Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tikai 9% iedzīvotāju zina, ka veikalā nopērkamās sulas ir dabīgas un nesatur konservantus

2010. gada 11. marts 16:45

847
Tikai 9% iedzīvotāju zina, ka veikalā nopērkamās sulas ir dabīgas un nesatur konservantus

Saskaņā ar „Data Serviss" pētījumu, tikai 9% Latvijas iedzīvotāju zina, ka saskaņā ar likumdošanu veikalā nopērkamās sulas pakās ir dabīgas un nesatur konservantus. Viens no iemesliem - neizskaidrojošs iepakojuma marķējums, kas tiešā veidā nepaskaidro, ka sulas ir dabīgas. Tādēļ Sulu ekspertu padome ar jaunu kampaņu „Īsta sula!" (www.istasula.lv), izglītos sabiedrību par veikalos nopērkamo sulu dabīgumu un veselīgumu, īpašu uzmanību pievēršot marķējumam uz sulu iepakojuma.

Likumdošanas prasības nosaka, ka sulām ir jābūt dabīgām Saskaņā ar likumdošanu, uzraksts uz iepakojuma „sula" norāda, ka tā ir dabīga un tās sastāvā nav konservantu vai citas pārtikas piedevas. Tāpēc pārsteidzoši, ka tik daudz iedzīvotāju nezina, ka veikalā nopērkamās sulas ir dabīgas.

 

Inga Šmate, Veselības ministrijas, Sabiedrības veselības departamenta direktore: „Patērētājam vispirms ir jāiepazīstas ar iepakojuma marķējumu. Ja uz tā nav rakstīts, ka produktam ir pievienotas E vielas, tai skaitā konservanti, vai cukurs, tad šajā produktā to nav. Sulas var salīdzināt ar jebkuru citu dzērienu, piemēram, ja produkta marķējumā norādīts „Dabīgais minerālūdens", tad tas norāda, ka ūdens ir iegūts no pazemes ūdens atradnes, tas nav apstrādāts un ir dabīgs ūdens. Līdzīgi ir ar sulu produktiem pakās - uzraksts „100%sula" norāda, ka produkts ir pilnībā dabīgs un tam nav atļauts pievienot ne konservantus, ne citas pārtikas piedevas, aromatizētājus, kas uzlabotu tā garšu."

 

Eiropas Savienības un vietējās likumdošanas prasības par jebkura produkta, tostarp sulu pakās, kvalitāti un nekaitīgumu ir ļoti stingras. Izsekojamam un caurskatāmam ir jābūt ne tikai ražošanas procesam, bet arī produkta izejvielām - pat augļiem, no kā tiek gatavots sulu koncentrāts. Latvijā prasību izpildi stingri uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests, tāpēc nav iespējams, ka ražotājs ar uzrakstu uz iepakojuma maldinātu patērētājus.

 

70% iedzīvotājiem ir labas zināšanas par uzturvielām sulās

70% respondentu zina, ka veikalā nopērkamajās paku sulās ir minerālvielas, kas spēcina mūsu organismu. Turklāt 44% sniedza atbildi, ka sulās uzturvielas ir līdzvērtīgi kā citos ēdienos.

 

Inga Pūce, uztura speciāliste, „Figūras draugi" konsultante: „Sula nav tikai dzēriens, bet tas ir arī ēdiens, jo bez A,B,C vitamīniem satur ogļhidrātus un dažādas minerālvielas - kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, fosforu. Sulas satur arī organiskās skābes, kas aktīvi piedalās barības vielu pārstrādes procesos, un tām piemīt pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Tāpēc par veikalā nopērkamajām sulām var teikt, ka tās ir ne tikai dabīgas, bet arī veselīgas!"

 

Par sulu kampaņu „Īsta sula"

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, Sulu ekspertu padome rīko informatīvu kampaņu „Īsta sula!", kuras uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu dabīgumu. Kampaņas mērķis ir izglītot sabiedrību par veikalos nopērkamo sulu dabīgumu, informējot, kā pēc iepakojuma marķējuma var izvēlēties īstu sulu, kā arī kā tiek sulas ražotas. Vairāk informācijas www.istasula.lv .