Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbenes novadā – 13 slēpošanas trases

Viktorija Slavinska-Kostigova

2021. gada 10. decembris 00:00

766
Gulbenes novadā – 13 slēpošanas trases

Gulbenes Sporta pārvalde informē, ka novadā pieejamas ir trīspadsmit dažāda garuma slēpošanas trases ar apgaismojumu un bez tā. Vairākas ir nepilnu kilometru garas. Tiekot domāts arī par slēpju nomas iespējām.

Arī paši iedzīvotāji ierīko slēpošanas trases savās apkaimēs. Piemēram, viena tāda tapusi ar jaungulbenietes Ilzes Vanagas iesaisti. Viņa aicina ikvienu iemēģināt slēpošanas trasi gar Siladzirnavu ezeru.

Galvenais ir sportot

Gulbenes pilsētas pārvaldes sporta darba organizatore Dace Anča stāsta, ka ar Sporta pārvaldes atbalstu izveidoto trašu garumi pagastos ir dažādi – no 0,4 kilometrus garās trases Druvienā pie muižas līdz pat 1,5 kilometru garām trasēm Stāķos un Līgo pagastā.  Protams, pilsētā neiztrūkstoša ir Gulbenes slēpošanas un biatlona trase. Tā ir ar divu kilometru apli un apgaismota katru dienu līdz pulksten 19.30. “Tā mums ir ļoti sena, jau tad, kad biju skolniece, mēs tur slēpojām,” saka D.Anča. Viņa arī min, ka plašāku informāciju par slēpju nomu var iegūt pie attiecīgās teritorijas sporta organizatora. Slēpju neesot daudz, bet “minimālas iespējas būs”.
Pāvels Veselovs, kas ir sporta organizators Jaungulbenes, Tirzas un Līgo pagastos, “Dzirkstelei” sola, ka “centīsies palīdzēt tiem, kam pašiem nav inventāra, bet grib slēpot”. Vēl tiek apzināts, cik slēpju varēs piedāvāt nomai.

Jānis Stībelis, kas atbildīgs par sporta dzīvi Gulbenē, Daukstēs, Lizumā un Rankā, uzsver, ka, protams, šogad viss ir atkarīgs no valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, bet iespējas tiks meklētas, lai slēpot varētu. “Galvenais, lai cilvēki sporto. Izvēlējāmies šogad pagastus, kuros noteikti vajag šādas trases izveidot,” saka J.Stībelis. Viņš norāda, ka pagastos trases “izdzen” šogad sporta entuziasts Jānis Ģērmanis. Vairākos pagastos, piemēram, Stāmerienā, Lizumā un Beļavā, slēpošanas trases vēl top, šobrīd vietām “sniegs ir par smagu”, lai tās izveidotu atbilstošas.

Izvēles iespējas ir

“Es uzskatu, ka mūsu novadā trases ir diezgan labi sagatavotas. Ir gan Gulbenē, gan Stāmerienā, gan Rankā ir laba. Arī citos pagastos ir izveidotas mazās trases. Slēpot varēs Litenē, Beļavā, Stāķos, Jaungulbenē, Lizumā, Lejasciemā un citur. Man pašam slēpes ir sagatavotas, bet vēl lielā aukstuma dēļ nav sanācis slēpot. Lielajos mīnusos nav patīkami to darīt,” komentē gulbenietis Imants Kublačovs. Viņš piebilst, ka iepriekšējās sezonās biežāk izmantoja gan Gulbenes biatlona trasi, gan to, ko piedāvā Madona un Alūksne.
Slēpošana viņam ir pasākums, kur ir iespēja arī satikt draugus. “Mēs tiekamies, izrunājam, protams, dažādus jaunumus. Piemēram, šogad ir aizliegti “fluori” slēpju smērēšanai, jo tie it kā esot dabai kaitīgi. Protams, ir citas smēres, tas piedāvājums ir plašs. Ir gan pulveri, gan “šaibas”, šķidrās un cita veida smēres – spēj tik izsekot līdzi!” stāsta slēpošanas entuziasts.

