Dzirkstele.lv ARHĪVS

Klajā nācis romāns “Kūlas svilinātāji” (konkurss)

Dzirkstele

2021. gada 26. oktobris 10:56

68
Klajā nācis romāns “Kūlas svilinātāji” (konkurss)

Izdevniecībā “Latvijas Mediji” klajā nācis Aivara Berķa romāns “Kūlas svilinātāji”. Tajā aprakstīti sešdesmitie gadi Latvijā, kad vēl asi sūrstēja kara laikā un čekas pagrabos piedzīvotais, kad labas lietas veikalā nopirkt nevarēja, bet kaut ko pārdot tirgū skaitījās spekulācija. Kad vēl nebija ne datoru, ne dronu un visu Latviju klāja mežniecību tīkls. Tur tad arī mežsargu mājās meža ierīkotāji un tie, kuri plānoja meliorācijas darbus, sarunāja sev apmešanās vietas vasarā, kad katra diena, ņemot līdzi sviestmaizi, bija jāpavada mežā. Mīlestība, politika, ekonomika un dzīvais mežs – tas viss romānā ir cieši saistīts, tomēr, lasot grāmatu, mēs sajūtam, ka cilvēku savstarpējās attiecības ir tās, kas kā stumbrs satur kopā visus mūsu dzīves zarus.

Maldas un Ērika laulība būtu saucama par laimīgu, Aivara iemīlēšanās Selgā tāpat, ja vien nebūtu šīs vienas vasaras prom no Rīgas un tuvajiem cilvēkiem. Malda un Aivars kopā ar kolēģiem – mežu projektētājiem – dodas vasaras darbos uz mežsaimniecībām. Un te nu savijas gan darba, gan attiecību, gan kaislību virpuļi. Ne viss vēlāk ir labojams, bet par daudz ko var teikt – labi tomēr, ka tā notika…

“Iecerot romānu, nebiju domājis to rakstīt par mežu un mežkopjiem, viņu vietā varētu būt jebkuras citas profesijas pārstāvji. Mežus izvēlējos, lai sev atvieglotu darbu, lai nebūtu jāizfantazē fons un dažādi amata sīkumi, jo 1962.gadā pats biju mežu meliorācijas projektētājs. Šādas izvēles pluss ir dokumentāla ticamība. Otrs pluss ir cerība uz lielo mežinieku saimi kā šī darba lasītājiem,” raksta  A. Berķis.

Atbildi pareizi... un, iespējams, laimēsi Aivara Berķa romānu “Kūlas svilinātāji”.

1. Kuras Saeimas deputāts bijis Aivars Berķis?
a) 1.Saeimas,
b) 3.Saeimas,
c) 5.Saeimas.

2. Par kuras dokumentālās filmas scenāriju Aivars Berķis 1987.gadā saņēma Lielā Kristapa medaļu?
a) “Pa pupu debesīs”,
b) “Tosts – žurnālista monologs”,
c) “Ar zemīti sadzīvot”.

3. Kur dzimis Aivars Berķis?
a) Annas pagastā,
b) Jaunannas pagastā,
c) Jaunlaicenes pagastā.

Sūti atbildes līdz 31.oktobrim uz e-pastu “laime@dzirkstele.lv” vai īsziņā uz tālruni 26415659, norādot vārdu un uzvārdu!

19.oktobrī laikrakstā “Dzirkstele” izsludinātā konkursa atbildes: 1. b) grāmatu “Lote no Izgudrotāju ciema” tulkojis Guntars Godiņš; 2. a) 2006.gadā Valmieras drāmas teātrī iestudēta luga “Igauņu bēres”; a) grāmata “Sirli, Sīms un noslēpumi” izdota izdevniecībā “Liels un mzas”. Andrusa Kivirehka grāmatu bērniem “Karnevāls un kartupeļu salāti” laimējis Valtis Krauklis. Balvu var saņemt redakcijā.