Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ieslēgts ielu apgaismojums dienas laikā ir kļūda

Diāna Odumiņa

2021. gada 10. decembris 00:00

10
Ieslēgts ielu apgaismojums dienas laikā ir kļūda

Gulbenē, Skolas ielā, pagājušajā nedēļā novērots gan apgaismojuma trūkums vakara stundās, gan apgaismojuma degšana gaišajā dienas laikā. Vai bija avārija un vai taisnība, ka apgaismojums ieslēdzas, reaģējot sensoriem? Ja ir tumšs rīts, diena, apgaismojums deg un to nav iespējams  taupīt, regulēt?

Šos lasītāju jautājumus “Dzirkstele” uzdeva Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājam Gintam Āboliņam. Viņš apstiprināja – 3.decembra vakarā un naktī uz 4.decembri Skolas ielas kvartālā, kā arī daļēji Nākotnes ielas kvartālā, Blaumaņa ielā no Skolas ielas līdz Rīgas ielai, 1.Maija ielā, Skolas ielā no “Maximas” līdz Blaumaņa ielai daļēji darbojās vai vispār nedarbojās ielu apgaismojums.
Lūdz iedzīvotājus ziņot pilsētas pārvaldei

G. Āboliņš informē – problēma bijusi tāpēc, ka “no “Sadales tīkla” transformatora pienāca tikai viena fāze”.  Viņš stāsta: ““Sadales tīklam” bojājumu pieteicu 3.decembrī pulksten 16.22. Bojājumu novērsa (atjaunoja visu trīs fāžu darbību) pulksten 00.35 jau 4.decembrī. Pašvaldības ielu apgaismojuma uzturētājiem nav piekļuves “Sadales tīkla” transformatoru apakšstacijām (nevienai) tāpēc sprieguma padevi atjaunoja “Sadales tīkla” darbinieki. Visticamāk, zemsprieguma drošinātājus “izsita” apgaismes kabeļu būvniecības kļūdu dēļ Skolas ielas kvartālā, bet cietēji bija arī citi pilsētas iedzīvotāji. Sestdien būvnieks atjaunoja Skolas ielas kvartāla apgaismojumu.”
G. Āboliņš arī skaidro, ka ielu apgaismojumu dienas gaišajā laikā ieslēdz tikai tad, kad tiek veikti apgaismojuma remontdarbi – spuldžu nomaiņa un citi. “Ja iedzīvotāji novēro, ka ielu apgaismojums dienas gaišajā laikā darbojas vairāk par divām stundām, tad lūgums ziņot pilsētas pārvaldei,” saka G. Āboliņš.

Gaismekļus nomaina 12 Gulbenes ielās

“Nomainot un uzstādot LED gaismekļus pilsētā, paredzam, ka tie jau tiek rūpnieciski nodimmēti (noregulēts spožums – red.),” saka G. Āboliņš. Tas nozīmējot, ka šie gaismekļi laikā no pulksten 23.00 līdz 1.00 ir ar 70 procentu apgaismojuma intensitāti; no pulksten 1.00 līdz 4.00 – ar 50 procentu intensitāti; no pulksten 4.00  līdz 6.00 – ar 70 procentu intensitāti; pārējā diennakts tumšajā laikā – ar 100 procentu intensitāti. “Šādi ieprogrammēti dimmēšanas režīmā gaismekļi ir uzstādīti Spārītes parkā, O.Kalpaka skvērā, Nākotnes ielas kvartālā, kur bērnu rotaļlaukums, Zvaigžņu ielas Aizkapu posmā. Būs Skolas ielas kvartālā un Vidus ielā, kur noris pārbūves darbi,” saka G. Āboliņš.

Pašvaldības publiskotā informācija liecina – projekts “Viedās pilsētvides tehnoloģijas ielu apgaismojuma energoefektivitātes uzlabošanai Gulbenē” ir pabeigšanas etapā visās paredzētajās gaismekļu nomaiņās Rīgas, O.Kalpaka, Bērzu, Līkās, Ābeļu, Skolas, Pamatu, Dzelzceļa, Viestura, Litenes, Vidus un Lapu ielu posmos.

Projekta “Viedās pilsētvides tehnoloģijas ielu apgaismojuma energoefektivitātes uzlabošanai Gulbenē” kopējās plānotās izmaksas ir 258 455,90 eiro, tajā skaitā attiecināmās izmaksas ir 257 455,90 eiro, no kurām Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums ir līdz 180 219,13 eiro.


Fakti

Gulbenē uz 7.decembri kopumā bija 1315 gaismekļi (uzstādīti uz 1261 balsta; balstu skaits ir mazāks, jo uz dažiem ir uzstādīti divi vai pat trīs gaismekļi); no visiem gaismekļiem: 518 ir LED, 780 – nātrija, 17 – DRL.

Kopējā pilsētas gaismekļu jauda ir 119142,9 vati.

Gulbenē ir 19 punkti ielu apgaismojuma regulēšanai, no tiem:
• 7 punktos ir iespējama attālināta regulēšana (dators, mobilais telefons, planšete – nepieciešams tikai interneta pieslēgums), tas nozīmē, ka var mainīt ieslēgšanas/izslēgšanas režīmus attālināti, regulēt katra gaismekļa parametrus attālināti, ieslēgt/izslēgt/nodimmēt jeb regulēt gaismas intensitāti katrā atsevišķā gaismeklī vai visos kopā;
• 11 punkti ir aprīkoti ar astrotaimeriem, tas nozīmē, ka apgaismojums ieslēdzas, iestājoties krēslas stundai, un izslēdzas, austot gaismai;
• viens regulācijas punkts ir aprīkot ar fotoelementu.

Skolas ielā esošajam ielu apgaismojuma regulēšanas punktam pieslēgtas 102 apgaismojuma laternas.


Avots: Gulbenes pilsētas pārvalde