Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vai vajadzīgi radikāli pasākumi pandēmijas apturēšanai novadā?

Vai vajadzīgi radikāli pasākumi pandēmijas apturēšanai novadā?

Augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 Latvijā joprojām ir Gulbenes novadā, kur tas Latvijas vidējo rādītāju pārsniedz vairāk nekā divas reizes. Tā liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

“Ar katru dienu ir vairāk un vairāk Covid-19 pozitīvo pacientu. Šī situācija jau ir vairākas nedēļas. Kāpēc novadā šajā sakarā nav atbilstošas reakcijas? Vismaz tā nav jūtama,” “Dzirkstelei” saka Gulbenes ģimenes ārste Ieva Grīnšteine. Viņa stāsta, ka vienubrīd bērni ir bijuši galvenie infekcijas pārnēsātāji. Paši neslimoja smagi, taču nodeva slimību citām vecuma grupām, un tur bija smagas saslimšanas.

Skolās un bērnudārzos konstatē Covid-19

Gulbenes novada Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe Dace Kablukova “Dzirksteli” informē par situāciju saistībā ar Covid-19 šonedēļ Gulbenes novada izglītības iestādēs. Gulbenes novada vidusskolā saslimšanas gadījumi ir konstatēti septiņās klasēs, no tām četrās klasēs daļa klases mācās attālināti un trīs klasēs visi skolēni mācās attālināti. Vienā no klasēm saslimusī persona ir skolotāja. Lejasciema vidusskolā vienā sākumskolas klasē kolektīvais tests ir pozitīvs un klase mācās attālināti.

Saslimšanas gadījumi konstatēti četrās pirmsskolas izglītības grupiņās: Gulbenes 2. pirmsskolas izglītības iestādē “Rūķītis”, Gulbenes 3. pirmsskolas izglītības iestādē “Auseklītis” un divās grupiņās Rankas pirmsskolas izglītības iestādē “Ābelīte”.

Mediķiem palielinās darba apjoms

Ieva Grīnšteine uzskata – būtu bijis prātīgi uz nedēļām divām slēgt tās skolas, kur saslimstība ir kritiska. “Es nedomāju, ka obligāti ir jāgaida Ministru kabineta rīkojums. Katrā novadā taču situācija ir atšķirīga,” viņa saka. Viņa arī aicina iedzīvotājus šobrīd izvairīties no pulcēšanās, neapmeklēt pasākumus, ja vien tas ir iespējams. Tas vajadzīgs, lai “visi kopā tiekam galā” infekcijas slimības izplatības apturēšanā.

Ārste uzsver statistiku – saslimstības ziņā ar Covid-19 Latvija ir pirmajā vietā Eiropā, bet Latvijā pirmajā vietā ir Gulbene, aiz kuras seko Ķekava. “Statistika visu pasaka. Saslimstības rādītāji, rēķinot uz Gulbenes novada iedzīvotāju skaitu, ir briesmīgi. Ja sausi skatās, cilvēks parausta plecus un viss. Saprot tad, ka slimība skar tuviniekus vai kādu citu labi pazīstamu cilvēku. Tad aizdomājas, bet tikai uz brīdi. Taču mēs, mediķi, ikdienā jūtam, kā ir palielinājies mūsu darba apjoms. Nākas reizēm strādāt 10 stundas, nav pat laika tējas pauzei un elpas atvilkšanai. Jātur vienu tālruņa klausuli vienā rokā, otrā – otru. Un pa to laiku ir zvanījuši vēl trīs citi cilvēki! Tā nav tikai fiziska slodze, bet arī morālā. Ārsts to visu laiž caur sevi un arī pārdzīvo. Ja dienā nākas kontaktēties ar pacientiem vairāk nekā 100 reizes! Tur smadzenes jau pārkarst.”

Nav masveida saslimšanas gadījumu

Komentēt situāciju un to, vai novadā vajadzīgi stingrāki ierobežojumi,“Dzirkstele” lūdza domes priekšsēdētāju Andi Caunīti. Viņš teic: “Bija brīdis, kad domājām par attālināto mācību turpināšanu skolēniem, taču atturēja problēma, kura apzināta jau iepriekš. Apmēram 70 vai 80 bērniem novadā ārpus pilsētas ir problēmas ar interneta kvalitāti, kura pēdējā laikā ir pasliktinājusies. Par to ir sūdzējušies. Tas ir viens iemesls. Otrs – skolās pašlaik stāvoklis ar Covid-19 izplatību mainās uz labo pusi. Ir sajūta, ka esam garām pašam smagākajam saslimstības punktam. Ir jau kritums, taču ne straujš.” A.Caunītis norāda, ka skolās, kur iepriekš bijusi saslimstība, tagad mēdz būt tikai atsevišķi saslimšanas gadījumi. Tāpat arī sociālās aprūpes centros un citās pašvaldības iestādēs.

Novada pašvaldībā bijušas diskusijas par to, vai atļaut rīkot Ziemassvētku tirdziņu. “Saprotam, ja tirdziņa nebūs Gulbenē, cilvēki vienalga brauks uz Madonu vai citur. Vai tas būs labi? Tāpēc vienojāmies, ka Gulbenē tirdziņa laikā ir jānodrošina atbilstība epidemioloģiskās drošības prasībām. Nav jāpieļauj drūzmēšanās,” saka A.Caunītis. Viņš piebilst, ka pandēmijas dēļ Gulbenē nav bijis speciāla pasākuma galvenās egles iedegšanai. Nebūs arī pulcēšanās gadumijā. Tajā pašā laikā A.Caunītis pauž neziņu, vai ģimeņu pulcēšanās Ziemassvētkos un Vecgada vakarā neizraisīs jaunu saslimstības vilni. Viņš aicina vakcinēties un katram rūpēties par savu un citu cilvēku epidemioloģisko drošību.


Pilnībā pret Covid-19 vakcinētie (dati uz 3.decembri)

Beļavas pagasts 56,8 % (747)

Daukstu pagasts 55,2 % (514)

Druvienas pagasts 65,1 % (282)

Galgauskas pagasts 54,6 % (289)

Gulbene 59,1 % (4162)

Jaungulbenes pagasts 58,9 % (597)

Lejasciema pagasts 69,4 % (906)

Litenes pagasts 64,7 % (571)

Lizuma pagasts 59,7 % (720)

Līgo pagasts 57,4 % (236)

Rankas pagasts 59,4 % (670)

Stāmerienas pagasts 57,3 % (493)

Stradu pagasts 54,9 % (844)

Tirzas pagasts 53 % (401)

Avots: Oficiālais statistikas portāls