Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kādās situācijās spēj palīdzēt jurists?

.

2021. gada 30. oktobris 00:00

74
 Kādās situācijās spēj palīdzēt jurists?

Gan fiziskām, gan juridiskām personām var rasties situācijas, kad nepieciešama juridiska palīdzība, taču to meklējot, ir nepieciešams izprast būtiskākās atšķirības starp jurista un advokāta profesiju, tai skaitā šo profesiju pārstāvju tiesībām un pienākumiem.

Atšķirības starp jurista un advokāta profesiju

Gan jurists, gan advokāts ir tiesību zinātnē augstāko izglītību ieguvis speciālists, tāpēc, ja varam apgalvot, ka visi advokāti ir juristi, tad visi juristi nevar būt advokāti, jo atšķirībā no juristiem advokāti ir tiesu sistēmai piederošas personas, viņu tiesības un pienākumus regulē Latvijas Republikas Advokatūras likums, savukārt, praktisko darbību uzrauga Latvijas Zvērinātu advokātu padome. Turklāt advokāti ir pakļauti Latvijas Zvērinātu advokātu ētikas kodeksam un stingrai disciplināratbildībai. Personas aizstāvību kriminālprocesā un pārstāvību civilprocesā kasācijas instancē ir tiesīgi veikt tikai advokāti, jo juristiem nav šādu pilnvaru.

Juristu profesijas pārstāvju pienākumi, pilnvaras un atbildība

Jurists ir speciālists ar pabeigtu maģistra grādu tiesību zinātnēs un savā profesionālajā darbībā ir tiesīgs sniegt dažāda rakstura juridiskos pakalpojumus, kā piemēram, sagatavot juridiskus dokumentus un pārstāvēt personu likumiskās intereses tiesā atsevišķās tiesu instancēs. Lai arī juristi specializējās dažādās tiesību jomās, tomēr jāņem vērā, ka juristu saistības pret to klientiem, ieskaitot konfidencialitātes nosacījumu ievērošanu, neuzrauga neviena speciāli tam paredzēta institūcija.

Apskatot visu iepriekš minēto, pirms vēršanās pēc juridiskās palīdzības, jāizvērtē, kāds juridiskais pakalpojums attiecīgajā situācijā ir nepieciešams un kurš no speciālistiem to ir tiesīgs sniegt.

Kur meklēt kvalitatīvu juridisko palīdzību?

Juridisko pakalpojumu sniedzējus var iedalīt divās grupās – tie, kuri praktizē individuāli, un tie, kuri darbojas kopā ar citiem juristiem un zvērinātiem advokātiem. Individuāli praktizējošus juristus var meklēt internetā, izmantojot attiecīgos atslēgas vārdus, savukārt Latvijas Zvērinātu advokātu padomes mājaslapā ir norādīti visi Latvijā praktizējošie zvērinātie advokāti.

Kompleksu un sarežģītu jautājumu risināšanā, kas visbiežāk attiecas uz juridiskām personām, ieteicams vērsties kādā no Latvijas lielākajiem advokātu birojiem (piemēram, zvērinātu advokātu birojā “Ellex Kļaviņš” https://ellex.legal/lv/), kura komandā darbojas dažādu jomu speciālisti, kuri, apvienojot zināšanas un pieredzi, spēj rast risinājumus pat vissarežģītākajās situācijās.