Dzirkstele.lv ARHĪVS

FOTO: Simboliskais gājiens “Saulesvija” vijas cauri Gulbenei

Inita Savicka

2021. gada 22. jūlijs 17:59

11142
FOTO: Simboliskais gājiens “Saulesvija” vijas cauri Gulbenei

No 12.jūlija Latvijas pašvaldībās ir sākušies XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, un svētku brauciens “Saulesvija” pa pašvaldībām ir daļa no šo svētku norises. Vakar, 22.jūlijā, “Saulesvija” ieripoja Gulbenē.

Projekta “Saulesvija” centiens ir katrā pašvaldībā improvizēt tradicionālo svētku gājienu Rīgā, kad kolektīvi saņem un velta aplausus un uzsaucienus. Pasākuma laikā notika kolektīvu filmēšana, lai atstātu vēsturei liecības par šiem svētkiem. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām.Gulbenē “Saulesvija” ievijās vairākās vietās – pie Gulbenes novada bibliotēkas, pie Gulbenes novada vidusskolas, Gulbīšu parkā, pie interaktīvā centra “Dzelzceļš un Tvaiks”. Simboliskā saules ripa tika ripināta pāri sliedēm – uz Gulbenes-Alūksnes bānīša teritoriju. Savukārt atsveicināšanās no svētku viesiem notika uz perona pie Gulbenes dzelzceļa stacijas. Zīmīgi, ka Gulbenes novada kolektīvi arī uz simtgades svētkiem 2018.gadā devās ar vilcienu.

Pie Gulbenes novada bibliotēkas, uzrunājot kolektīvus, Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andis Caunītis uzsvēra, ka nekad svētkos nevar iztikt bez dziesmas un dejas. “Šajā svētku noskaņā novēlu, ja nav tās iespējas dziedāt mums īstā kopkorī uz lielās Mežaparka estrādes, tad lai vismaz katrs klusībā tās dziesmas, ko esam apguvuši, nodziedam bieži, un tad šīs svētku sajūtas būs krietni vairāk. Novēlu, lai jūs dziesmas, kuras ir tuvākas sirdij, pavada katru dienu mācību procesā un brīvdienās,” teica A.Caunītis.

Svētku sveiciena laikā tika nodotas svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem un apguva svētku repertuāru.