Dzirkstele.lv ARHĪVS

10 rotaļlietas, kas vajadzīgas katram bērnam

.

2021. gada 24. novembris 00:00

53
10 rotaļlietas, kas vajadzīgas katram bērnam

Tiklīdz ģimenē ienāk bērni, rotaļlietas kļūst par nozīmīgu mājas un sadzīves lietu. Gan vecāki paši, gan citi cilvēki pērk, kā arī bērni paši izvēlas rotaļlietas. Bieži vien vecāki vienlaicīgi baidās no tā, ka rotaļlietu būs par daudz, vai par maz. Liela daļa rotaļlietu, iespējams, bērnam būs interesantas tikai īsu laika sprīdi, taču turpinājumā piedāvātās 10 rotaļlietas uzskatāmas par nozīmīgākajām rotaļlietām, kas, bērnam rotaļājoties, ļaus attīstīt dzīvē nepieciešamas prasmes.

Dažādi konstruktori ar klucīšiem

Rotaļāties ar klucīšiem patīk bērniem dažādos vecumos, ļaujot stiprināt tādas prasmes kā telpisko izjūtu, roku un acu koordināciju, strukturālos konceptus un spēju sekot instrukcijām. Gan LEGO konstruktors Minecraft, gan LEGO Ninjago konstruktors piedāvā iespēju bērniem izmantot jau pazīstamus tēlus, ar kuriem var uzbūvēt vidi, atbilstoši tam, kā to paredz instrukcijas, vai realizēt savu interpretāciju.

Vēl viena lieliska šādas rotaļlietas īpašība ir tas, ka tā integrējas ar citām, piemēram, izmantojot klucīšus, iespējams izveidot garāžas rotaļu mašīnām vai cietokšņus un mājas rotaļu figūriņām.

Bumbas

Bumbas ir pamats jebkurai sporta spēlei, tāpēc katram bērnam būtu jābūt vismaz vienai bumbai, ar ko spēlēties. Lai bērns spētu iegūt maksimālo labumu no rotaļām ar bumbām, ieteicams iegādāties dažādu izmēru, tekstūras un smaguma bumbas. Jaunākiem bērniem ērtāk būs satvert mazākas bumbas, kas ļaus iemācīties tās mest un vēlāk arī noķert, tādējādi attīstot muskulatūru un koordināciju.

Zīmēšanas piederumi

Pat, ja Jūsu bērnam nav sava rakstāmgalda, neierobežojiet bērna radošās izpausmes un parūpējieties par to, ka bērnam ir pieejami vecumam atbilstoši krītiņi, krāsas, papīrs un vēlāk arī šķēres un līme. Ļaujiet bērniem radoši izpausties izmantojot, piemēram, žurnālus vai citu sadzīves kartonu.

Rotaļu mašīnas un citi transportlīdzekļi

Ne tikai puikām, bet arī meitenēm ieteicams rotaļāties ar rotaļu mašīnām, tas attīsta roku veiklību, kā arī iemāca bērniem cēloņu un seku sakarību, vienlaicīgi veicinot iztēli.

Lelles un mīkstās rotaļlietas

Lelles un mīkstās rotaļlietas ir ne tikai bērnu kompanjoni. Bieži vien mazāki bērni visur ņem līdzi savu mīļāko plīša lācīti. Mīkstās rotaļlietas un lelles palīdz bērniem paust emocijas, kā arī iemāca rūpēties par kādu un attīsta līdzjūtību jeb empātiju.

Puzles

Protams, jāizvēlas vecumam atbilstošs puzles gabaliņu skaits, lai bērnam tā nebūtu pārāk sarežģīta, bet vienlaikus arī ne pārāk vienkārši saliekama. Liekot puzles tiek trenēta smalkā roku un pirkstu muskulatūra un tiek attīstīta bērna prasme risināt problēmas. Redzot mazu daļu attēla un saprotot, kā tas ietilpst kopainā, attīstās arī bērna telpiskā izjūta. Un pēc tam, kad pavadīts ilgāks laiks, liekot kopā puzli, bērns varēs iegūt gandarījuma sajūtu par pabeigtu darbu.

Rotaļu figūriņas

Neatkarīgi no tā, vai figūriņas veidotas no koka vai plastmasas, dažādi tēli un dzīvnieki, ko var izmantot rotaļām, veicinās bērna iztēli. Izmantojot dzīvnieku figūriņas, bērni var izveidot iedomu fermu vai zooloģisko dārzu, bērns var izveidot savu iedomu pasauli, kurā ir pilsētas, pludmales un tēli pārvietojas transportlīdzekļos, veidojot attiecības. Piemēram, tas, ka bērnam ir LEGO konstruktors Minecraft, neliedz, izmantot iedomu spēlēs arī Schleich dzīvnieku figūriņas.

Mūzikas instrumenti

Parasti bērniem dabiski patīk mūzika – gan tā, ko viņi dzird, gan tā, ko rada paši. Nav nepieciešams uzreiz iegādāties klavieres vai vijoli, taču vienkāršs ksilofons, kastanjetes vai marakas ļaus bērnam pilnveidot ritma izjūtu un iesaistīties mūzikā.

Maskas un drēbes kostīmiem

Protams, ja vien Jūsu bērnam nav kāds konkrēts tēls, ko viņš vēlētos atdarināt, nav nepieciešams obligāti iegādāties gatavus kostīmus. Tā vietā parūpējieties par to, ka bērnam ir pieejamas šalles, cepures, rotaslietas un citi aksesuāri, kas ļaus bērnam iesaistīties neierobežotā iztēles rotaļā.

Rotaļlietas lomu spēlēm

Bērniem ļoti bieži patīk spēlēt “pieaugušos”. Pievērsiet uzmanību tam, kas patīk Jūsu bērnam, un parūpējieties par to, ka viņam ir interesēm atbilstošs aprīkojums, piemēram, rotaļu virtuve, leļļu māja, rotaļu instrumenti, ārsta vai spiegu rīki.

Rotaļlietas plašā klāstā atradīsiet interneta veikalā 220.lv - izvēlei dažādi konstruktori, bumbas un daudz citu lietu, ar ko iepriecināt bērnus!