Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kā atpazīt karpālā kanāla sindromu?

.

2021. gada 23. oktobris 00:00

115
Kā atpazīt karpālā kanāla sindromu?

Ilgstošas sāpes un tirpšana rokā, 1-3 pirkstam  ir viena no pazīmēm, ka jums varētu būt karpālā kanāla sindroms. Tas ir kompresijas neiropātijas veids, kad karpālā kanāla nervs tiek nospiests, radot sāpes, piepampumu un nejūtību pirkstā. Bieži vien ir tā, ka sāpes ilgi tiek ignorētas un saslimšana netiek laicīgi konstatēta, tas rada nopietnas sekas. 

Karpālā kanāla sindroma diagnostika

Vienas no biežākajām pazīmēm - roku sāpes un tirpšana - var būt arī citu saslimšanu simptomi, tādēļ precīzai diagnozes uzstādīšanai jāveic nopietnāki izmeklējumi un jādodas pie neirologa vai rokas ķirurga. Precīza diagnoze tiek uzstādīta ņemot vērā neirogrāfijas rezultātu, simptomus un ārsta noteiktās slimības pazīmes. Ar šo slimību var saslimt ikviens, tomēr sieviešu vidū tā ir aptuveni 4 reizes izplatītāka nekā vīriešiem.

Kas to izraisa? 

Galvenais faktors ir iedzimtas karpala kanala anatomiskas īpatnības. Parasti pacienti ir tie, kas regulāri ikdienā pārslogo rokas, veicot vienveidīgas, saspringtas kustības, kā arī tad, ja rokas tiek regulāri un ilgstoši turētas paceltas. Lai slimība attīstītos, ne vienmēr ir jāveic kas fiziski smags. Sindroms mēdz piemeklēt cilvēkus arī ar cukura diabētu, reimatoīdo artrītu, agrākām traumām vai nepilnvērtīgu vairogdziedzera darbību. Karpālā kanāla cīpslās un saitēs rodas sabiezējums, kas samazina vietu nervam un pakāpeniski sāk rasties nospiedums.

Kā ārstēt karpālā kanāla sindromu? 

Ja problēma laicīgi netiek risināta, tad ar laiku tas var radīt nespēku rokā, kustību traucējumus, darot ikdienišķus darbus. Kā arī būs apgrūtinoši satvert mazus priekšmetus. Ārstēšanas galvenais mērķis ir pilnībā tikt galā ar sindromu vai pēc iespējas veiksmīgāk samazināt pacienta diskomfortu un sāpes. Lai izvērtētu labāko ārstēšanas metodi, nepieciešams noteikt nerva bojājuma pakāpi un pēc iespējas precīzāku lokalizāciju. Balstoties uz pieejamo informāciju par pacienta veselības stāvokli, ārsts izvērtē kāda veida ārstēšana būs nepieciešama. Tās var būt ortozes, medikamentoza terapija vai rezultatīvākais veids - operācija. 

Nakts sāpes ir kritisks simptoms kas liecina par operatīvas ārstēšanas nepieciešamību

Lai arī operācija ir vienkārša, tomēr kā jau visas, tā no ķirurga prasa lielu precizitāti. "Ādažu Privātslimnīca" ir viena no Latvijā labākajām plastikas ķirurgu klīnikām, kur esot drošās rokās, iespējams veikt augstākās kvalitātes karpālā kanāla operāciju. (https://www.plasticsurgery.lv/lv/karpala-kanala-sindroms/) Strādājot ar izcilu komandu, kopīgiem spēkiem ir iespējams sasniegt labāko iespējamo rezultātu.