Dzirkstele.lv ARHĪVS

Traumatologs – ortopēds Kaspars Ūdris: „Valsts kvotas artroskopiskajām operācijām ir pieejamas katram”

2009. gada 19. novembris 15:31

10702
Traumatologs – ortopēds Kaspars Ūdris: „Valsts kvotas artroskopiskajām operācijām ir pieejamas katram”

Joprojām ir saglabāta iespēja veikt artroskopiskās operācijas ar unikālām un mazinvazīvām metodēm dienas stacionārā, apmaksājot tikai pacientu iemaksu par operaciju. Veselības ministrija regulāri piešķir kvotas līdzīgu operāciju veikšanai, kas ļauj visiem, kuriem ir nepieciešama locītavu ārstēšana, saņemt nepieciešamo palīdzību.

Latvijā ir tikai daži speciālisti, kuri veic plecu un ceļgalu artroskopiskas operācijas. Viens no šiem ārstiem ir Valda Zatlera audzēknis Kaspars Ūdris, kurš praktizē operācijas ar mūsdienīgām mazinvazīvām metodēm. Metode sevī ietver precīzu bojāto struktūru anatomisku atjaunošanu, ātru atveseļošanos, pastāv daudz mazāks pēcoperācijas infekcijas risks, kas ļauj operāciju veikt ambulatorā režīmā. Pēc operācijas, apmēram pēc diennakts, pacients var atgriezties mājā tālākai rehabilitācijai.

 

„Ne visi pacienti, kuriem nepieciešama operācija, ir informēti par kvotu esamību, - stāsta dakters Ūdris, - bieži vien tas noved pie tā, ka līdzīgu komerciālo operāciju dārdzības dēļ, cietušais atsakās no to veikšanas nemaz neuzzinājis, ka var saņemt nepieciešamo palīdzību bez maksas".

 

Risks iegūt plecu locītavas cīpslas traumu ievērojami palielinās pēc 40 gadu vecuma. Parasti saslimšana norit simptomātiski - ar funkcionāliem traucējumiem- kustību ierobežojuma, sāpju simptomiem. Laicīga ķirurģiskā iejaukšanās ļauj pilnībā atjaunot bojātās locītavas jebkurā vecumā.

Šobrīd šāda veida operācijas var veikt Rīgas, Jelgavas, Jēkabpils, Liepājas, Daugavpils un citu pilsētu klīnikās. Kvotu apjoms, kas piešķirts galvaspilsētas medicīnas iestādēm, ļoti ātri izsīkst, tādēļ Kaspars Ūdris iesaka griezties reģionālajās poliklīnikās un slimnīcās.

 

„Es sadarbojos ar dažādiem reģionālajiem medicīnas centriem Jelgavā, Jēkabpilī un citur. Šo iestāžu tehniskais aprīkojums ļauj man veikt visu grūtības pakāpju operācijas. Jāpiebilst, ka reģionālajās poliklīnikās un slimnīcās rinda uz kvotu iegūšanu ir mazāka kā galvaspilsētā". - skaidro dakters Ūdris.

 

Papildinformācija:

* Kaspars Ūdris ir Latvijas artroskopistu asociācijas biedrs.

 

* Ārsta konsultācijas var saņemt medicīnas centrā ARS (Rīga), Jelgavas pilsētas poliklīnikā, Jēkabpils rajona slimnīcā.

 

* Artroskopiskās operācijas Kaspars Ūdris veic Jelgavas pilsētas poliklīnikā.