Dzirkstele.lv ARHĪVS

Padevušies vareni burkāni

Malda Ilgaža

2009. gada 24. novembris 11:34

1659
Padevušies vareni burkāni

Gulbenietes Vairas Lielbārdes, kura dzīvo Raiņa ielā 24, ģimenes dārzā šogad īpaši labi padevusies burkānu raža, jo burkāni ir gari, smagi un resni. Vaira pārliecinājusies, ka smagākais burkāns sver 620 gramus, garākais ir 28 centimetri, bet resnākā burkāna apkārtmērs ir 22 centimetri. Aplūkot varenos burkānus saimniece aicinājusi arī kaimiņus.

"Burkānus, kas aug ekoloģiski tīrā vidē, vienmēr sēju daudz, jo regulāri katru rītu izdzeru glāzi svaigi spiestas burkānu sulas. Šajā pavasarī izsēju trīs sēklu paciņas. Burkānu sulu sāku dzert ap Jāņiem, kad ienākas pirmā raža, un dzeru tik ilgi, kamēr burkāni ir pagrabā, jo esmu šī dārzeņa cienītāja," stāsta Vaira.  

Burkānus viņa sēj arī vēlu rudenī. Šogad vienu sēklu paciņu Vaira izsējusi jau novembra sākumā.

 

"Pavasarī rudenī sēto burkānu vagu pārklāju ar plēvi, jo tad burkāni ātri uzdīgst un arī ātrāk izaug, kā arī salīdzinoši tie ir ievērojami lielāki. Galvenokārt sēju burkānus 'Longa Rote' un 'Karlena' , kas ir paredzēti sulas ieguvei, kā arī neplaisā un labi uzglabājas," stāsta V.Lielbārde.

 

Burkānus saimniece izmanto dažādos sautējumos, gatavo salātus un pievieno zupām. Mazdārziņā tiekot audzēti arī tomāti, gurķi, sīpoli un citi dārzeņi.

 

"Dārzs atrodas zemā vietā, tāpēc pat sausā vasarā tajā ir pietiekami mitrs," piebilst V. Lielbārde.