā, vai tas ir likumīgi? "Tad jau mēs visi, kuriem ir personīgās mājas iesim uz parku vai stadionu un zāģēsim kokus," raksta lasītāja.


"Dzirkstele" sazinājās ar Gulbenes pilsētas labiekārtošanas iestādes vadītāju Ligitu Miezīti, kura norāda, ka tas nav likumīgi. "Šādā gadījumā var ziņot policijai, mums (labiekārtošanas iestādei) vai sabiedriskās kārtības sargam, kurš šādos gadījumos var sastādīt administratīvo protokolu," norāda L.Miezīte.

 

"Dzirkstele" sazinājās arī ar sabiedriskās kārtības sargu Mārtiņu Didrihsonu - Linardu - Nuku, kurš norāda, ka viņš par šo gadījumu nav informēts.


Vidzemes reģiona Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma "Dzirkstelei" norāda, ka Gulbenes policijas iecirknī pēdējā mēneša laikā nav saņemts iesniegums par nelikumīgu koku ciršanu pilsētas teritorijā.


L.Miezīte uzsver, ka par nelikumīgu koku ciršanu draud arī naudas sods.

 

"Naudas soda lielums atkarīgs no koka sugas, kā arī no tā, kur konkrētais koks nocirsts, cik liels tas ir diametrā. Komisija lemj, cik liels sods pienākas. Arī savā pagalmā tāpat vien nedrīkst zāģēt kokus. Ja to grib darīt, tad ir jāraksta iesniegums novada domei. Vides komisijā piecu cilvēku sastāvā izbrauc uz konkrēto vietu, apskatās situāciju un tad nolemj - atļaut zāģēt vai ne," skaidro L.Miezīte.

 

Saistošajos noteikumos ir arī norādīts, ka lēmums par koka ciršanu nav nepieciešams, ja, piemēram, tiek plānots izcirst augļu kokus un krūmus.