Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Ratatujs” jeb baklažāni ar tomātiem un brinzu

Brigita Skaistkalne

2021. gada 10. decembris 00:00

3
“Ratatujs” jeb baklažāni ar tomātiem un brinzu

Sastāvdaļas
● 2 baklažāni,
● 3 tomāti,
● 150 gramu brinzas,
● 4 ķiploka daiviņas,
● 100 gramu skābā krējuma,
● olīveļļa, malti melnie pipari.

Baklažānus nomazgāju un sagriezu apmēram centimetru biezās ripiņās, taču – ne līdz galam. Tos vēl minūtes 20 pamērcēju stiprā sālsūdenī, lai izvairītos no to iespējamā rūgtuma, tad noskaloju un apsusināju. Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Brinzu sarīvēju, tai pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus un piparus. Sieram ar ķiplokiem vēl piemaisīju skābo krējumu. Nu baklažānu iegriezumos katrā liku pa tomāta ripiņai un iesmērēju siera pildījumu. Abus sapildītos violetos dārzeņus izkārtoju veidnē un pārslacīju ar olīveļļu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tie kļuva mīksti.

Uzziņai
“Ratatujs” ir dārzeņu sautējums, un tā dzimtene ir Francijā, Provansas reģionā. Tā variācijas var būt dažādas: tas var būt gan kā tobrīd pieejamo dārzeņu sautējums, gan arī – to kārtojums. Šis ir “ratatuja” vienkāršotais variants, toties bija gards tāpat.