Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ražotni iekārto simts gadus vecā stallī

Inita Savicka

2021. gada 14. decembris 00:00

2333
Ražotni iekārto simts gadus vecā stallī

Ar Salvi Tropu “Dzirkstele” tiekas viņa darbnīcā Līgo pagastā. Izrādās, Salvis ir dzimis un audzis Līgo pagastā, mācījies Siltāju pamatskolā, pēc tam Jaungulbenes arodvidusskolā. Tad viņa dzīves ceļš aizvijies uz ārzemēm un Rīgu. Uz ārzemēm Salvis devās gan pieredzi gūt, gan pasauli iepazīt un arī nopelnīt. “Biju Anglijā un Somijā. Pietrūka māju. Esmu atgriezies savā dzimtajā pagastā, kur ir mierīgāka vide,” saka Salvis.

Dzīvot laukos izlēmuši abi ar sievu. “Man pietrūka lauku. Steiga, kas valda pilsētā, mani īsti nesaista. Ne ilgtermiņā. Nenožēloju, ka atgriezos laukos,” saka Salvis.

Lai gan pēc aroda Salvis ir automehāniķis un grāmatvedis, viņš tomēr nolēmis darboties ar koku. Interesējoties, kāpēc tāds lēmums, Salvis paskaidro, ka sieva palūgusi sunim izgatavot barotavu. Un šis lūgums pārtapa uzņēmējdarbības idejā. Salvis atzīst, ka vienmēr bija sapņojis par to, ka kādreiz viņam būs sava ražotne. “Esmu daudz strādājis ražotnēs un vienmēr esmu gribējis pats savējo. Tagad ir,” saka Salvis, tā apliecinot, ka sapņi, kuriem ļoti tic, piepildās.


Pasūta no visas Latvijas
Viņa uzņēmuma SIA “Gragons” pamatdarbības veids ir dzīvnieku mēbeļu izgatavošana. Suņu un kaķu barotavas ir pirmais, bet noteikti ne pēdējais un vienīgais projekts, pie kā viņš strādā. Uzņēmums tapa 2020. gada vasarā, bet savu ceļu uz koka produkcijas izgatavošanu uzsāka šogad vasarā.
Salvis savu ražotni iekārtojis simts gadus vecā stallī, kuru pirms tam kārtīgi vajadzēja izmēzt. “Draugs nopirka šo īpašumu. Neviens nedomāja, ka to ir iespējams atjaunot. Domāju, ja tas netiktu izdarīts, tad jumts varbūt jau šoziem būtu sagāzies. Tagad es te attīstu savu uzņēmējdarbību, un par telpām ar draugu mums ir vienošanās. Pašlaik izgatavoju speciālas barotavas suņiem un kaķiem. Specializējos uz mēbelēm, kas domātas dzīvniekiem. Tā ir vēl neaizņemta niša. Latvijā nav tādu ražotāju, kas to dara, viss ir importēts no Polijas un Ķīnas. Latvijā uz vietas neviens neko tādu negatavo. Par pieprasījumu nevar sūdzēties – pasūtījumi ir no visas Latvijas,” stāsta Salvis, kurš izveidojis arī savu internetveikalu “Gragons.lv”.
Viņš darbojas tieši ar priedi, jo uzskata, ka priedes koksne izskatās skaista, kad to apstrādā. Par to pārliecinājās ar “Dzirkstele”, redzot gatavo produkciju.


Plāno veidot sociālo uzņēmumu
Salvis izmantoja iespēju piedalīties arī Gulbenes novada pašvaldības organizētajā konkursā komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai “Starteris”. Konkurss tiek izsludināts, lai iedrošinātu un finansiāli atbalstītu dzīvotspējīgas uzņēmējdarbības idejas ar iespējami augstu pievienoto vērtību attīstībai Gulbenes novadā.
Salvis, pašvaldībā prezentējot savu ieceri par koka izstrādājumu ražošanu pēc individuāla pasūtījuma, iezīmēja sortimenta paplašināšanas nepieciešamību, darinot arī koka dizaina elementus no dažādām koku sugām, izgatavojot standartizētas dāvanas ar iespēju personalizēt frēzējumu, kā arī piedāvājot CNC frēzēšanu un lāzergravēšanu.
“SIA “Gragons” mērķis ir ražot augstas kvalitātes dabai draudzīgus eko koka izstrādājumus. Negatavošu to, ko gatavo jau daudzi. Man būs paša veidots un izdomāts dizains. Nākotnē tās būs arī masīvkoka mēbeles,” stāsta Salvis.
Ražošanas iekārtu iegādei nepieciešami 7350 eiro, no tiem pašvaldības piešķirtais finansējums – līdz 4995,60 eiro. “Lai darbotos, bija nepieciešamas papildu iekārtas. Uzzinot, ka ir iespēja startēt šajā konkursā un saņemt līdz 5000 eiro lielu finansējumu, pieteicos. Augusta beigās sāku rakstīt projektu un paspēju iekļauties termiņā. Uzrakstīt projektu nebija nemaz tik viegli, bet manu projektu akceptēja. Savukārt uzraudzība projektam ir trīs gadus,” stāsta Salvis.
Ja būs iespēja, viņš ir gatavs projektus rakstīt vēl. “Tas būtu nepieciešams vēl citām iekārtām un telpu iekārtošanai, jo vēlos tās paplašināt,” saka Salvis un parāda “Dzirkstelei” vēl neapgūtās telpas stallī. Viņam ir doma veidot sociālo uzņēmumu, tā atbalstot cilvēkus ar invaliditāti. Tā kā jau šobrīd pasūtījumu ir vairāk, nekā viņš spēj saražot, būs nepieciešami arī darbinieki.
Lai varētu pilnvērtīgi darboties, Salvis labprāt apgūst jaunas prasmes un zināšanas. Pavisam nesen ieguvis divus sertifikātus, mācoties Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātajos kursos. “Mācījos rasēšanu, kā arī tikko pabeidzu dizaina zīmēšanas kursus. Tie man nepieciešami, lai varētu strādāt šajā jomā,” stāsta Salvis, kurš nākotnē raugās pozitīvi.