Dzirkstele.lv ARHĪVS

Bezdarbnieku skaits palielinājies

Inita Savicka

2021. gada 17. decembris 00:00

2
Bezdarbnieku skaits palielinājies

Nodarbinātības valsts aģentūras reģistrēto bezdarbnieku skaits Gulbenes novadā uz 1.decembri ir 768, savukārt pirms mēneša, uz 1.novembri, tas bija mazāks – 711.

Vai bezdarbnieku skaita pieaugums saistīts ar valdības izdoto rīkojumu, ka darba devējs tiesīgs atbrīvot no darba darbiniekus, kuriem nav derīga Covid-19 sertifikāta, viennozīmīgi atbildēt nevar. “Ja skatās gada griezumā – pieaugums nav būtisks. Mēs šobrīd nevaram izdarīt secinājumus, ka tas saistīts ar Covid-19 sertifikātu esamību vai neesamību,” “Dzirkstelei” saka Nodarbinātības valsts aģentūras Balvu filiāles vadītāja Sandra Kindzule.

Viņa stāsta, ka bezdarbnieka statusam piesakās dažādu profesiju pārstāvji- palīgstrādnieki, dažādi administrācijas darbinieki un citi. “Nav iespējams izcelt kādus konkrētu profesiju pārstāvjus,” norāda S.Kindzule.

Kopš 11.oktobra aģentūra visus klientus apkalpo attālināti. Tiem aģentūras reģistrētajiem klientiem, kuriem individuālajā darba meklēšanas plānā bija paredzēta klātienes konsultācija aģentūrā, uz viņu norādītajiem tālruņa numuriem tiek nosūtīta īsziņa ar informāciju par attālinātu apkalpošanu, proti – individuālajā darba meklēšanas plānā paredzētajā laikā aģentūras darbinieks sazinās ar klientu telefoniski.

Nevakcinētajiem bezdarbniekiem jārēķinās ar ierobežojumiem. Kopš 15.novembra pasākumā “Algoti pagaidu sabiedriskie darbi” var tikt nodarbināti tikai bezdarbnieki ar derīgu Covid-19 sertifikātu. S.Kindzule arī norāda, ka, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” noteikto: klātienes profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides, neformālās izglītības programmu apguve pieaugušajiem (tajā skaitā interešu izglītības), pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmu apguve, kā arī cita veida mācības, kuru apguves rezultātā tiek izsniegts apliecinājuma dokuments – sertifikāts, licence, apliecinājums, apliecība vai cits līdzīga rakstura dokuments – vai tiek veikta minētā apliecinājuma dokumenta uzturēšana, termiņa pagarināšana vai atjaunošana, tiek īstenota tikai epidemioloģiski drošā režīmā.


fakti
2021. gadā NVA reģistrēto bezdarbnieku skaits Gulbenes novadā:
● 1.janvārī – 787
● 1.augustā –  838
● 1.septembrī – 775
● 1.oktobrī –  706
● 1.novembrī –  711
● 1.decembrī – 768