Dzirkstele.lv ARHĪVS

Deinstitucionalizācijas pakalpojumi Gulbenes novadā – ar jauno gadu

Diāna Odumiņa

2021. gada 15. decembris 15:50

1006
Deinstitucionalizācijas pakalpojumi Gulbenes novadā – ar jauno gadu

Paredzams, ka tikai nākamgad Gulbenes novadā projekta “Vidzeme iekļauj” mērķgrupa (pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem) sāks izmantot pašvaldības solītos deinstitucionalizācijas pakalpojumus. Kavēšanās ir saistīta ar pandēmiju. Novada sociālā dienesta vadītājs Jānis Antaņevičs “Dzirkstelei” stāsta – ne visi potenciālie klienti jau ir vakcinēti pret Covid-19.  
Piemēram, klienti, kuri pametīs Litenes pansionātu un kļūs par grupu dzīvokļu iemītniekiem Tirzas pagastā, ir vakcinēti, taču citi potenciālie klienti ne visi pagaidām ir vakcinēti. Tāpēc ir uzstādījums, ka vakcinētiem ir jābūt pilnīgi visiem, kuri mitināsies grupu dzīvokļos Tirzā un apmeklēs nodarbības specializētajās darbnīcās Gulbenē.
J.Antaņevičs min arī tādu iemeslu – Litenes pansionātā mītošie vēlas saņemt tradicionālās Ziemassvētku saldumu paciņas, pirms dodas uz patstāvīgu dzīvi Tirzas pagastā. “Šiem cilvēkiem ir grūti saprast un pieņemt to, ka turpmāk (ārpus pansionāta – red.) viņiem dzīve būs citāda,” saka J.Antaņevičs. Viņš piebilst – uzreiz pēc gadumijas jurģi notiks. Paredzams, ka uz grupu dzīvokļiem Tirzas pagasta “Doktorātā” pārcelsies 16 cilvēki. Gulbenē, Dzirnavu ielā 7a, specializētās darbnīcas apmeklēs 20 cilvēki, bet dienas centru – 32 cilvēki.
Savukārt ģimeniskai videi pietuvinātais pakalpojums Stradu pagastā (“Stāķi 11”) pagaidām vēl nodrošināts netiks, jo tur vēl nav pabeigti visi plānotie celtniecības darbi, tāpēc pakalpojums varētu kļūt pieejams ne agrāk par pavasari, informē J.Antaņevičs.
Jau vēstīts, ka projekta “Vidzeme iekļauj” mērķis ir integrēt sabiedrībā cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem un bērnus ar funkcionāliem traucējumiem. Gulbenes novadā šā projekta gaitā tiek izveidoti vairāki objekti 1 050 899,49 eiro vērtībā (tajā skaitā ES fondu finansējums – 686 563,87 eiro).