Dzirkstele.lv ARHĪVS

Zivju eļļas lietošana grūtniecības laikā var samazināt alerģijas risku jaundzimušajiem

2009. gada 16. decembris 16:57

2537
Zivju eļļas lietošana grūtniecības laikā var samazināt alerģijas risku jaundzimušajiem

Zviedru zinātnieki ziņo, ka sievietēm, kas lieto omega-3 taukskābes grūtniecības laikā, samazinās alerģisko saslimšanu nodošanas risks savam bērnam.

Zviedru zinātnieki no Linčēpingas universitātes nesen pabeiguši pētījumu, kas parāda, ka omega-3 taukskābes no zivju eļļas samazina iekaisuma marķieru klātbūtni topošās mātes organismā, tādējādi mazinot alerģijas rašanās risku bērnam. Pētījumā piedalījās 145 grūtnieces, kuras tika sadalītas divās grupās. Viena grupa lietoja papildu omega-3 taukskābes (zivju eļļas preparātu Bio-Marine), bet otrā - placebo kapsulas (preparātu bez aktīvām vielām).

 

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kas bija publicēti žurnāla Pediatric Research ("Pētījumi pediatrijas jomā") aprīļa numurā, sievietēm, kuras ik dienas lietoja omega-3 taukskābes sākot no 25. grūtniecības nedēļas un laktācijas perioda sākumā (kopā vidēji 30,5 nedēļas), samazinājās iekaisuma rādītāji, salīdzinot ar dalībniecēm, kas lietoja identiskas placebo kapsulas.


Omega-3 taukskābju lietošanas drošība
Ir svarīgi atzīmēt, ka zivju eļļas lietošana grūtniecības laikā ne tikai labvēlīgi ietekmē bērna veselību, bet arī ir pilnīgi droša mātei. Omega-3 taukskābju daudzums, kuru lietoja pētījuma dalībnieces, trīs reizes pārsniedza ieteicamo dienas devu un tomēr neizraisīja nekādas blakusparādības. Šis fakts vēlreiz pierāda zivju eļļas preparāta Bio-Marine nekaitīgumu.

Arī iepriekšējos pētījumos tika apstiprināta omega-3 taukskābju lietošanas pozitīvā nozīme grūtniecības laikā, jo šīs uzturvielas veicina normālu centrālās nervu sistēmas attīstību bērnam. Jaunā pētījuma rezultāti par omega-3 spēju samazināt alerģijas attīstības risku jaundzimušajiem lieku reizi liecina par to, cik svarīga loma ir zivju eļļai topošās māmiņas uzturā.

 

Avots: Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy. Pediatric Research, April 2009 (ahead of print/Doi: 10.1203/PDR.0b013e3181aabd1c)
 
Fakti par Bio-Marine
Bio-Marine satur 500 mg zivju eļļas brīvo taukskābju formā. Tas nodrošina augstu biopieejamību, jo šī zivju eļļas forma uzsūcas gremošanas traktā uzreiz pēc uzņemšanas. Tradicionālie zivju eļļas preparāti satur omega-3 taukskābes triglicerīdu veidā, kurus organismam nepieciešams sašķelt. Brīvajām taukskābēm Bio-Marine nav ne­pieciešama īpaša pārveide, un tās uzreiz tiek absorbētas organismā.
Agrākie pētījumi liecina, ka Bio-Marine lietošanai ir tāds pats efekts kā svaigu zivju ēšanai. Piemēram, Somijas zinātnieki, kuri pētīja omega-3 taukskābju nozīmi triglicerīdu līmeņa pazemināšanai, secināja, ka Bio-Marine ikdienas lietošana efektivitātes ziņā ir salīdzināma ar zivju ēdienu lietošanu uzturā 4-5 reizes nedēļā.


Bio-Marine zivju eļļas attīrīšanai izmanto progresīvo tehnoloģiju PureMaxTM, kas garantē preparāta tīrību. Šī tehnoloģija efektīvi atbrīvo zivju eļļu no potenciāli bīstamiem piesārņojumiem (piemēram, no dzīvsudraba un polihlorētajiem bifeniliem), padarot produktu pilnīgi drošu lietošanai.