Dzirkstele.lv ARHĪVS

Viss sākas ar vienu pūci

Malda Ilgaža

2009. gada 12. decembris 08:09

2626
Viss sākas ar vienu pūci

Svetlana Ziepniece: "Man nepiemīt īpašība kaut ko uzmācīgi krāt."
Tirzas pamatskolas direktores Svetlanas Ziepnieces darba ikdienai vērīgi seko aptuveni 50 dažādas pūces, kas satupušas uz viena no plauktiem viņas kabinetā. "Es nekad nedomāju, ka arī man varētu būt kolekcija," smejas Svetlana.

Pati apņēmusies nepirkt Pūču pavēlniece Svetlana rēķina, ka kolekcijas pirmsākumi rodami ap 2006.gadu.

 

"Pūcītes pie manis ir atnākušas pašas. Esmu apņēmusies tās pati nepirkt, tāpēc lielākoties visas ir dāvinātas. Es esmu nopirkusi tikai vienu pūci, un tā ir atceļojusi no Horvātijas. Pat nevaru atbildēt, kāpēc cilvēki man sāka dāvināt pūces. Iespējams, ka viss sākās ar pūci, ko man laikā, kad biju skolas mācību pārzine, uzdāvināja toreizējais Tirzas pagasta padomes priekšsēdētājs Māris Raģelis. Pat neatceros, kāpēc saņēmu šādu dāvanu, iespējams, tas bija 1.septembris, jo pūci uzskata par gudrības simbolu. Šķiet, ka šī samērā lielā pūce, kas gatavota no māla, ir atceļojusi no Polijas," mēģina atcerēties Svetlana.

 

Kādu laiku pūce plauktā bijusi viena, tad tai pamazām piepulcējušās pārējās, kas lielākoties darinātas no māla. "Bērniem, kas aplūko kolekciju, stāstu, ka pa nakti pūces lidinās apkārt, bet dienā rātni tup plauktā," smejas direktore.

 

Katrai savs raksturs

" Ir pūces, kas izskatās ārkārtīgi bargas un dusmīgas, ir pūces, kas liecina par gudrību, ir arī tādas, kas liek domāt, ka ir viltīgas," novērojusi kolekcijas īpašniece.

Dažas pūces Svetlanai esot dāvinātas ar īpašu nozīmi.

 

"Viena ir guļoša pūce, kas atgādina nespēka pieveiktu putnu, kurš pagurumā pārkritis pār grāmatu. To man kolēģi uzdāvināja tad, kad pirms skolas salidojuma beidzām rakstīt grāmatu par skolas vēsturi, lai es vienmēr atcerētos, cik daudz spēka ieguldījām šā izdevuma veidošanā," stāsta Svetlana. Viņa pieļauj, ka tad, kad kādreiz vairs nestrādās skolā, arī pati nopirks kādu pūci kolekcijas papildinājumam.

 

Nepiemīt īpašība kolekcionēt

"Man negribas pirkt vienkārši tāpat pūces rotaļlietas bez īpašas nozīmes. Gribu, lai tās būtu saistītas ar dāvinātāju vai ar kādu vietu, kur esmu bijusi. Šobrīd nekur neceļoju, bet pieļauju, ka tad, kad es ceļošu, man somā uz mājām atceļos arī pūce," piebilst Svetlana.

 

Viņa nav azartiska kolekcionētāja, un vienmēr apbrīno cilvēkus, kuri jau izveidojuši vai arī turpina veidot lielas kolekcijas. Viņa atklāj, ka skolā ir pedagogi, kuri kolekcionē dažādus augus un puķes, kā arī skolotāja, kas kolekcionē vardes.