Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Piektā Māja” Gulbenē piedāvā dabas izpētes un mākslas darbnīcas “Piezūmojam zaļo”

“Piektā Māja” Gulbenē piedāvā dabas izpētes un mākslas darbnīcas “Piezūmojam zaļo”

Ar cerību par vasaras spirdzinošo atpūtu no digitālās pasaules vienveidības, radošā apvienība "Piektā Māja" piedāvā 12-19 gadus veciem Gulbenes iedzīvotājiem dabas izpētes un radošās darbnīcas “Piezūmojam zaļo !”.

"Fotogrāfu valodā “piezūmot” nozīmē “pietuvināt”, un arī mēs šajā projektā vēlamies pietuvoties dabai – pētīt,  izzināt augu pasaules daudzveidību, iepazīt to formas, krāsas, uzbūvi, smaržu, raksturu, veidot radošus darbus dažādās mākslas tehnikās, izzināt mākslas vērtības, gūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi sadarbojoties ar profesionāliem māksliniekiem," saka projekta vadītāja Sandra Dikmane.

Projekta laikā plānotas piecas darbnīcas, kurās mākslas darba radīšanai tiek izmantoti augi dažādos veidos:

  1. Ekodrukas darbnīca – papīra vai auduma apdruka, veidojot kompozīcijas no svaigiem ziediem, lapām, stīgām, mizām u.c. augu daļām uz auduma vai papīra, pēc tam tās tvaicējot un pievārot 100 grādu temperatūrā, kā kodinātāju izmantojot sarūsējušus metāla priekšmetus.
  2. Monotipijas darbnīca – viena no grafikas tehnikām, kur zīmējuma vietā tiek izmantoti augi, to faktūras kopā ar krāsu. Grafiku novilkumus iegūst izmantojot grafikas spiedi.
  3. Cianotipijas darbnīca – viena no alternatīvās fotogrāfijas tehnikām, kur augu motīvi tiek izmantoti fotogrammu veidošanai. Augu kompozīcijas veido uz ķīmiski apstrādāta papīra vai auduma, un tad gaismo ultravioletajos (saules) staros.
  4. Skanogrāfijas darbnīca – fotoattēlu veidošana ar dokumentu skanera palīdzību. Dokumentu vietā uz skanera virsmas veido augu kompozīcijas, tad to ieskanē, apstrādā datorā un izdrukā uz fotopapīra.
  5. Ornamentu darbnīca - mākslinieku Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes dabas motīvu stilizācijas mākslā un dizainā, ekskursija uz Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju  un porcelāna trauka apdruka ar stilizētu augu motīviem. 

Piecu darbnīcu noslēgumā plānots izveidot brīvdabas izstādi Vecgulbenes muižas parkā no darbnīcās tapušajiem darbiem.

20210819-0945-zoz1.jpg