Dzirkstele.lv ARHĪVS

Izaug 700 gramus smags tomāts

Malda Ilgaža

2009. gada 9. septembris 16:46

2158
Izaug 700 gramus smags tomāts

Gulbenietes Brīvas Oplucānes, kura dzīvo Ābeļu ielā 27, neapkurināmā plēves siltumnīcā izaudzis 700 gramu smags tomāts. Viņa to bija atnesusi parādīt arī "Dzirkstelei".

Siltumnīcā aug dažādu šķirņu tomāti, tāpēc saimniece neņemas minēt, kādai tomātu šķirnei pieder lielais tomāts. Pavasarī B.Oplucāne iestādījusi 90 pašas izaudzētus tomātu stādus. Šis neesot pirmais tik smags tomāts. Pirmais jau esot notiesāts. "Pārējie tomāti sver 200, 300 un vairāk gramu," stāsta Brīva.  

"Manā siltumnīcā šogad ir ļoti laba tomātu raža. Iespējams tāpēc, ka siltumnīca ir uzcelta no jauna, kā arī tomāti aug labi mēslotā augsnē. Domājot par šā gada ražu, kūtsmēslus siltumnīcā iestrādāju jau pagājušajā rudenī, kad tomātu raža jau bija novākta. Vasaras periodā nedaudz devu arī tomātiem domāto pilnmēslojumu, lai būtu vairāk aizmetņu. Tomātus kārtīgi laistu tikai reizi nedēļā. Tikai karstajās dienās laistīju biežāk," stāsta Brīva.

 

Tomātus viņa labprāt ēd, tiem uzkaisot sāli, gatavo salātus kopa ar gurķiem, kā arī tomātus liek želantīnā un spiež tomātu sulu. "Tomātus esmu novākusi spaiņiem, bet saskaitījusi tos gan neesmu," smejas Brīva.

 

Viņas dārzā šogad labi padevušies arī ķirbji, bietes un burkāni. "Manā mājā krīzes nebūs, jo dārzā raža ir laba. Esmu izspiedusi arī 33 litrus ābolu sulas," saka B.Oplucāne.