Dzirkstele.lv ARHĪVS

Atrod pazudušo makšķernieku

Evita Brokāne

2009. gada 9. oktobris 18:54

958
Atrod pazudušo makšķernieku

Cilvēks, visticamāk, ir guvis elektrības strāvas triecienu, kas izrādījies liktenīgs
6.oktobra pēcpusdienā Rankas pagastā meža masīvā, netālu no Gaujas upes krasta zem elektrības pārvada tika atrasts neidentificēta cilvēka līķis sadalīšanās stadijā, informē Gulbenes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas vecākā inspektore Valda Gibala.

"Iepriekš policija plašsaziņas līdzekļos ziņoja par bezvēsts pazudušo 1976.gadā dzimušo vīrieti, kurš šī gada 12.augustā devās makšķerēt Rankas pagastā uz Gaujas upi, un līdz šim viņa atrašanās vieta nebija zināma. 7.oktobrī tuvinieki veica līķa atpazīšanu. Pēc personīgajām mantām un apģērba viņi atrasto cilvēka līķi identificēja kā meklēto makšķernieku," stāsta V.Gibala.

 

"Sākotnējā informācija pēc vizuālās apskates notikuma vietā liecina par to, ka cilvēks varētu būt guvis elektrības strāvas triecienu, kas izrādījies liktenīgs. Precīzu nāves cēloni noteiks tiesu medicīniskā ekspertīze."

 

Atrod apmēram 100 metrus no upes

Jau rakstījām, ka pēc tam, kad cietušie ziņoja policijai par tuvinieka pazušanu, vairākkārt tika pārmeklēta tuvākā apkārtne.

 

"Cilvēks pazuda 12.augustā, cietušie policijai par pazušanu ziņoja 13.augustā. Tad viss vēl bija zaļš, kokiem bija lapas, apkārt gara zāle. Mēs, policijas darbinieki, gājām un pārmeklējām Gaujas krastu, tika pārmeklētas arī slūžas. Arī tuvinieki ar gumijas laivu brauca pa upi un meklēja pazudušo. Acīmredzot, tajā vietā, kur līķis tika atrasts, neviens nav gājis. Ja kāds cilvēks tur būtu gājis, es pieļauju, ka arī viņu varētu būt piemeklējis tieši tāds pats liktenis kā šo cilvēku," spriež V.Gibala.

 

Pazudušā makšķernieka līķis tika atrasts apmēram 100 metru attālumā no upes krasta. V.Gibala stāsta, ka vietā, kur atrasts līķis, uz zemes atradušies vadu gali.

 

"Acīmredzot koks ir uzkritis uz elektrolīnijas vadiem un pārrāvis tos. Šo bojājumu rezultātā cilvēks varētu būt saņēmis strāvas triecienu," stāsta V.Gibala.

 

Pazudušā makšķernieka līķi uzgājuši elektriķi, kas devušies novērst elektrības padeves traucējumus.

 

Bojājums pieteikts tikai 5.oktobrī

AS "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis skaidro, ka līnija, zem kuras atrasts cilvēka līķis, apgādā vienu māju.

 

"No šīs mājas tika saņemts bojājumu pieteikums 5.oktobrī, un Gulbenes nodaļas sadales tīkla cilvēki mēģināja bojājumus novērst, taču viņi konstatēja, ka šajā zemsprieguma līnijā ir īsslēgums. Tā kā šīs mājas ir vienīgais lietotājs apmēram pusotru kilometru garai līnijai, tad viņi veica šīs līnijas apgaitu un atklāja, ka līnijā ir iegāzies koks un no četriem šīs līnijas vadiem divus augšējos fāzes vadus, acīmredzot, ir pārrāvis, taču nav izraisījis īsslēgumu, kas nozīmē, ka ilgstoši šai mājai elektrība tomēr ir bijusi, tādēļ viņiem nav bijis nepieciešamības ziņot par to mums. Bet 5.oktobrī, acīmredzot, līnija ir pārrauta pavisam un tad mājas saimnieki ir ziņojuši mums par bojājumu. Protams, mēs nevaram šobrīd pateikt to brīdi, kad šis koks ir gāzies un pārrāvis tos divus vadus, taču ir skaidrs, ka tas nav svaigs lūzums," saka A.Siksnis.

 

"Zemsprieguma līnijās ir ļoti gari attālumi un ne vienmēr šos bojājumus mēs varam pateikt no malas, par tiem ziņo lietotāji, un mūsu brigāde dodas pārbaudīt. Tā kā elektrība lietotājiem nav pavisam pazudusi, tad viņi arī nav ziņojuši, ziņots ir 5.oktobrī, kad brigāde arī devās novērst bojājumus. Visticamāk, šī cilvēka nāve ir saistīta ar elektrisko spriegumu, protams, notikumu secību mēs šobrīd nevaram rekonstruēt."

 

A.Siksnis atgādina cilvēkiem būt ļoti uzmanīgiem - aizaugušā mežainā apvidū pārrautus vadus var arī nepamanīt, taču cilvēkiem jau pa gabalu jācenšas novērtēt situācija un jābūt ļoti uzmanīgiem.