Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kādēļ un kā kļūt par asins donoru

Sandra Apine

2021. gada 14. decembris 00:00

31
Kādēļ un kā kļūt par asins donoru

Šajā laikā arvien biežāk domājam par savu un tuvinieku veselību. Viena no labas veselības priekšrocībām ir arī iespēja būt par donoru kādam, kuram ir veselības problēmas, vai pat kādam, kuram veselības dēļ ir apdraudēta dzīvība.

Asins ziedošana ir nesavtīga palīdzība, glābjot dzīvību cilvēkiem, kam ir nepieciešamas donora asinis, bet ne tikai – tā ir arī bezmaksas iespēja pārbaudīt savu veselību. 

Gan ar anketu, gan klātienē

Ja esat nolēmis ziedot asinis, vispirms Valsts asinsdonoru centra (VADC) tīmekļa vietnē jāpārbauda, vai jūs varat kļūt par asinsdonoru. Turpat var aizpildīt arī asinsdonora anketu un donora pieteikumu, norādot vēlamo asins ziedošanas laiku un vietu. Ja zināt savu asinsgrupu, VADC tīmekļa vietnē var sekot līdzi asins krājumam un, ja atbilstat visiem donora kritērijiem, pieteikties uz asins nodošanu gadījumā, ja krājumā aptrūkstas tieši jūsu asinsgrupas asiņu. Taču var arī bez pieteikšanās doties uz asinsdonoru centru vai centra darbinieku izbraukumu, kur to visu var noskaidrot.

“Katram potenciālam donoram pirms pirmās asins ziedošanas tiek noteikta asinsgrupa, rēzus piederība un hemoglobīna līmenis, lai nekaitētu donora veselībai un sagatavotu kvalitatīvus asins komponentus,” skaidro VADC. Pēc katras asins nodošanas tiek izmeklēts, vai tajās nav pazīmju, kas liecina par saslimšanu ar HIV, C vai B hepatītu vai sifilisu. Turklāt molekulārās metodes, ar kādām tiek pārbaudītas donora asinis, ļauj to konstatēt ļoti agrīnā stadijā.

10 minūšu procedūra

Pirms procedūras donoram pārbauda abu elkoņu locītavu vēnas, jo donori, kuriem ir svaigi dūrieni vēnā vai citi ādas bojājumi vēnas punkcijas vietā, nedrīkst ziedot asinis. Asins ziedošanas procedūra ilgst apmēram 10 minūtes.

Asinsdonoru centra speciālisti skaidro, ka pēc asins ziedošanas lielākā daļa donoru jūtas labi, bet retos gadījumos iespējams vājums, karstums, var būt īslaicīgs samaņas zudums, dūriena vietā var būt asins izplūdums, apsārtums vai sāpes. Taču par to nav jāuztraucas – procedūru uzrauga ārstniecības personas, kas var sniegt medicīnisko palīdzību. Pie tam – katram ir iespēja jebkurā brīdī atteikties vai pārtraukt asins ziedošanu, kā arī saņemt atbildes uz visiem jautājumiem.

Katru reizi donors ziedo 450 ml (vēl papildus apmēram 30 ml asins paraugiem – izmeklēšanai). Veselam cilvēkam šāds asins zudums nav kaitīgs. Asinis noņem tikai no elkoņa locītavas vēnas.

Ieguvumi veselībai

Pēc asins ziedošanas notiek asins šūnu atjaunošanās. Kad nodod asinis, organisms nekavējoties sāk atjaunot zaudēto asins apjomu. Daži cilvēki uztraucas, ka asins ziedošana nav veselīga. VADC skaidro – tas ir mīts! Ziedojot asinis, donors atbrīvojas no vecajām asins šūnām – eritrocītiem, un organisms ražo jaunas, kas efektīvāk izplata skābekli visā organismā. Organisms atjauno asins tilpumu pēc asins ziedošanas 48 stundu laikā, un visas sarkanās asins šūnas – eritrocīti, ko cilvēks zaudē asins ziedošanas procesā, atjaunojas četru līdz astoņu nedēļu laikā.

