Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Bērziņos” lauksaimniecību papildina tūrisms

Malda Ilgaža

2009. gada 5. oktobris 16:22

1850
“Bērziņos” lauksaimniecību papildina tūrisms

Dzintra Pastare: "Laukos ir jābūt uzņēmējam, nevis tikai strādātājam."
Zemnieku saimniecībā "Bērziņi", kas atrodas Iecavas novadā, 48 kilometrus no Rīgas, kur saimnieko Dzintra un Jānis Pastari, kā arī viņu pieci bērni, viss veidots tā, lai izveidotu ģimenei draudzīgu vidi. Tur izveidots kempinga laukums un atrakciju parks "Labirinti", kas atvērts visu gadu. Atrakciju parks piedāvā dažādas aktivitātes pieaugušajiem un bērniem. Ja vien kādam ir interese, "Labirintu" saimnieki labprāt stāsta par to, kā visu iespējams paveikt arī tad, ja ir jāapstrādā 200 hektāri lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

"Jums būs grūti noticēt, ka vietā, kur savulaik atradās kartupeļu vagas, tagad ir gluds zāliens, kurā izvietotas dažādas atrakcijas. Mēs audzējam ne tikai kartupeļus, bet arī graudaugus, bet tad sapratām, ka ar to vien nodarboties nevaram, ir jāpielāgojas ekonomiskajai situācijai. Lielie lauki atrodas tālāk no mājas. Kā pamata uzņēmums mums bija un ir zemnieku saimniecība, bet tad nolēmām, ka ir jāpaplašinās," stāsta Dz.Pastare, kad saimniecībā ciemojās žurnālistu grupa, kas piedalījās Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" organizētajā ekskursijā.

 

Šobrīd "Bērziņu" lielākais trumpis ir atrakciju parks, lai gan netiek aizmirsta arī tiešā lauksaimniecība. Saimniecībā bieži viesi ir ārzemnieki, "Bērziņi" ir arī prakses saimniecība.

 

Ir kā apskates saimniecība

"Mēs nodarbojamies ar dažāda veida tūristiem, šajā sfērā ejot kopā visa ģimene, īpaši bērni. Viņi ģenerē jaunas idejas, kuras realizējam kopīgi," lepojas saimniece, kura ir diplomēta daiļdārzniece.

 

Vecākais dēls Andris papildina, ka tūristi uz "Bērziņiem" brauc kā uz apskates saimniecību. Visvairāk ārzemju viesu esot bijis no Holandes, Somijas un Vācijas.

 

"Pie mums notiek dažādi ģimeņu pasākumi un sporta spēles. Šo vietu iecienījuši arī kāzinieki, īpaši starpposmu, kas ir pēc baznīcas līdz banketam. Tā ir niša, kurā arvien vairāk ejam iekšā. Sporta spēles pie mums ir īpaši jautras," stāsta Andris.

 

Vēderprieks nav galvenais

Izklaides parka platība kopumā ir četri hektāri, kur rasta vieta kopumā 20 dažādām atrakcijām. Kas vēlas, var pamēģināt noturēties un paspert kādu soli ar koka kājām, pavizināties ar velokartu, braukt ar gaisa krēslu, palēkāt uz batuta, uzspēlēt futbolgolfu, frīzbijgolfu, lidojošo boulingu, grāsbolu, meklējot izeju, maldīties labirintos un daudz ko citu.

 

"Mūsdienās, lai ģimene laukos varētu izdzīvot, nemitīgi ir jāizdomā kaut kas jauns, citādāk nav iespējams izdzīvot. Mēs varam būt nodarbināti līdz šausmām un neiegūt neko. Laukos ir jābūt uzņēmējam, nevis tikai strādātājam. Vieta, kur ierīkojam atrakciju parku, savulaik bija ļoti zema vieta un tur nekas īpaši neauga. Mums nekas cits neatlika, kā izrakt grāvi un izveidot kanālu, visu paceļot augstāk. Grūti šodien noticēt, ka savulaik te bija stārķu un varžu paradīze," stāsta Dz.Pastare.

 

Viņa mudina aplūkot fotogaleriju, kas uzskatāmi stāsta, kā "Bērziņi" pamazām atbrīvojušies no iepriekšējo saimnieku izveidotā ne visai tīkamā kultūrslāņa. Sākumā arī Pastariem bijušas vairākas, kā paši saka, gurķu un tomātu būdas, bet tad viņi sapratuši, ka ne vienmēr galvenais ir vēderprieks, bet normāla atpūta.

 

Jāapvieno visi labumi

"Uzskatu, ka zemnieku saimniecībā ir jāapvieno visi labumi kopā, jo bieži ir tā, ka naudu, ko iegūstam no tūrisma, ieguldām lauksaimniecībā. Latvijā lauksaimniecība diemžēl ir slikti subsidēta. Mēs nespējam konkurēt ar ārzemju tirgu. Eiropas Savienībā situācija lauksaimniecībā ir ārkārtīgi nevienlīdzīga un nestabila. Tomēr nevajag birdināt asaras, bet domāsim, kā no šīs situācijas izkļūt," iesaka Dz.Pastare.

 

"Bērziņi" atrodas gandrīz blakām "Via Baltika" ceļam, bet tas prasījis kaut ko attīstīt. Pastari izvēlējušies tūrismu, atzīstot, ka tam ir vajadzīga milzīga drosme, uzņēmība un valodu prasme.

 

"Mums visi bērni runā angliski, meita prot arī vāciski, tāpēc jebkurš no bērniem var izvadāt tūristu grupu. Mēs visu darām tikai paši - pļaujam zālienu, gatavojam atrakciju koka konstrukcijas. Mums ir tikai viens mehanizators, kurs palīdz pie lauksaimniecības tehnikas. Saimniecības ēku, kurā savulaik audzējām cūkas un izmitinājām govis, bērni tagad pārbūvē par dzīvojamo māju. Kredītu esam ņēmuši tikai velokartu un batutu iegādei. Liela ģimene laukos ir liels ieguvums, jo tikai tad var veidot ģimenes uzņēmumu," lepojas Dz.Pastare.