Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kapu apmaļu zagļi tiesā lūdz piedošanu

Diāna Odumiņa

2009. gada 29. oktobris 08:00

1328
Kapu apmaļu zagļi tiesā lūdz piedošanu

Viens no apsūdzētajiem atzīstas: zadzis, lai varētu maksāt kredītu
Vakar Gulbenes rajona tiesa pasludināja spriedumu krimināllietā par kapu apgānīšanu. Tika tiesāti trīs jauni vīrieši. Divi no viņiem maijā astoņām kapvietām Litenes un Gulbenes kapsētās nozaga 19 granīta kapu apmales. Trešais, atbalstot likumpārkāpumu, no nozagtajām kapu apmalēm norausa smiltis, noslēpa laupījumu un organizēja tā pārdošanu - katru apmali par 40 latiem. Iegūto naudu puiši pēc tam sadalīja savā starpā.

Saskaņā ar apsūdzību kapu apmales personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ir piesavinājušies 24 gadus vecais gulbenietis Artūrs, 22 gadus vecais alūksnietis Mareks un 33 gadus vecais rīdzinieks Eduards. Līdz šā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdim neviens nebija tiesāts.  

Marekam un Eduardam Gulbenes rajona tiesa piesprieda nosacītu sodu uz 3 gadiem ar 3 gadu pārbaudes laiku nosakot pienākumu piedalīties Valsts probācijas dienesta programmās, Artūram - reālu brīvības atņemšanu uz 3 gadiem un 3 mēnešiem.

 

Cietušais: "Dievs atlīdzinās!"

Aplaupīto mirušo cilvēku piederīgie sākotnēji policijai bija uzrādījuši materiālo zaudējumu kopsummā par aptuveni 1500 latiem. Vairums cietušo nozagtās kapu apmales jau ir atguvuši ar policijas palīdzību. Tiesā noskaidrojās, ka vairs tikai viens cietušais uztur materiālo prasību 20 latu apmērā."Dievs atlīdzinās!" tiesā pauda viņš. Tomēr cietušais naudu no vainīgajiem saņems, to paredz tiesas spriedums.

 

Jau līdz tiesai visi trīs apsūdzētie vainu atzina, tiesā viņi savu nodarījumu nosodīja un lūdza cietušajiem piedošanu. Pēc tiesneses Guntas Gulbinskas mudinājuma viens no apsūdzētajiem atzinās, ka par kapu apmaļu zagšanu puiši trijatā vienojušies spontāni, nepadomājot par rīcības morālo pusi un sekām. Mareku tobrīd nodarbinājusi problēma, kā samaksāt kredītu, ko viņš ņēmis bankā automašīnas iegādei.

Mareka aizstāve Helēna Puriņa tiesā pastāstīja, ka pēc nozieguma atklāšanas puisis pārdzīvojis savu rīcību. "Viņš tikai raudāja," sacīja H.Puriņa.

 

Lūdz neatņemt brīvību

Pēdējā vārdā katrs no apsūdzētajiem lūdza viņiem neatņemt brīvību. Šie paši vīrieši kapu apmales maijā zaguši arī Alūksnes kapsētā, par ko jau bijusi tiesa un spriedums ir stājies spēkā 24.jūlijā. Līdz tam Marekam un Eduardam bija piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums -, ko viņi pavadījuši Valmieras cietumā. Savukārt Artūram jau piespriesta reāla brīvības atņemšana, jo viņam šogad nolasīti spriedumi trīs citās krimināllietās - divās Alūksnes rajona tiesā un vienā Balvu rajona tiesā. Arī viņš centās iežēlināt tiesu, teikdams, ka "četrās sienās ir grūti mainīties".

 

Cietušie, kas piedalījās tiesas sēdē, pauda cerību, ka notikušais puišiem tomēr būs mācība un viņi labosies. Savukārt Eduarda aizstāvis Guntars Koris pauda, ka cietušie ir vēl pat pārāk iecietīgi, jo nodarījums "neapšaubāmi ir nelietīga darbība", kas "nav attaisnojama".