Dzirkstele.lv ARHĪVS

Inese Gabrāne: “Mandala man ir puķe!”

Diāna Odumiņa

2009. gada 28. oktobris 15:49

2359
Inese Gabrāne: “Mandala man ir puķe!”

Izrādās, ka mandalu veidošana latviskajai domāšanai un pasaules izjūtai nav sveša. Gulbeniete Inese Gabrāne jau kādu laiku izmanto šo mākslu, iepriecinot sevi, un pavisam nesen pēc viņas ieceres kolektīvi veidota vienotības mandala kļuva par Gulbenes vidusskolas 65 gadu jubilejas simbolu.

Mandala tapa skolas pagalmā ap kastaņa koku, aplī veidojot rakstus no āboliem, kastaņiem un puķēm. Mandala sanskritā nozīmē "aplis " un "centrs" - kosmosa bezgalības simbols.  

"Kastaņa koks tika izcelts. Varbūt līdz tam tas bija nepamanīts, taču tagad kļuva redzams un ļoti skaists. Snaudošs koks lapkriša laikā! Man liekas, ka mandalas veidošana ir skaistuma meklēšana un atrašana. Mandala man ir puķe! Tās noteikti ir spilgtas krāsas, kas rada prieku," saka Inese.

 

Viņa uzsver, ka mandala apļa formā ir kā latviešu saulīte. Aplis ir vienots. Kā pulksteņa loks ar 12 stundām ciparnīcā. Latvietim apļa forma ir būtiska. To intuitīvi zina katrs bērns, zīmējot saulīti.

 

"Atceros bērnībā mēs, mazas meitenes, smiltīs veidojām kompozīciju no ziediem. Tas ir tas pats princips!" saka Inese.

 

Tāpēc tik viegli esot skolēniem vizuālās mākslas stundās izprast, kas ir mandala, jo tā ir obligātajā mācību programmā.

 

Skolēnu mācību grāmatā rakstīts: "Mandala ir zīme, kas atklāj dzīvās un nedzīvās pasaules, cilvēka iekšējās un ārējās pasaules un varbūt pat Visuma organiozējošos principus."

 

"Sākums ir sniegpārslas pētīšana, zīmēšana jaunākajās klasēs. Vēlāk izpratne padziļinās. Man mandala noteikti ir krāsaina. Mums ir dāvāta diena. Veidojot mandalu, mēs ieraugām to krāšņu," klāsta Inese.

 

Viņa uzsver, ka katra mandala liecina par veidotāju izjūtām, pārdzīvojumiem, prāta spējām, par pārliecību, vajadzībām, šaubām, par atklājumiem un maldiem. Inese piekrīt Žo Krusuāna grāmatā "Sievietes aicinājums" paustajai domai, ka "katrā no mums slēpjas neierobežota spēja mīlēt, paciest, cerēt" un "šī spēja ir patiess spēks, kas var augt un kam jāaug līdz mūsu pēdējam elpas vilcienam, ja vien to neatlaidīgi izmantojam".


Uzziņai

* Mandala sanskritā nozīmē "aplis " un "centrs" - kosmosa bezgalības simbols. Mandala spēj salauzt cilvēka iekšējās verdzības un viņa konfliktu pamatus, sniedzot izpratni par pretstatu harmonizēšanu.

Tos, kas mandalu lieto, tā ved uz savas iekšējās enerģijas avota atklāšanu un izmantošanu.

 

* Mandalas princips ir ietverts nevis ārējā formā, kas ir specifiska katrai situācijai, bet gan centrā, avotā, no kura plūst formu veidojošā enerģija.

 

* Tibetā mandala ir ļoti attīstīta gan kā mākslas forma, gan kā meditācijas rituāls. Tur mandalas izmantošana saistās ar garīgu attīrīšanos, koncentrēšanos, orientēšanos uz centru, radošā patenciāla atraisīšanu un garīgu saplūšanu ar kosmosu.