Pētījumi liecina, ka asinsdonori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Svarīgi arī tas, ka cilvēki, kas regulāri nodod asinis, vieglāk panes asins zudumu traumu gadījumos.

Taču ne tikai – asinsdonori gūs arī morālu gandarījumu, asins ziedošana raisa pozitīvas izjūtas, jo esi palīdzējis kādam grūtā brīdī. Šādā veidā ir iespēja pārbaudīt arī savu veselības stāvokli, proti, uzzināt pulsu, asinsspiedienu un hemoglobīna līmeni, kā arī iespēja saņemt analīžu rezultātus, par to pirms asins ziedošanas paziņojot donoru reģistratoram. Ziņas par pārbaužu rezultātiem donors var saņemt personīgi, bet ne ātrāk kā piecu darbdienu laikā pēc asins ziedošanas, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu.

Apmaksāta atpūtas diena

Ja asinis nodod sava darba laikā, Darba likums paredz, ka, saskaņojot ar darba devēju, tā ir attaisnota prombūtne, pēc kuras pienākas apmaksāta atpūtas diena. Šādu atpūtas dienu parasti piešķir nākamajā darbdienā pēc asins nodošanas, taču to drīkst izmantot arī vēlāk, par to vienojoties ar darba devēju.


jautājumi un atbildes

– Kurš cilvēks
var būt par donoru?
• 18-65 gadus vecs vesels cilvēks,
• ar ķermeņa svaru ne mazāku par 50 kg,
• pirms asins ziedošanas labi izgulējies un atpūties,
• dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu,
• hemoglobīna līmenis atbilst normas robežām – vīrietim virs 135 g/l, sievietei virs 125 g/l.

– Kas jādara, lai
ziedotu asinis?
• Dodies uz asinsdonoru centru vai izbraukuma norises vietu.
• Paņem līdzi derīgu personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti) un bankas konta numuru.
• Reģistrējies.
• Aizpildi donora anketu.
• Tiek novērtēts veselības stāvoklis un veikti pirmsdomācijas izmeklējumi.
• Pamielojies ar uzkodām no donora paciņas.
• Asins ziedošana (apmēram 10 minūtes).
• Saņem izziņu par asins ziedošanu, kuru iesniedz darba devējam - tev pienākas apmaksāta atpūtas diena.

– Cik bieži var ziedot asinis?
• Starp ziedošanas reizēm jāievēro 9 nedēļu intervāls.
• Sievietes asinis var ziedot
ne vairāk kā 4 reizes 12 mēnešos.
• Vīrieši asinis var ziedot ne vairāk kā 6 reizes 12 mēnešos, taču pēc sestās reizes jāievēro 3 mēnešu intervāls.

– Vai donori tiek pieņemti pandēmijas apstākļos?
– Arī šajos apstākļos donori ir ļoti gaidīti un nepieciešami. Asins nodošanas vietās tiek ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības pasākumi.

– Vai var ziedot asinis, ja pārslimots Covid-19?
– Covid-19 pārslimošana neliedz kļūt par donoru. Personas, kas izslimojušas Covid-19, drīkst nodot asinis 14 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās, ko apstiprinājis ģimenes ārsts, piemēram, noslēdzot slimības lapu.


– Vai var ziedot asinis, ja veikta vakcinācija pret Covid-19?
– Pēc dažādu vakcīnu saņemšanas pastāv ierobežojumi, kas noteiktu laiku liedz nodot asinis. Galvenokārt tie saistīti ar antivielu izstrādāšanos laiku un imunitātes nostiprināšanos. Pēc jebkuras Latvijā apstiprinātas Covid-19 vakcīnas asinis drīkst ziedot pēc pilnām 7 dienām.