Būs “Kartonfabrikas maratons”

Ja vasarā ar riteni nebrauksi, ziemā nepaslēposi – gluži kā personīgais ticējums skan Matīsa Kaula vēlme visu gadu būt fiziski labā sagatavotības līmenī. Latvijā viņš slēpojis gandrīz visās trasēs, bet atgriežas Gulbenes novadā, lai turpinātu pērn iesākto tradīciju – kvalitatīvi uzturētu novadā garāko slēpošanas trasi. Šajā gadā ir sperti vēl pāris soļi uz priekšu. M.Kauls stāsta, ka Rankas Kartonfabrikas trase šogad ir par trīs kilometriem garāka. “Pagājušajā gadā šī trase bija arī diezgan līdzena. Slēpotāji vēlējās kādu kalnu, kas mums arī izdevās. Iekļāvām divus kalnus stāviem nobraucieniem un ar kāpumu. Tagad to var saukt par īstu distanču slēpošanas trasi desmit kilometru garumā.”

Savas korekcijas ievieš arī laika apstākļi. Pērn trase tika atklāta vien pirmajos Ziemassvētkos, šogad pirmos slēpotājus tā sagaidījusi jau 4. decembrī. Matīss, protams, neslēpj, ka visvairāk biedē atkusnis. “Ja tā laikā nelīst lietus, tad vēl viss kārtībā, bet, ja uznāk lietus, tas pat dienas laikā var nokausēt sniegu līdz pat zālei. Šobrīd tas ir jau pusmetru biezumā,” stāsta trases uzturētājs.
Līdzīgi kā pērn, arī šogad viņš darbojas kopā ar SIA “Grantiņi” priekšnieku Aldi Stūrišku. Pateicīgs par atbalstu viņš ir arī Gulbenes novada Sporta pārvaldei. Pašu spēkiem sarūpēts ir arī slēpošanas inventārs. “Iepriekš piezvanot, ir iespēja rezervēt un nomāt. Var piedāvāt no 6 gadu vecuma līdz pat 48. izmēram.”

Kā jaunumu M.Kauls min 2022. gada februārī ieplānoto “Kartonfabrikas maratonu”. “Pērnās ziemas beigās mēs, četri sportisti, vienojāmies noslēpot 100 kilometrus. Aplis bija 7 kilometri. Sākām pulksten 8.00 un katrs savā laikā pievarējām šo Kartonfabrikas trases distanci. Starp mums bija un labāko rezultātu uzrādīja blakusvāģu pasaules čempions Kaspars Stupelis, kas 100 kilometrus pabeidza 5 stundās un 40 minūtēs. Mans rezultāts bija 6 stundas un 36 minūtes. Tā nu man ieteica pacelt jaunu latiņu, lai šāda iespēja būtu pieejama visiem. Ar Gulbenes novada pašvaldības palīdzību mājaslapā “Infoski.lv” distanču slēpošanas kalendārā nu ir ielikts “Kartonfabrikas maratons”. Oficiāli tas būs 26. un 27. februārī. Būs 100 un 20 kilometru distances, kā arī svētdienā notiks Tautas veselības slēpojums, kur 10 kilometru apli varēs pievarēt gan bērni, gan seniori,” stāsta M. Kauls.

Protams, viss esot atkarīgs no noturīga sniega. Visu informāciju par jaunumiem, slēpju nomu, plāniem un šī maratona norisi var iegūt M. Kaula izveidotajā “Facebook.com” lapā “Rankas Kartonfabrikas distanču slēpošana”.


Novada slēpošanas trases

Gulbenes slēpošanas biatlona trase – 2 km.

Trase Vecgulbenes muižas parkā – 0, 8 km.

Rankas Kartonfabrikas slēpošanas trase – 3 un 10 km.

Stāķos aiz garāžām – 1,5 km.

Līgo aiz pontona tilta – 1,5 km.

Lejasciemā Imantas ielā - 1,5 km.

Jaungulbenē Pils parkā – 0,8 km.

Tirzā pie skolas – 0,7 km.

Druvienā pie muižas - 0,4 km.

Staros pie dīķa – 0,3 km.

Stāmerienā, Lizumā un Beļavā vēl top.



Avots: Gulbenes novada Sporta pārvalde