Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dators mājas birojam: Kā izvēlēties pareizo

.

2021. gada 20. oktobris 00:00

40
Dators mājas birojam: Kā izvēlēties pareizo

Pienākot brīdim, kad dators darbojas lēnām, bet darbs jāveic maksimāli ātri, ir laiks padomāt par jauna datora iegādi. Ja ir skaidri zināms, ka dators nebūs jāpārvieto, ar to tiks strādāts tikai mājās, var izvēlēties stacionāro datoru. Tomēr, ja mainās situācija un datoru ir nepieciešams paņemt līdzi, tad šādu izvēli var nākties nožēlot, jo būs jāiegādājas arī portatīvais dators. Tāpat jāpadomā par datora komponentēm, par ko runāsim šajā rakstā.

Galvenie parametri datora izvēlē

Mātesplate jeb pamatplate

Tā veido datora pamatstruktūru - uz tās atrodas centrālais procesors, operatīvā atmiņa, virknes un paralēlās pieslēgvietas dažādu ārējo iekārtu vadībai. Tās galvenais uzdevums ir saistīt kopā procesoru ar visām pārējām datora komponentēm.

Izvēloties datoru, ir būtiski izvēlēties pareizo mātesplati, tādēļ jāizvērtē arī tādi faktori, kā atmiņa, procesora ligzdas tips un citas ligzdas. Ja komplektējat datoru saviem spēkiem, nepieciešams pārliecināties par pamatplates saderību ar citām komponentēm. Jāizvērtē arī pamatplates sistēmas kopnes ātrums, lielāks ātrums grantē, ka ātrāk tiek pārsūtīti dati no procesora uz atmiņu un otrādi.

Procesors (CPU)

Procesoru var dēvēt arī par datora smadzenēm. Datora procesora veiktspēju nosaka kodolu skaits, tādēļ mājas birojam ieteicams izvēlēties datoru no 6 – 8 kodoliem, lai būtu iespēja veikt arī specifiskus vai vienlaicīgi vairākus uzdevumus. Tāpat jāpievērš uzmanība takts frekvencei un procesora tipam, lai darbs veiktos plūstoši.

Operatīvā atmiņa (RAM)

RAM ir datora atmiņa, kurai CPU spēj piekļūt tieši, izpildot tur esošās programma vai apstrādājot datus. No RAM apjoma ir atkarīgs darba veikšanas laiks, jo lielāka ir operatīvā atmiņa, jo ātrāk būs iespējams paveikt uzdevumu. Ja nepieciešams paralēli strādāt ar vairākām programmām, jāizvēlas vismaz 8 GB RAM atmiņa, bet, ja nodarbosieties ar video montāžu, tad var būt nepieciešama 16 un vairāk GB RAM atmiņa.

Grafiskais procesors jeb video karte (GPU)

Tas nepieciešams ne tikai datorspēlēm, bet arī video vai foto apstrādei. Vienkāršākiem modeļiem ir integrētā video karte, kura izmanto operatīvās atmiņas resursus, kas var neatļaut pilnvērtīgi izmantot grafiskās programmas. Tātad, ja ikdienā nepieciešams veikt darbus, kas saistīti ar vizuālo pasauli, labāk izvēlēties datoru ar atsevišķu video karti. Svarīgs faktors ir CPU un GPU saderība, vienkāršāk sakot, lai tiktu nodrošināta optimāla veiktspēja, tiem ir jāsadarbojas. Tātad, grafiskās kartes datoriem darbojas ar grafiku un nodrošina attēlu vai video failu kvalitāti.

Cietais disks

Svarīga komponente ir cietais disks. Tas jāizvēlas pietiekoši ietilpīgs, lai pietiktu vietas gan operētājsistēmai, gan programmām un darba failiem. Lai darbs veiktos un nebūtu lieki jāgaida, labāki ir izvēlēties SSD disku, kas spēj ātri nolasīt un ierakstīt.

Ir divu veidu cietie diski – iekšējie un ārējie. Iekšējais cietais disks ir iebūvēts datorā un vienmēr nodrošina piekļuvi failiem. Tomēr jārēķinās ar to, ka gadījumā, ja datorā iekļūst vīruss, tas ietekmē iekšējo cieto disku, sabojājot vai pilnībā izdzēšot tajā esošos failus. Tādēļ svarīgu informāciju ieteicams glabāt ārējā cietajā diskā. Ārējais cietais disks ir atsevišķa ierīce, kuru var pievienot datoram un glabāt tajā, piemēram, fotogrāfijas, veidot arhīvu.

Barošanas bloks (PSU)

Kā jau to parāda nosaukums, barošanas bloks atbild par elektriskās strāvas padevi. Tas tiek pieslēgts pie mātesplates, tāpēc ir svarīgi ņemt vērā šīs komponentes ligzdas un izmēru. Barošanas bloki atšķiras pēc to jaudas, tāpēc ir vērts uzreiz aprēķināt, cik daudz enerģijas būs nepieciešams, lai barošanas bloks nodrošinātu vienmērīgu datora darbību.

Ievadierīces

Bez peles, tastatūras, skenera palīdzības nebūs iespējams ievadīt datus. Iespējams, ka būs vajadzīgs arī mikrofons.

Izvadierīces

Bez monitora, printera, skaļruņu, Web kameras palīdzības nav iespējams sekot līdzi datorā veiktajam.

Tāpat nepieciešams padomāt par papildu sastāvdaļām, kas nodrošina sakarus starp dažādām ierīcēm.

Interneta veikalā 220.lv atradīsiet datorus un komponentes datoriem par saprātīgām cenām. Izvēloties, pievērsiet uzmanību arī akcijas precēm. Ja rodas neskaidrības, konsultējieties ar datorspeciālistu, kuram uzticaties vai sazinieties ar veikala klientu apkalpošanas speciālistiem. Lai izvēlētais mājas biroja dators ir labs palīgs ikdienas darbos!