Dzirkstele.lv ARHĪVS

5 ieteikumi budžeta plānošanai

.

2021. gada 25. oktobris 00:00

38
5 ieteikumi budžeta plānošanai

Pēdējā desmitgadē finanšu speciālisti aktīvi veic sabiedrības izglītošanu naudas jautājumos, jo, kā izrādās, cilvēku finanšu pratība ir zema un neveicina atbildīgu izturēšanos pret saviem naudas līdzekļiem. Tāpat cilvēki pieļauj dažādas kļūdas, kas noved pie finansiālām grūtībām. Mūsdienās finanšu pratība tiek apgūta jau skolas solā, lai uz retorisko jautājumu: „Kur palikusi mana nauda?” varētu sniegt pamatotu atbildi.

Neatkarīgi no tā, vai dzīvojat viens, vai jums ir ģimene, budžeta plānošana ir savu finanšu pārvaldības sākums. Kļūdas plānojot budžetu vai tā neplānošana, rada situāciju, ka atrodamies nepārtrauktā naudas trūkumā, lai gan šie līdzekļi ir mums pieejami.

Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka neatkarīgi no tā, cik pelna, 5-10% ienākumu varētu tērēt apdomīgāk, vai citādi, kā ierasts.

Mēneša budžeta sastādīšana

Jāsāk ar saviem regulāriem ienākumiem un izdevumiem. Ieteicams izdevumus sadalīt trīs grupās.

Obligātie maksājumi;

Pamatvajadzību maksājumi (pārtika, transports, apģērbs, medicīna);

Citi maksājumi (kafejnīca, izklaides, hobiji).

Pirmajā obligāto maksājumu grupā jāiekļauj īre, komunālie maksājumi, kredītsaistības. Pēc šo maksājumu atskaitīšanas Jūs iegūsiet naudas summu, ar ko turpmāko mēnesi būs jārēķinās.

Mēneša beigās veiciet izdevumu analīzi

Ieteicams vismaz trīs mēnešus piefiksēt visus izdevumus, lai saprastu, kuri no izdevumiem ir pamatoti, kuri – ieradumu un impulsu vadīti. Izdevumus sadaliet pa kategorijām – piemēram, pārtika, medicīna, saimniecības preces, sporta nodarbības, apģērbs, transports.

Paredziet summu drošības spilvenam

Pastāv liela iespēja, ka, atskaitot no ienākumiem visus izdevumus, konstatēsiet, ka „dzīvojat no algas līdz algai” un esat pats sev parādā, jo nav bijis iespējas atlicināt naudu drošības spilvenam – līdzekļus neparedzētām dzīves situācijām.

Zināms, ka veiksmīgi saplānots budžets ir vienīgi tad, kad katru mēnesi ir iespēja novirzīt nelielu summu uzkrājumam nebaltām dienām, veidojot savu finanšu drošības spilvenu. Tam būtu jābūt vismaz trīs mēnešalgu apmērā, bet šobrīd apmēram trešdaļai mūsu sabiedrības locekļu nav nekādu uzkrājumu.

Ekonomējiet radoši un proaktīvi

Sastādot savu budžetu, pievērsiet uzmanību tam, cik un par ko Jūs maksājat. Varbūt rēķinus iespējams samazināt, ne no kā neatsakoties. Salīdziniet līdzīgu pakalpojumu sniedzēju cenas, tarifus un piedāvājumus, atsakiet pakalpojumus, ko neizmantojat, vai to kvalitāte Jūs neapmierina.

Veiciet savu komunālo maksājumu monitoringu, lai saprastu, kur iespējams ietaupīt, mainot iesīkstējušus ieradumus. Gatavojiet ar prieku, izvēloties sezonas pārtiku un plānojot savus lielveikala vai tirgus apmeklējumus.

Atmaksājiet kredītus pēc iespējas ātrāk

Teiciens „parāds nav brālis” iegūst citu nozīmi, kad ilgtermiņā jārēķinās ar ikmēneša kredīta maksājumiem. Būtu jācenšas aizņemtie līdzekļi atdot pēc iespējas ātrāk. Kā rīkoties, ja šāds maksājums nav viens, un to pārvaldība sagādā problēmas? Pārkreditācija ir iespēja vairākus kredītus apvienot vienā ērtā maksājumā ar izdevīgu procentu likmi un atmaksas termiņu. Par šo finanšu instrumentu varat lasīt vairāk.