Dzirkstele.lv ARHĪVS

Darina gaumīgus un skaistus rūķus

Inita Savicka

2021. gada 17. decembris 00:00

726
Darina gaumīgus un skaistus rūķus

Pelnītus komplimentus saņem Gulbenes novada vidusskolas skolotājas Evita Zālīte un Daiga Bleikša, kuras savām rokām darina Ziemassvētku rūķus, kas šajā laikā ir kā brīnums, kuru gaida ikvienās mājās, jo īpaši tajās, kur ir bērni.

Evita stāsta, ka pagājušajā gadā izmēģinājušas darināt sēžamrūķus, kuriem nav koka kāju, koka mugurkaula, kuri ir kā mīksta rotaļlieta. “Un tad mēs izdomājām Gulbenes novada vidusskolas direktorei Lindai Ūdrei-Rizgai uzdāvināt rūķi, kurš stāv kājās. Daiga interneta dzīlēs atrada informāciju, kā tādu var uztaisīt. Mēs kopā nonācām pie slēdziena, ka nepieciešamas koka pēdas, koka kājas, proti, koka karkass, kuru saskrūvē,” stāsta Evita.

Pirmie rūķi tapa jau pirms 18.novembra, un, kad pēc valsts svētkiem to fotogrāfijas Evita ielika sociālajos tīklos, cilvēku interese bija ļoti liela. Pieprasījums tiem ir no visas Latvijas. “Tad aicināju pieslēgties arī Daigu,” stāsta Evita.

Lai taptu rūķi, ir izveidota zābaciņu un bikšu piegrieztne, savukārt no viena liela vīriešu džempera sanāk divi rūķi. “Vienam rūķim - džemperis un otram rūķim no džempera piedurknēm – bikses. Problēmas bija ar rūķu bārdiņu meklēšanu, jo gribas skaistu pūku. Meklējam, kur var nopirkt kādu labu vestīti, lai sanāktu rūķim bārda. Visu nepieciešamo atrodam lietotu apģērbu veikalos. Tur ir arī džemperi dažādos rakstos, kas lieliski noder,” priecājas Evita.

Viņa ir atsaukusies arī piedāvājumam nākamgad vadīt jau divas meistarklases rūķu darināšanā. “Es nepaturu rūķu izgatavošanu noslēpumā. Esmu mākslinieks, kurš dalās tajā, ko zina un māk, jo otram nekad nesanāks tāpat,” saka Evita. Daiga piebilst, ka arī viņu abu darinātie rūķi atšķiras, lai arī taisa tos vienādi.

Rūķus abas darina vakaros, kad ir padarīts darbs skolā. Viens rūķis top aptuveni piecās stundās, bet “tad tempā, bez vakariņām un bērnu apčubināšanas”. “Tas viss paliek otrajā plānā,” saka Evita.

Abas iedvesmojas un rod prieku no tā, ko dara, un abām šis Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir ļoti darbīgs. “Kad noliksim rūķus malā, nebūs tā, ka sēdēsim, rokas klēpī salikušas. Mums pietiks, ko darīt. Ideju mums ir daudz, tikai laika ir par maz,” abas smaidot atzīst.